Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Krími választásokKijev a nemzetközi nyomás növelését sürgeti

2019. szeptember 9., hétfő, Világfigyelő

A kijevi külügyminisztérium felszólította Ukrajna nemzetközi partnereit, hogy növeljék a nyomást Oroszországra a Krím félszigeten tegnap tartott helyhatósági választások miatt.

A minisztérium rámutatott, hogy a választásokat törvénytelenül rendezték meg az Oroszország által 2014-ben annektált félszigeten. A nemzetközi jog Moszkva általi újabb megsértése azt bizonyítja, hogy nem elég fenntartani, hanem erősíteni kell az Oroszországra gyakorolt nemzetközi politikai és gazdasági nyomást Ukrajna területi integritásának helyreállítása érdekében, beleértve a Krím megszállása miatt hozott korlátozó intézkedéseket – hangoztatta a tárca tegnap kiadott közleményében.

Kijev arra figyelmeztetett, hogy a szankciós nyomás enyhítésére irányuló bármely lépés, az úgynevezett normalizálás és párbeszéd, mint például az orosz küldöttség munkavégzésének feltétel nélküli teljes helyreállítása az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében, csak megerősíti a megszálló államot büntethetetlenségének hitében és újabb jogsértések elkövetésére ösztönzi. A külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városa ideiglenesen megszállt területei Ukrajnának, amelyeknek jogi rendszerét a nemzetközi humanitárius jog határozza meg. Ebben az esetben a megszálló állam egyik legfontosabb feladata a szuverén állam, azaz Ukrajna nemzeti jogszabályainak betartása. Hozzátette, hogy az úgynevezett helyi választások Ukrajna alkotmányának és törvényeinek, valamint a nemzetközi jog alapvető normáinak és alapelveinek súlyos megsértését jelentik.

A tárca hangsúlyozta, hogy a törvénytelen szavazás eredményeinek nem lesznek jogi következményei, sem Ukrajna, sem a nemzetközi közösség nem ismeri el majd azokat, továbbá a választás megszervezésében és lefolytatásában részt vevőket felelősségre vonás terheli az ukrán jogszabályoknak megfelelően.

Oroszországban vasárnapra 16 régió vezetőjét, 13 regionális törvényhozás képviselőit, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőit és 3 központ vezetőjét kellett megválasztani. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartottak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeztek.

Többek között a krími parlament, illetve helyi települési tanácsok megválasztására írtak ki voksolást az Ukrajnától 2014-ben Oroszország által önkényesen elcsatolt félszigeten. A Krím területén illetékes ukrán ügyészség felszólította a félsziget lakosait, hogy ne vegyenek részt a választáson, inkább jelentsenek az ukrán hatóságoknak minden tudomásukra jutó informá­ciót a voksolás szervezéséről és menetéről.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 614
szavazógép
2019-09-09: Világfigyelő - :

Visszafordították a horvát határőrök (Szerb katonai küldöttség)

Szerb katonai küldöttséget fordítottak vissza horvát határőrök szombaton a kelet-horvátországi Batrovci–Bajakovo határátkelőről, mert a horvát hatóságok szerint nem kértek hivatalos engedélyt a belépésre.
2019-09-09: Világfigyelő - :

Zavargások Hongkongban

Tízezrek vonultak Hongkongban az Egyesült Államok konzulátusához tegnap, hogy felszólítsák az amerikai kongresszust annak a javaslatnak az elfogadására, amely támogatást biztosíthatna a város demokratikus fejlődésében, valamint az emberi jogok védelmében.