Felújították a régi iskolátVisszakerült a magyar címer

2019. szeptember 9., hétfő, Közélet

Magyarország koronás kiscímere díszíti a Mikes Kelemen Líceum Kós Károly utcára néző homlokzatát. Az iskola főépületének felújítása a múlt héten fejeződött be, és mivel műemlék (a Székely Nemzeti Múzeum) szomszédságában lévő épületről van szó, a legrégebbi dokumentálható állapotát állíttatta helyre Sepsiszentgyörgy önkormányzata.

  • A Mikes-iskola címeres oromfala. Fotó: Szekeres Attila
    A Mikes-iskola címeres oromfala. Fotó: Szekeres Attila

A kőbe faragott címer egy, a tetőből kiugró oromfalon van, ami az utcáról nehezen látható. Már István iskolaigazgató elmondta: eddig csak pozitív reakciókat kaptak a visszaállítással kapcsolatosan, de számítanak arra, hogy lesznek ellenséges megnyilvánulások is. A mai líceum régi szárnya eleve tanodának épült, és már nagyon megérett a tatarozásra. A város iskolái az önkormányzat tulajdonában vannak, a munkálatokat a városháza végeztette el.

A főépület a felújítás során eredeti alakját nyerte vissza – felelte megkeresésünkre Sztakics Éva alpolgármester. Hozzátette: minden engedélyt beszereztek, történelmi tanulmányt is készíttettek, mielőtt belevágtak. A címer a múlt század elején készült fényképeken is látható, a városvezetésnek pedig kötelessége az épület eredeti állapotának visszaállítása. A Lábas Házon például osztrák császári címer van, mert az eredetileg is ott volt – magyarázta. Azt is elmondta: ezúttal csak a Mikes régi épületszárnyát újíttatták fel, a cél az volt, hogy tanévkezdésre elkészüljön, és ez sikerült is.

Magyarország ún. kiscímere, mely megegyezik a mai államcímerrel – tehát nem a birodalmi jellegre utaló középcímer – a két világháború között tűnt el az iskola homlokzatáról, előbb ablakot vágtak a helyére, majd az egész kiugró oromfalat átalakították – közölte Szekeres Attila István heraldikus, lapunk munkatársa, aki szerint most ismét úgy néz ki az oromfal és a címermű – Baróti Hunor munkája –, mint annak idején.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1791
szavazógép
2019-09-09: Sport - :

Ferrari-győzelem Monzában (Forma–1)

Charles Leclerc, a Ferrari monacói pilótája nyerte tegnap az Olasz Nagydíjat, ezzel 2010 után először diadalmaskodott a maranellói istálló autója Monzában. A 21 éves versenyzőnek pályafutása második futamgyőzelme volt. Monzában legutóbb kilenc évvel ezelőtt, a kétszeres vb-győztes Fernando Alonso aratott sikert Ferrari színekben.
2019-09-10: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

9. Brassói Magyar Napok
Idén szeptember 8–15. között tartják a Brassói Magyar Napokat.