Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

TanévnyitóTi vagytok a változás, a haladás, a jövő

2019. szeptember 10., kedd, Közélet

Városon, falun, Háromszék minden óvodájában és iskolájában tegnap ünnepi hangulatban köszöntötték a gyermekeket, kicsiket és nagyokat, pedagógusokat és szülőket. A felszólalók az újrakezdésről, a reményről beszéltek, itt-ott ellenben az is elhangzott: ismét gondokkal kezdődik a tanév. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban kilencvenegy előkészítősnek csengettek be, a tanévnyitón arról is megemlékeztek, hogy ötven évvel ezelőtt született az iskola himnusza, amely tegnap is elhangzott a Dombora Anna vezette iskolakórus előadásában.

  • A Székely Mikó Kollégium udvarán. Fotó: Albert Levente
    A Székely Mikó Kollégium udvarán. Fotó: Albert Levente

A tanévkezdés mindig valami újnak, reménytelinek jelzi a kezdetét, új lendületet, új lelkesedést ad, minden bizonnyal így volt ez százhatvan esztendővel ezelőtt is, amikor az első tanévnyitót tartották a kollégiumban – erről beszélt Kondor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatója. Nagy öröm volt az akkoriak számára, hisz nem volt egyszerű létrehozni az iskolát – mondotta. Az intézményvezető a legkisebbekhez szólva hangsúlyozta, kalandos út, betűk, számok birodalma vár rájuk egy olyan iskolában, ahol céljuk, hogy közösen tartásra, becsületre, szorgalomra, helytállásra törekedjenek.

Czegő Zoltán költő, az iskola himnuszának szövegírója a napnál is fényesebbnek nevezte az iskolaudvaron összegyűlt gyermeksereg látványát, amelyben gyönyörködvén nemesebb az ember, és talán bátrabb is. Dancs Árpád, a himnusz zenéjének megalkotója megköszönte a Mikónak, hogy máig éltetik a művet.

Antal Árpád polgármester üzenetét József Álmos egykori mikós tanár, önkormányzati képviselő olvasta fel. „Ti vagytok a változás, a haladás, a jövő. Valójában ez a tanulás és a tudás lényege, felismerni, hogy minden nappal többek vagyunk, mint tegnap voltunk, és többé lettünk mások munkájával.” A polgármester meggyőződését fejezte ki, hogy a tanárok a tárgyi tudás átadása mellett a szülőföld jelentőségére, Sepsiszentgyörgy szeretetére is nevelik a diákokat, mert szerinte fontos, hogy a fiatalok olyan környezetben nevelkedjenek, amelyet szeretnek, ahol igazán otthon érzik magukat, ahol akarnak és tudnak tanulni, haladni, változtatni. A kezdő évfolyamok tanu­lóihoz szólt elsősorban Bokor Attila tanfelügyelő, és beszélt a gondokról is, többek között a tankönyvhiányról, arról, hogy vannak pedagógusok, akik tanévkezdés előtt néhány nappal még nem tudják, hol fognak tanítani, valamint arról, hogy folyamatosan azt várják el a tanároktól, hogy a régi keretek között újat teremtsenek.

Verset mondott Olosz Panna előkészítő osztályos tanuló, Burján Tamás tizenegyedikes és Damokos Beatrix végzős diák. Az ünnepségen adták át Miklós Jankának azt a jutalomlaptopot, amelyet a marosvásárhelyi Bioeel vállalat ajánlott fel a Matematikai Lapok múlt tanévi levelezési ver­senyén első díjat nyert tanulónak.

A tanévnyitó ünnepséget Bucsi Zsolt Tamás vártemplomi református lelkész áldása zárta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1226
szavazógép
2019-09-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Nem csak tanítani, jó embereket nevelni (Pedagógusok ökumenikus istentisztelete)

Az oktatás érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Trefort Ágoston-díjat adományozott a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Péter Sándornak, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) háromszéki elnökének. A Kásler Miklós tárcavezető által jegyzett oklevelet és a hozzá tartozó emlékérmet Burus-Siklódi Botond, az országos szervezet elnöke tegnap nyújtotta át a kitüntetettnek a pedagógusok hagyományos tanévnyitó ökumenikus istentiszteletén a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban.
2019-09-10: Máról holnapra - Mózes László:

Megmentés helyett ámítás

Alig választották újra pártja élére, Dan Barna államfőjelöltként máris úgy tesz, mintha nem ismerné a romániai társadalmi és politikai viszonyokat. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusa pénteken eredményesen felülkerekedett a pártelnöki székért vívott küzdelemben, ám egy nappal később Marosvásárhelyen már egy eszményi képet lebegtetett önmaga és lehetséges támogatói előtt, állítván, hogy egy civilizált, modern és kiművelt Romániában az etnikai kérdésnek már meghaladottnak kellene lennie. Az USR–PLUS választási szövetség államfőjelöltje szerint túl kellene  lépni az „etnikai megosztottságon”, vagyis azon, hogy minden nemzetiség a saját politikusaira szavaz.