Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Három napig ünnepelt Árkos

2019. szeptember 10., kedd, Közélet

Valóságos áldás az a község életében, hogy a településnapok szervezésében a helyi önkormányzattal összefogott a tevékeny fiatalság, az Árkosi Ifjúsági Szervezet (ÁRISZ). (A pénteki Őszi ifjúsági napokról beszámoltunk tegnapi lapszámunkban.)

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Árkosi változások néven foglalható össze Máthé Árpád polgármester és ezt követően Bíró Attila unitárius lelkész köszöntőbeszéde, akik a szép számban összegyűlt közönséget, valamint a három testvértelepülés – Mezőtúr, Magyarbánhegyes és Polány – küldöttségét is köszöntötték. A jelenlevőkhöz mindenképpen a helyi fellépők voltak közelebb: retróslágereket és operettrészleteket mutatott be a marcali Trio 3, élén Árkos szülöttével, Máthé Zsolt Mihály énekessel, aki 1970. június 5-én született, és miként kérésünkre elmondta, a sepsiszentgyörgyi zeneiskola végzettjeként magán-énektanulmányait felnőtt fejjel Magyarországra költözése után végezte Budapesten és Marcaliban. Énektudása legjavát kiváló magánénektanárainak, Máté Ottiliának és Horváth Dianának köszönheti, akik hosszú évekig csiszolták Istentől kapott tehetségét.

Legalább ennyire közel állt mihozzánk Kiss Ernő helyi sport­imádó és makettmester legújabb bemutatója, amelyet az árkosi impozáns faluházáról készített, és melyet – jelképes kis bekapcsoló kulcsával együtt – szülőfaluja önkormányzatának ajándékozott. Kiss Ernő egyébként a ferencvárosi Groupama Aréna makettjének elkészítése (2017) után, 2018-ban az árkosi unitárius vártemplom léptékre szabott kicsinyített mását is összeállította. A kivilágított templommakett érdekességei közé tartozik, hogy a világítás bekapcsolásával azonos időben megszólal a templom híres Kolonics-orgonájának és két műkincs értékű harangjának hangja is. A makett a templomvár északnyugati bástyájába tervezett állandó kiállításon kap majd végleges helyet.

A Szentkereszty család által építtetett községi óvoda és napközi otthon kőfalán láthattuk a helyben lakó Dániel Éva festménykiállítását is, melynek értékes darabjai a már levédett többdimenziós képek. Ugyancsak helyi érték a település régi hagyományai nyomán újraalakult fúvószenekara, melynek karmestere Váncsa Mátyás. Tagjai végzik az ünnepi ébresztőket, ők kísérték zenéjükkel az ÁRISZ szüretibál-behívó felvonulását, ők szervezték meg az ünnep harmadnapjára, vasárnapra a fúvószenekari találkozót, amelyre hat együttes jelentkezett be. Társasági táncokat mutatott be az árkosi kötődésű Barabás Bea a sepsiszentgyörgyi Sánta Mátéval. Márk Attila unitárius énekvezér és művelődéstörténeti szakíró ismertette Pál Jánossal és Gidó Csabával közösen írt, az első világháborús menekülésről szóló könyvét.

A Pince Band-koncert, Zöldi Lara énekes fellépése, a Delhusa Gjon-koncert és a tábortűz csak ráadás volt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1227
szavazógép
2019-09-10: Máról holnapra - Mózes László:

Megmentés helyett ámítás

Alig választották újra pártja élére, Dan Barna államfőjelöltként máris úgy tesz, mintha nem ismerné a romániai társadalmi és politikai viszonyokat. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusa pénteken eredményesen felülkerekedett a pártelnöki székért vívott küzdelemben, ám egy nappal később Marosvásárhelyen már egy eszményi képet lebegtetett önmaga és lehetséges támogatói előtt, állítván, hogy egy civilizált, modern és kiművelt Romániában az etnikai kérdésnek már meghaladottnak kellene lennie. Az USR–PLUS választási szövetség államfőjelöltje szerint túl kellene  lépni az „etnikai megosztottságon”, vagyis azon, hogy minden nemzetiség a saját politikusaira szavaz.
2019-09-10: Közélet - Váry O. Péter:

Kovácsolt szívű harang a Református Kollégiumnak

Talán egy jó színházi előadás sem kap annyi tapsot, mint a hétvégén zajlott nemzetközi kovácstalálkozón megöntött harang: a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium elemi iskolájának új hívó szavát megtapsolta a főtérre összegyűlt kis, de lelkes közönség akkor, amikor a fiatal harangöntő mester, a felvidéki Slíz Robert leverte róla az agyagot, és előbukkant a szürke öntvény, tulipános mintával, Református Kollégium Sepsiszentgyörgy 2019 felirattal, de megtapsolta akkor is, amikor először megkondította a mester kalapácsával, és megtapsolta akkor is, amikor végül belekerült a harangnyelv – vagy szív, ahogyan Slíz Robert szereti nevezni a harangot megszólaltató, kecses formájúra kovácsolt ütőt. Ha a közönségnek ez volt a kovácstalálkozó fénypontja, a hat országból részt vett mestereknek a vasárnap esti zárórendezvényen, a főtéri szabadtéri színpadon még egy meglepetésben volt részük.