Uzoni pünkösti-kúriaIdősebb eddig ismert koránál

2019. szeptember 12., csütörtök, Közélet

Eddig becsült építési idejénél sokkal régebbi az uzoni Pünkösti-kúria. Az épület most zajló felújítása során előkerült gerendák felirata bizonyítja: az épületet 1729-ben csak renoválták, építése ennél korábbra tehető. Korábban a XVIII. századra tették a kúria építésének időszakát – mondta el érdeklődésünkre Ráduly István polgármester.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az uzoni polgármesteri hivatal tulajdonában lévő Pünkösti-kúriát uniós pályázati támogatásból újítják fel. A munkálatokra kiírt versenytárgyalást egy nápolyi székhelyű olasz cég nyerte, amely alvállalkozónak adta át a kivitelezést. A felújítás értéke hétszázezer euró, a munkálatok befejezésének határideje 2020 júniusa.

Ha végeznek a munkával, az ingatlanban a község civil szervezetei – többek között az Atlantisz fúvószenekar, a nyugdíjasklub, az ifjúsági szervezet – kapnak székhelyet (az épület korábban is ezt a célt szolgálta – szerk. megj.). A tetőtérben konferenciatermet alakítanak ki, az alagsorban a hőközpont mellett konyhát, kisebb étkezőt rendeznek be.

Eddig úgy tudták, hogy az épület a XVIII. században épült. A helyreállítás során azonban előkerült két díszesen faragott gerenda, amelyeknek a feliratai azt mutatják, hogy 1729-ben, Pünkösti György és neje, Baló Klára idejében újították fel az épületet. Ennek alapján feltételezhető, hogy a kúria jóval korábban, talán a XVII. században épült, de nem kizárt, hogy az épület már az 1500-as években is ott állt, hiszen Uzon körzetében, például Bikfalván is vannak hasonló múlttal bíró kúriák – vélekedett a polgármester.

A Pünkösti-kúria faanyaga több száz éves, az idő során – főként a kommunista időszakban, amikor az épület karbantartására nem figyeltek oda – a rothadás, a fagomba, a szú jelentős károkat okozott benne. Ha nem cserélik ki teljes egészében, hanem csak kezelik a fát, lényegében „oxigénhez juttatják”, de húsz-harminc év múlva óhatatlanul összedől az épület – vázolta a felújítás fontosságát Ráduly István.

A renoválás során nem csak a faanyagot cserélik ki, teljes egészében újravakolják az épületet – kivéve azokat a részeket, ahol freskókat, korabeli mintákat találtak, ezek eredeti állapotukban maradnak meg –, új lesz a tetőfedés, a padlókat is újítják, beépítik a villanyhálózatot, a vízhálózatot, az épületet csatlakoztatják a csatornarendszerre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2019-09-12: Jegyzet - Váry O. Péter:

Fogadás (Kármentő)

A fogadások terén is léteznek szentgyörgyikumok. Arra, hogy mennyi idő alatt bukik be egy könyvesbolt, csak kis téteket tesznek a jó szentgyörgyiek: egyrészt, mert akit érdekel a könyvek sorsa, nem szívesen látna lakatot kedvenc helyén, másrészt, mert aki manapság könyvekkel foglalkozik, akár a termelői, akár a fogyasztói oldalon, annak mindig lapos a pénztárcája. A másik helyi jellegzetesség, a frissen leöntött aszfaltburkolat összekaszabolásának kérdése már sokkal több ember fantáziáját mozgatja meg, és bizony nagy pénzek kerülnek ilyenkor az alkalmi bukmékerek asztalára.
2019-09-12: Közélet - Iochom István:

Pethő Sándor kétszázadik székely kapuja

Pethő Sándor torjai fafaragót szűkebb és tágabb hazájában úgy tartják számon, mint a világ legnagyobb, monumentális székely kapujának készítőjét, amelyet 2005. szeptember 10-én avattak fel. Ez hozta meg számára a hírnevet, az elismerést. Azóta 199 székely kapu hagyta el műhelyét. A faragómester jelenleg a 200. kapu elkészítésén dolgozik, amelyet díjmentesen ajánlott fel, hogy a hétvégén sorra kerülő torjai falunapok tombolájának főnyereményeként sorsolják ki egy szerencsés résztvevőnek.