Mi, hol, mikor?

2019. szeptember 13., péntek, Mi, hol, mikor?

Édes ízek fesztiválja
A Sepsiszentgyörgy főterén zajló gasztroturisztikai rendezvény mai programja: 18 órakor megnyitó, 18.30-kor a budapesti Édes Mackó Kürtőskalács Cukrászda megnyitója, 20 órától Hit Factory, 21 órától Bye Alex és a Slepp-koncert.
SzombatON: 11 órától a Zágoni Ifjúsági Zenekar fellépése; Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodája – gyermekfoglalkozás; kézműves-foglalkozások a jurtában; Értékőrök – fotókiállítás; 12 órakor Az év székelyföldi kürtőskalácsa verseny kezdete; 15 órakor Barbarossa-dobkoncert; 16 órától a Kárpát-medence Kürtőskalácsának elkészítése; 17 órától Kifli zenekar; 18 órakor díjátadás; 20 órától Pély Barna-, 21 órától Direcția 5-koncert.

Kiállítás
Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban (Olt utca 2. szám, földszint) ma 18 órakor megnyitják a Böhm-gyűjtemény kiállítását. A vendégeket köszönti Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, a tárlatot megnyitja Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. Közreműködik Babos-Szélyes Margit (szoprán) és Kőmíves-Bokor Zsuzsa (zongora). A kiállítás szeptember 14. és október 5. között tekinthető meg keddtől péntekig naponta 10–17, szombaton 10–18 óráig.

9. Brassói Magyar Napok
A mai program: 18 órától a belvárosi református templomban fellép a Tordai Magyar Dalkör; a tanácstéri nagyszínpadon 17.30-tól a Mesehetes Zenekar, 20 órától a Besh o Drom koncertje; 22 órától lemezlovas-fesztivál az Obóban (Vlad Țepes utca 17. szám), DJ-k: Alter Vygo, Kónya.
Szombaton: 10 órától Honfoglaló lovas nap a Kispojánán (íjászbemutató, kézműves-foglalkozás, családi lovaglás, ügyességi játékok); 11 órától városismereti séta, túravezető Sipos Márton és Ambrus Mózes (indulás a tanácstéri szökőkúttól); koncertek a tanácstéri nagyszínpadon 17.30-tól Zöldi Lara, 20 órától Szarka Tamás & Ghymes; 22 órától lemezlovas-fesztivál az Obóban (Vlad Țepes utca 17. szám), DJ-k: Béla, Gottsman.

Színház
MENEDÉK. A csernátoni Haszmann Pál Múzeuban ma 17 órától Menedék // Shelter címmel látható közösségi színházi előadás. Alkotók/szereplők: Bilibók Anita, Balázs-Bécsi Anna, Mihály Andrea, Lőrincz Viola, Szóró M. Dorina, Székely Tímea, Mihály Katalin Sára. Műhelyvezetők: Giulia Filacanapa, Léandre Ruiz (Gente!Gente!, Franciaország). Térspecifikus installáció: Tóth Bálint (Meet Lab, Magyarország), Koter Vilmos (Magma). Asszisztens: Irena Čučković (Kulturanova, Szerbia).
BEMUTATÓ. Vasárnap 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a sepsiszentgyörgyi M Studio társulata bemutatja a Sírunk, nevetünk című produkciót (koreográfus: Góbi Rita, Budapest).
BARBÁROK. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján készült Barbárok című előadását vasárnap 19 órától a nagytermi színpadra épített nézőtéren játssza. Rendező: Hegymegi Máté.
Jegyek a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon válthatók.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Egy kutya négy útja (amerikai családi film, magyarul beszélő); 17 órától  Kópé (kanadai–amerikai animációs film, 3D, románul beszélő);  18.30-tól Downton Abbey (angol dráma, magyarul beszélő); 18.45-től La Gomera (román–francia–német bűnügyi film, románul beszélő);  20.30-tól  Downton Abbey (román felirattal);  20.45-től Az aranypinty (amerikai dráma, román felirattal).
Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

Képernyő
BRASSAï TV ma 14.30-tól az Erdély TV-ben: Lapszemle. Ese­mé­nyek, rendezvények: Tanévkez­dés az Áprilyban, Könyvbemutató: Dósa Zoltán: Korai meg­omlás. SZÍNÉSZkép: Béres Ildikó.
RTV2. Ma 13 órától: Beszélgetések a kávéházban – Bátor ember az, aki öt év németországi tartózkodás után családostul hazatér szülővárosába. Dr. Péter Levente idegsebész főorvos ma Marosvásárhelyen él és dolgozik. B. Nagy Veronika meghívottja nem mindennapi döntéséről és munkájáról beszél.

Hitvilág
VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban ma 21 órától kezdődik az éjszakai virrasztás, amely éjfélkor szentmisével fejeződik be.
ÉVNYITÓ SZENTMISÉT tartanak Sepsiszentgyörgyön szombaton 18 órától kisiskolásoknak és óvodásoknak a Szent József-templomban, a katolikus op­ciójú csoportoknak vasárnap 12 órától a Krisztus Király-templomban.
BÚCSÚ. Vasárnap búcsú 16 órától Előpatakon (Szent Kereszt-búcsú), 17 órától Illyefalván (a Fájdalmas Szűzanya emléknapján) a katolikus templomban.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig az 1918. december 1. út 12. szám alatti Salvia (telefon: 0267 313 112 éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Benedek Elek utca 2. szám alatti Farmacom (0367 407 568); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Gábor Áron utcai Ambrózia (0267 360 608), hétfőtől a Dózsa György utcai Ambrózia; Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 9–19 óráig Fazakas Szabolcs fogorvos a Grigore Bălan tábornok út 30. szám, 65-ös tömbház, B/1 rendelőjében (előzetes telefonos bejelentkezés szükséges: 0744 857 743); szombaton és vasárnap 10–12 óráig a Józef Bem utca 2/3/C/3. szám alatti O-Dent fogászati rendelőben Ferenczi Á. Orsolya fogorvos (telefon: 0267 315 415) ; vasárnap 12–14 óráig a Sport utca 9. szám, 5-ös tömbház, D/4 alatti rendelőjében Várhelyi Attila fogorvos fogadja a sürgősségi eseteket.

Röviden
MEGEMLÉKEZÉS. A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parki kopjafánál ma 18 órától az 1950-es őszi, kollektivizálásellenes zendülésekre és azok áldozataira emlékezik. Tisztelettel elvárnak mindenkit egy szál virággal és gyertyával.
TANÉVNYITÓ. A kézdivásárhelyi Tanulók Klubja ma 17 órától az intézmény udvarán tartja 48. tanévnyitó ünnepségét. Az új tanévben fúvószene, mazsorett- és modern tánc, modellezés, ütőhangszerek, valamint alpesi sí szakkörökre lehet iratkozni.
VÁRTÚRA. Az EKE háromszéki osztálya szombaton tartja VII. vártúráját. A honismereti túra útvonala: Katrosa–Várpataka–Cece vára–Fekete-hegy–Odojka-tető és vissza. Távolság 10 km, szintkülönbség 400 m. Megközelítése személygépkocsikkal, találkozás 9 órakor a Sugás áruház előtt.
ALÁÍRÁSGYŰJTÉS. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig gyűjtenek a nemzeti régiókért EU-s polgári kezdeményezést támogató aláírásokat.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Dobollón és Dobollópatakon, hétfőn Bélmezőn és Márkoson a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (sík­üveget nem fogadnak el).
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sep­si­szent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
TÁNCOL AZ EGÉSZ CSALÁD! Szeptember 15-én és 22-én 18–19 óráig a Tamási Áron Színház előtti téren aerobik-táncoktatást tart Dascălu (Kelemen) Szende oktató, aki várja a családok apraját-nagyját. Ezt követően szeptember 29-én 18 órától a megtanult tánc bemutatására kerül sor a Mihai Viteazul-szobor előtt. Olyan fiatalokat és időseket várnak, akik részesülni szeretnének a zene és a közös tánc örömében.
TŰZOLTÓVERSENY. Az Uzoni Önkéntes Tűzoltók Alakulata szervezésében szombaton 11 órától tűzoltóversenyt tartanak, amelyet mulatság követ házi kenyérrel és házi disznó-flekkennel. A nap tűzoltóbállal zárul, zenél a Szász Band.
ELZÁRJÁK AZ IVÓVIZET Sepsiszentgyörgyön ma 23 órakor javítási munkálatok miatt. Szombaton reggel öt óráig nem lesz ivóvíz-szolgáltatás a Sport utcai 13-as, 14-es tömbházban és a 15-ös tömbház A, B és C lépcsőházaiban, a Grigore Bălan tábornok úti 18-as tömbház K, L, N és O lépcsőházaiban, az 1918. december 1. úti 12-es tömbház B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L és M lépcsőházaiban, a 18-as tömbház E, F, Ja és Jb lépcsőházaiban, a 15-ös tömbház D, E, F, L és M lépcsőházaiban, illetve a hozzájuk tartozó kereskedelmi egységeknél, továbbá a Sport utcai 2/A és 2/B családi házban, valamint a Mol-töltőállomáson. A kellemetlenségekért a lakók megértését és türelmét kérik.
ÁRAMSZÜNET. Zalánpatakon ma 9–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2019-09-13: Nyílttér - :

Uzoni ízek, asztali örömök

Egy régi világ ízeit szeretném felidézni, amelyeket sokan már nem is ismernek. Kezdeném a lakomával, amely a nagy eszem-iszom, dínomdánom fogalmával kapcsolódik össze. Lehet szerényebb is az étek, de ha kellemes családi vagy baráti körben fogyasztjuk, akkor már zamatos élmény. Tehát megvan és meg is volt a hétköznapok evészete, ám kiemelkedtek az ünnepek a maguk sajátos fogásaival és az alkalmi összejövetelek is.
2019-09-13: Magazin - :

Erdélyi táncháztalálkozó Székelyudvarhelyen

Szeptember 13–15. között rendezik meg az Erdélyi Táncháztalálkozót Székelyudvarhelyen. Az eseménysorozat kiemelt vendégei a felvidéki Ifjú Szívek Táncszínház, valamint a Vajdaságból érkező kézművesek – írja a Transindex Orendi István főszervezőre, az Udvarhely Néptáncműhely vezetőjére hivatkozva.