Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Zászlótörvény-módosításKis háromszéki győzelem

2019. szeptember 13., péntek, Közélet

Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt politikusa, az RMDSZ képviselője érvelésének köszönhetően elutasította a „zászlótörvényt” módosító javaslatot az alsóház emberi jogi bizottsága. A döntésről a párt sajtóirodája számolt be. A Traian Băsescu volt államfő által létrehozott Népi Mozgalom Párt (NMP) a módosítással azt szeretné elérni, hogy tilos legyen a törvény által nem szabályozott zászlók kitűzése a középületekre, illetve húszezer lejig terjedő bírsággal legyen büntethető ezek használata.

„Nyilvánvalóan a székely zászló használatának korlátozása, a magyar közösség jogainak továbbnyirbálása a cél. Nevetséges, ugyanakkor végtelenül elkeserítő, hogy a kommunista gyakorlat, a szimbólumok szabad használatának korlátozása még ma is ekkora erővel bír Romániában” – fogalmazott a törvénytervezet kapcsán Kulcsár-Terza József. A honatya magyarországi példára hivatkozva érte el, hogy kedvező irányba mozdult el az emberi jogi bizottság tagjainak álláspontja a módosító indítványt tárgyaló ülésen. A gyulai román gimnázium és általános iskola épületéről készült fényképekkel igazolta, hogy a közintézményen román zászló is lobog, illetve, arra is felhívta a figyelmet, hogy az épület homlokzatán előbb románul van felírva az intézmény neve.

Az érvelésre a bizottság tagjai elutasították a magyarság számára kedvezőtlen javaslatot, az egyetlen tartózkodó a Mentsétek Meg Romániát Szövetség testületbeli tagja. „Ismét bebizonyosodott, hogy megalapozott érveléssel, jó példákkal le lehet szerelni a sovén gondolatokat” – értékelte a képviselő. Kulcsár-Terza József ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a „zászlótörvényt” módosító javaslat miatt még korai lenne megnyugodni, ezt ugyanis még tárgyalni fogja a képviselőház plénuma.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1072
szavazógép
2019-09-13: Máról holnapra - Farkas Réka:

Piszkos hatalmi játékok

Traian Băsescu elnöksége idején azt hittük, mélyebbre már nem is süllyedhet Románia a politikai csatározások mocsarában. Ám ebben az országban mindig van még alább. Az a hatalmi harc, amely jelenleg Bukarestben zajlik, ugyancsak jól tükrözi a jelenlegi politikai osztály minden eddiginél szembetűnőbb szakmai, morális válságát. Semmi sem számít, semmi sem drága, csak megtartsák vagy éppen megragadják az ország irányítását.
2019-09-13: Közélet - Nagy B. Sándor:

Fapados Kultúr Café (Új összművészeti tér Sepsiszentgyörgyön)

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Kovács János meghal című produkciójának előbemutatóját láthatták az érdeklődők kedden a sepsiszentgyörgyi Fapados Kultúr Café színházi sorozatának részeként, előadás után pedig közönségtalálkozóra került sor, melyen Zakariás Zalán rendező a szerzővel, Hatházi Andrással beszélgetett. A kávézó meghitt, családias hangulatú, az előadás pedig elnyerte a nézők tetszését, ami a közönségtalálkozón elhangzottakból is kiderült.