Ivóvizet a falvaknak

2019. szeptember 13., péntek, Közélet

2030-ig a megye településeinek 95 százalékában kiépül a vezetékes ivóvíz- és szennycsatorna-rendszer – legalábbis ezt szeretné elérni Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke. A háromszéki politikus elmondta: a megyei önkormányzat 2,2 millió lejjel támogatja a regionális vízszolgáltató céget fejlesztési terveiben. A tőkeemeléssel a megyei tanács részvényeinek aránya a sepsiszentgyörgyi önkormányzat többségi tulajdonában levő Közüzemek Rt.-ben 2,5 százalékról 16,6 százalékra nő.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Közüzemek Rt. ezen felül a többségi tulajdonos sepsiszentgyörgyi önkormányzattól is kapott egymillió lejt a beruházások folytatására. Tamás Sándor közlése szerint eddig főleg a négy városban – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón –, valamint a csatolt vagy közeli falvakban építette, bővítette vagy korszerűsítette a víz- és csatornahálózatot a vállalat (javarészt pályázati pénzekből), a jövőben azonban a községekre is sor kerül, ahol még sok a munka: jelenleg a falvak 65–66 százalékában van vízvezeték, ezt az arányt akarják a következő évtizedben 95 százalékra feltornászni. A megyeháza nemrég nyert egy 12 millió lejes pályázatot a megyei vízellátási rendszer mestertervének módosítására, illetve a kivitelezési pályázat előkészítésére. Utóbbival egy több mint 100 millió eurós uniós támogatást kívánnak elnyerni az új, a megye minden közigazgatási egységét érintő hálózat kiépítésére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2019-09-13: Jegyzet - Kuti János:

Barna nem barnainges (Kármentő)

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) elnöke Barna Dániel (alias Dan Barna) elment Marosvásárhelyre és zöldeket beszélt. Azután az RMDSZ alelnöke, Hegedüs Csilla elhúzta a nótáját, amiért azt mondta Barna, hogy Romániának túl kellene már lépnie az etnikai megosztottságon, azon, hogy minden nemzetiség a sajátjára szavaz, és úgy vélte, hogy egy civilizált, modern és kiművelt Romániában az etnikai kérdésnek már meghaladottnak kell lennie.
2019-09-13: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Közösségi mondókázás, kicsik és nagyok örömére

Mondókás piknikre hívják vasárnap délelőtt a sepsiszentgyörgyi kisgyermekes családokat. A közösségi szabadtéri foglalkozás egyike azon kezdeményezéseknek, melyek a Com’On Sepsiszentgyörgy projekt révén nyertek támogatást. Az esemény helyszíne az Erzsébet park, az érdeklődőket 11 órára várják a volt szovjet emlékmű szomszédságába pokróccal, jókedvvel felszerelkezve.