KiscimboraIllyés Gyula: A kakas és a pipe

2019. szeptember 14., szombat, Irodalom

Volt az erdő kellős közepén egy kakas meg egy pipe. Meghalt a gazdájuk, nem volt mit enni nekik. Megéheztek. Találtak aztán egy szem vadkörtét, de a vadkörte nagyobb volt, mint a pipe gégéje.
Hát azt mondja a pipe:

  • András Nagy Patrícia rajza
    András Nagy Patrícia rajza

– Menj gyorsan, kakaskám, hozzál egy kis vizet, mert megfúlok.
Szalad a kakaska a kúthoz.
– Jaj, édes kutam, adjál vizet, vizet viszem kispipémnek, mert megfúl a vadkörtétől.
– Nem adok vizet – mondja a kút –, míg nem hozol koszorút egy szép lánytól.
Elment aztán a kakaska a szép lányhoz: – Szép lány, adjál koszorút.
– Nem kapsz – mondja a szép lány –, amíg nem hozol tejecskét a tehéntől.
Elment a kakaska a tehénhez is: – Tehén, adjál tejecskét, tejecskét viszem a szép lányhoz, szép lány készít koszorút, koszorút viszem a kúthoz, kút ád vizet, vizet viszem pipémnek, mert megfúl a vadkörtétől.
– Addig nem adok tejecskét a szép lánynak – mondja a tehén –, míg nem hozol szénát a rétről.
Elment a kakaska a réthez: – Rét, adjál szénát, szénát viszem tehénnek, tehén ád tejecskét, tejecskét viszem szép lányhoz, szép lány készít koszorút, koszorút viszem kúthoz kút ád vizet, vizet viszem kispipémnek, mert megfúl a vadkörtétől.
– Addig nem adok szénát – mondja a rét –, ameddig a boltba nem mégy kaszáért.
Elment a kakaska a boltba: – Bolt, adjál kaszát, kaszát viszem a rétnek, rét ád szénát, szénát viszem tehénnek, tehén ád tejecskét, tejecskét viszem szép lányhoz, szép lány készít koszorút, koszorút viszem kúthoz, kút ád vizet, vizet viszem pipémnek, mert megfúl a vadkörtétől.
– Addig nem adok kaszát – mondja a bolt –, ameddig nem hozol pénzt.
Akkor szegény kakaska elbúsulta magát, ment gyorsan a szemétdombra kaparászni, ott lelt egy krajcárt, azt elvitte a bolthoz, akkor aztán kapott kaszát, elment a réthez, rét adta a szénát, tette a tehénke elé, tehénke adott tejecskét, vitte a tejecskét a lányhoz, szép lány készített koszorút, koszorút vitte a kúthoz, kút adott vizet, vizet egyenest vitte pipének, épp jókor, mert szegény pipe majdnem utolsót tátogott nagy fuldoklásában. De így gyorsan lenyelte a vizet, a víz levitte a körtét, a körte utat adott a levegőnek, s így a levegőhöz jutott pipe ma is él, ha meg nem halt!

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 886
szavazógép
2019-09-14: Irodalom - :

Vadadi Adrienn: Belebújt a kisördög (Kiscimbora)

Sok gyermek kuporgott a földön. Az óvó nénivel óriástársast készítettek, de olyan nagyot, ami már nem fért fel az asztalra.
Ezért feltekerték a szőnyeget, befedték a parkettát csomagolópapírral, hogy ne legyen maszatos, ők maguk meg a hatalmas karton köré gyűltek és várták, hogy az óvó néni kikészítse a festékeket, ecseteket, a törlőkendőket és a vizes poharakat. Kis idő múlva már mind nyakig voltak a munkában. Dani játékboltot festett, Zsófi pékséget, Maja rövidáruboltot sok színes fonallal, gombbal meg cipzárral. Roli hentest lelógó kolbászokkal meg sonkákkal, Lea pedig olyan vegyeskereskedést, ahol mindenfélét lehet kapni, ami egy háztartásban szükséges. Ott hasaltak az óriástársas körül, és egyre színesebbre mázolták a nagy kartonpapír minden szegletét.
2019-09-14: Irodalom - :

Versek (Kiscimbora)

Nagy  László: Balatonparton
Balatonparton a
nádi világban
megbújtam egyszer
s csuda szépet láttam
bóbitás nádon
nádi veréb fészket
sás bokor alján
kis vízicsibéket.