Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Fogynak a családi kisgazdaságok

2019. szeptember 17., kedd, Gazdakör

Nemcsak Székelyföldön, Romániában is egyre több családi kisgazdaság szűnik meg. A Müncheni Műszaki Egyetem elemzőinek felméréséből, melyről az agroinform.hu számolt be, kiderül, hogy Németországban már évtizedek óta hasonló folyamat zajlik.

A Müncheni Műszaki Egyetem elemzői szerint 1970-ben még több mint egymillió családi kisgazdaság működött Németországban, ezeknek azonban ma már mindössze egynegyede létezik. Ez előrevetíti annak veszélyét, hogy néhány évtized elteltével csak a nagybirtokok maradnak talpon, amelyek igazodni tudnak a fogyasztók igényeihez. Dr. Sebastian Rahbauer agrárközgazdász szerint ezért a közösségi agrárpolitika tehető felelőssé.

A termelés általános költségei folyamatosan növekednek, a termelőnél maradó nyereség pedig egyre csökken, így a világpiacon folyó kiélezett versenyben csak a tőkeerős, nagy gazdaságok maradnak életben. Ez együtt jár azzal, hogy a helyi élelmiszerek aránya a szupermarketek kínálatában egyre csökken. A nagyüzemek még hosszú ideig képesek lesznek folytatni a gazdálkodást, a kisgazdaságokra viszont egyre súlyosabb terheket rónak a növekvő adminisztratív költségek (az állat­jóléttel, környezetvédelemmel, biodiverzitással kapcsolatos egy­re szigorúbb elvárások).

A kutatók szerint a német agrárpolitika megfelelő intézkedésekkel még meg tudná állítani a családi kisgazdaságok számának csökkenését. Mint írják, célszerű lenne többek között a támogatások elosztását újragondolni, a kisgazdaságok javára megváltoztatni. (agroinform.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1053
szavazógép
2019-09-17: Gazdakör - Bokor Gábor:

Ismét jó a burgonyahozam

Az utóbbi két évben igen jó választásnak bizonyult a gazdák számára a burgonya termesztése. A természeti körülményeknek, a technológia fejlődésének, a kártevők elleni hatékony beavatkozásnak, a minőségi szaporítóanyag használatának köszönhetően nagy mennyiségű, jó minőségű burgonya termett Háromszéken. Mindezek mellett a piaci körülmények változása is kedvezett a Kovászna megyei burgonyatermesztőknek – értékelte kérdésünkre az idei szezont Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.
2019-09-17: Gazdakör - :

Kicsit növelnek, nagyot csökkentenek

A 2021–2027-es időszakban nőni fog a közös agrárpolitika első pilléreként Romániának leosztott, közvetlen kifizetésekre felhasználható keretösszeg – jelentette be Winkler Gyula EP-képviselő Aradon, a XX. alkalommal megszervezett Kárpát-medencei Gazdaszervezetek Találkozóján, mely a Nemzetközi Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Csomagolóanyag-vásár keretében zajlott – számolt be az agroinfo.ro.