Mi, hol, mikor?

2019. szeptember 17., kedd, Mi, hol, mikor?

Kontraszt fotópályázat
Fotópályázatot hirdet a Turulmadár Ifjúsági Iroda múlt-jövő, régi-új, fiatal-idős, akkor-most, élő-örökség, élet-alkotás jelszavakkal. A fotópályázat célja, hogy a versenyzők a régit kontrasztba állítsák az újjal. Olyan fotókat várnak, amelyek sajátos módon mutatják be az épített örökségünket, valamint felhívják a figyelmet azok fontosságára, megőrzésére.

A pályázat minden 15 és 26 év közötti fiatal számára nyitott. Egy pályázó egy kategóriában legfeljebb három fotót nyújthat be. A fotókat a turuloffice­@gmail.com címre várják szep­tember 30-ig, mellékelve a teljes nevet, a kép címét, az alkotó elérhetőségét, valamint a megpályázni kívánt kategóriát. Felbontás: minimum 5 megapixel. Fájlformátum: JPG. A fotókon csak minimális szerkesztés alkalmazható. Kategóriák: I. kategória: fényképezőgéppel készült fotók (a fotókat zsűri bírálja el), II. kategória: mobiltelefonnal készült fotók (a díjakról 50-50 százalékban zsűri illetve Facebook-közönségszavazás dönt). A beérkezett képek közül különdíjakat is odaítélnek a következő kategóriákban: kreatív, klasszikus, absztrakt, művészi, dinamikus. Közönségszavazás: október 1-jétől 10-éig. A legjobb alkotásokból időszakos kiállítás nyílik Sepsiszentgyörgy főterén. A díjazottak vásárlási utalványokat nyerhetnek, valamint részvételt egy fotó-videó workshopon. További információk a 0742 148 702-es telefonon vagy az turuloffice@gmail.com e-mail-címen. Támogatók: a Román Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága, Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala.

 

Színház
A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján készült Barbárok című előadását ma 19 órától a nagytermi színpadra épített nézőtéren játssza. Rendező: Hegymegi Máté. Jegyek a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon válthatók.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30 órától Csodapark (amerikai animációs film, 3D, magyarul beszélő); 16.15-től Kópé (kanadai–amerikai animációs film, 3D, románul beszélő);  18 órától Az – Második fejezet (amerikai–angol thriller román felirattal); 18.15-től  Az aranypinty (amerikai dráma román felirattal); 21 órától Downton Abbey (angol dráma román felirattal), Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása (amerikai akcióthriller, magyarul beszélő).
Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

 

Hazajáró
Az Erdélyi Kárpát Egyesület rendezésében Szülőföldünk a Kárpát-medence címmel a népszerű Hazajárók tartanak vetített képes előadást ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Ba­beş–Bolyai Tudományegyetem épületének 120-as termében.

 

Iratkozás
A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolánál az érdeklődőket gitár, dob, balett, népdal/ének, szintetizátor, klarinét, rézfúvós, bútorfestés, rajz, festészet, grafika, népi és klasszikus hegedű, díszítőművészet, szaxofon, zongora, citera szakok várják. Iratkozás a népiskola székházában a Szabadság tér 9. szám alatt.

 

Megjelent
A Korunk szeptemberi számának témája a kortárs kritika. A kultúraközvetítő platformok változásaira reagálva a kritika műfaja jól érzékelhető átalakulásokon megy keresztül. A Korunk összeállításában a kritika új médiumait, beszédmódjainak és befogadásának új típusait, annak új témáit térképezik fel a lapszám szerzői – kritikusok, szerkesztők, egyetemi oktatók. Gács Anna a booktube és a videókritika jelenségeiről ír, Codău Annamária a dialogikus, többszerzős kritikák lehetőségeit veszi számba, Jakab Villő Hanga kamaszok által írt könyvismertetéseket elemez, László Szabolcs a hangzó kritika, a podcast világát mutatja be. Bárány Tibor az év legfontosabb magyar irodalmi vitáját, Háy János Kik vagytok ti? című könyvének fogadtatását és ennek kapcsán az irodalomkritika és a sajtó jelenlegi viszonyát vizsgálja. További fontos írásokkal jellemzi a kortárs kritika helyzetét és kiemelt témáit Károlyi Csaba, Láng Zsolt, Lapis József, Zelei Dávid, Nemes Z. Márió, Sánta Miriám és Nagy Anna. Szépirodalmi anyagot Szántó T. Gábortól és Gál Hunortól, további tanulmányokat és kritikákat Csapody Miklóstól, Beretzky Ágnestől, Demény Pétertől, Fülöp Dorottyától, Ványolos Noémitől, Medgyesi Emesétől, Balogh Dórától olvashatunk a lapszámban. A képanyagot Ütő Gusztáv jegyzi.
A Korunk friss lapszáma kapható a Háromszék hírlapárus standjain.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. út 12. szám alatti Salvia II. (telefon: 0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774; facebook: @liveartdancestudio.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedi Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ALÁÍRÁS. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig lehet aláírni a nemzeti régiókért EU-s polgári kezdeményezést.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától  Rétyen és Komollón, szerdán Bitán, Egerpatakon és Szacsván a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 702
szavazógép
2019-09-17: Közélet - :

Elfutott a rendőrök elől

A kézdivásárhelyi közlekedésrendészet gépkocsis járőre észrevette, hogy egy személygépkocsi nem állt meg a vasúti átkelő andráskeresztjénél, ráadásul vezetője nem csatolta be biztonsági övét.
2019-09-17: Világfigyelő - :

Folytatódik a kárpátaljai magyarok üldözése

A közeljövőben Ukrajnában várható rendkívül jelentős politikai és közigazgatási változásokra történő felkészülésről tanácskozott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmánya szombaton Beregszászon. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke sajnálatosnak nevezte, hogy a választások után is folytatódik a kárpátaljai magyarok üldözése.