Japán, az idősek országa

2019. szeptember 18., szerda, Magazin

A világ egyik leginkább elöregedett társadalmaként Japán kiemelt hangsúlyt fektet az idősekkel való foglalkozásra és törődésre. Az idősek napját (keiró no hi) minden szeptember harmadik hétfőjén ünneplik a szigetországban, amely idén szeptember 16-ra esett.

A 65 év felettiek 2018-ban 35,6 millió fővel a népesség szinte egyharmadát tették ki, ami egyre súlyosabb hatással van a gazdaságra. A várható átlagos élettartam a tavalyi évben a férfiaknál 81,25 év, a nőknél 87,32 év volt, ezzel Japán a világ egyik legtovább élő társadalmának számít. Mindez a kiemelkedő minőségű egészségügyi ellátásnak, az aktív életmódnak és az egészséges táplálkozásnak köszönhető.

A kormány 1963-ban vezette be az intézkedést, hogy a százéves kort elérőket ezüst szakés csészével ajándékozzák meg a jeles alkalomból. 1963-ban az ezt a kort megélők száma 153 fő volt, de miután a száz évet meghaladók száma jelentősen emelkedett, a kormány módosítani kényszerült a felajánláson. A száz év fölöttiek száma 2014-ben 30 ezer, a tavalyi évben pedig már majdnem 40 ezer fő volt. 2016-tól a száz százalékban ezüstből készült szakés csészék helyett csupán ezüstözött csészét kapnak az idősek.

A nemzeti ünnepként számon tartott esemény gyökerei 1947-ig nyúlnak vissza, amikor egy faluban kikiáltották szeptember 15-ét az öregek napjának, ezt követően az ünnep lassan az egész országban elterjedt. Az ünnep lényege, hogy a fiatalabb generáció háláját fejezze ki az idősebbeknek az eddigi törődésért. Hivatalos státuszát 1966-ban nyerte el, s a japánok ezen a napon minden évben nagy hangsúlyt fektetnek az idős emberek megünneplésére.

A legelterjedtebb szokás, hogy a családok hazalátogatnak a nagyszülőkhöz, dédszülőkhöz, hogy egy kis időt töltsenek együtt. A kisgyerekek énekkel és tánccal kedveskednek, édességgel, teával kínálják az időseket. A televízió is az idős nézőknek sugároz műsorokat ezen a napon, és rengetegen végeznek önkéntes munkát, amellyel az időseket segítik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2019-09-18: Magazin - :

175 éve született Puskás Tivadar

1844. szeptember 17-én született Puskás Tivadar, a telefonhírmondó létrehozója, akitől a telefonközpont ötlete is származik. Puskás kiváló műszaki-gazdasági szakember volt, aki ismerte korának technikai lehetőségeit, és ki is használta őket.
2019-09-18: Élő múlt - Szekeres Attila:

„Úzvölgyében harcoltam” (Boér Imre visszaemlékezése)

Éppen ma 94 éve, 1925. szeptember 18-án született Boér Imre Magyarhermányban. A megbecsült nyugalmazott tanárral baróti otthonában beszélgettünk annak okán, hogy részt vett az 1944. augusztus 26-i úzvölgyi csatában, és nemrég a 75 éves évfordulón szervezett megemlékezésen. Imre bácsi – akit a Jóisten éltessen erőben, egészségben! – az úzvölgyi csatáról és fogságáról mesélt részletesen, és megmutatta büszkeségét: Adatok Magyarhermány néprajzához és történetéhez című, 2005-ben megjelent könyvét, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségétől kapott dicsérő oklevelet, életműdíjat, Ezüstgyopár-díjat. És még valamit: az úzvölgyi csata 50. évfordulóján avatott emlékműnél készült csoportképet, melyen Jeszenszky Géza volt magyar külügyminiszter társaságában jelenik meg. Nem említette, de láttuk, a szoba falán ott díszeleg Barót város díszpolgári oklevele is.