Hirtelen jött magyarbarátság

2019. szeptember 18., szerda, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Nagyon el lehet keseredve Viorica Dăncilă, ha még a 14 éve folyton félrerúgott kisebbségi törvénytervezetet is kiásta – nyilván nem az irántunk való jóindulatból, hanem az RMDSZ szavazataiért cserébe. Ám ez is csak azt mutatja, hogy milyen szinten áll a kormányzás ebben a balkáni államban, ahol a miniszterelnök még mindig azt hiszi, hogy kilóra megvásárolhat bárkit.

A szociáldemokraták második teleormani főnöke roppant büszke arra, hogy az első női kormányfő Romániában (mintha elfelejtette volna, hogy elődje, a vaskezű Liviu Dragnea csak egy bábot keresett erre a tisztségre), de bő másfél év alatt sem tudott belenőni szerepébe: akkor kezdte a szövetségesei kegyeit keresni, amikor azok már kivonultak a kormányból (amit azóta meg is bántak, hiszen Tăriceanu pártja szédületes gyorsasággal olvad, várhatóan már a választások előtt lenullázódik), és ugyancsak most jutott eszébe, hogy a magyaroknak is megmutassa a mézesmadzagot. De ezt is milyen fonákul: egyeztetések, tárgyalások, indoklás és az érintettek megkérdezése nélkül. Így megy ez a 2016-os választások óta: a fővezérek mindig hirtelen álltak elő valamivel, amit szűk körben főztek ki, és amiről az SZDP többi vezetője és a koalíciós partnerek is csak a sajtóból értesültek. Ilyenformán, gondolomra váltogatták a minisztereket is, miközben folyamatosan azt fújták, hogy remekül állnak a dolgok...

Olyan remekül, hogy a kormány bukása elkerülhetetlennek látszik. Ezért kapkod most a pártütőkhöz és az RMDSZ-hez is Viorica Dăncilă. Pedig nincs olyan nagy félnivalója: igaz, hogy már nem rendelkezik parlamenti többséggel, de az ellenzék sem tudott összeállni, tehát akár az év végéig is a helyén maradhat, sőt, az is lesz, akire mutogatni tudjon a kudarcai miatt. (Ezek egyike a jövő évi költségvetés, ami aligha fog novemberben elkészülni, mert az idén még nagyobb lyukat kell befoltozni rajta, mint tavaly.) Volna tehát ideje helyrehozni ezt-azt a saját hatáskörében, ha valóban akarná. De még azt sem látszik észrevenni, hogy szándéka átlátszóbb az üvegnél is...

Ha komolyan gondolná, hogy tenni kell valamit a magyarokért, kezdhetné az úzvölgyi temetőfoglalás törvényes mederbe terelésével, az eredeti állapot helyreállításával és a törvényszegők felelősségre vonásával. 100 év alatt felhalmozott gondjaink megoldását nem várhatjuk tőle, de ez még beleférne az idei naptárba. Végül is emlékeznie kell arra, hogy miért vonult fél éve ellenzékbe az RMDSZ. Persze lehetne ennél többet is tenni: csak szándék kérdése, hogy a székelyföldi prefektusok és a valószínűleg szintén államkincstárból támogatott „civil” aktivisták jogi álcába bújtatott magyarellenes lendületéből visszavegyenek. Jó lenne természetesen a kisebbségi törvény is – csak ne járjunk úgy vele, mint a MOGYE esetében, ahol szintén büntetlenül marad a törvénysértés esztendők óta. Tényleg elvárja a kormányfő, hogy higgyünk a jóindulatában?

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 269
szavazógép
2019-09-18: Közélet - Fekete Réka:

Mélynyomor és betegség az Őrkőn

Az őrkői cigányság nagy része külföldön dolgozik, alig harmincan-negyvenen vannak alkalmazásban a TEGA-nál, a többiek munkanélküliek, és gyermekeikkel együtt nyomorban élnek – foglalja össze a több mint háromezer lelket számláló sepsiszentgyörgyi roma telepiek helyzetét Ruzsa Pál, a közösség felelőse, az Amenkha Egyesület elnöke. Az őrkőiek Pali bácsija abból az alkalomból tájékoztatott a legszerencsétlenebb családok kilátástalanságáról, hogy Majláth Attila, a Sepsi Rádió Szociális háló rovatának vezetője kezdeményezésére összefogásra szólítják fel a helyieket egy hajléktalanul maradt férfi megsegítésére.
2019-09-18: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Kihívások és kreativitás a műtőben (Előadás a plasztikai sebészetről)

A plasztikai sebészetről sokan úgy gondolják, kizárólag szépészeti, esztétikai beavatkozásokra korlátozódik, holott ennél jóval szélesebb az ide sorolható műtétek skálája, a máig nagy kihívást jelentő égési sérülések kezelésétől a rekonstrukciós, helyreállító eljárásokig, visszérbetegségek vagy bőrelváltozások kezeléséig. Mindezekről a csíkszeredai megyei kórház fiatal szakorvosa, Jankó Botond plasztikai sebész tartott átfogó, ám közérthető előadást a sepsiszentgyörgyi máltai ifjúság meghívására. Bár bizonyos plasztikai, rekonstrukciós mikrosebészeti beavatkozásokat a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban is végeznek, kimondottan erre szakosodott orvos nincs Háromszéken, így a fiatal csíkszeredai szakembert itteni betegek is felkereshetik.