Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A rektor elterelő hadművelete

2019. szeptember 20., péntek, Máról holnapra
Fekete Réka

Magyar informatika szakot indítana Leonard Azamfirei rektor a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, amely a Petru Maior Egyetemmel történő tavalyi összeházasítása, majd George Emil Palade Nobel-díjas orvosról való elkeresztelése óta végképp elveszítette az 1945-ös létrehozása óta a magyar közösség számára jelentős értéket hordozó, szimbólumerejű oktatási intézményi státuszt.

A szándék, miszerint bővülne a kínálat a magyar tagozaton, akár jó is lehetne. Az előzményeket tekintve, valamint annak ismeretében, hogy a magyar oktatók képviselőinek véleményét ezúttal sem kérték ki a tagozatot érintő kérdésben, arra enged következtetni: csupán a műszaki irányultságú Petru Maior Egyetem befogadott tanárainak kívánnak kedveskedni, s az orvosképzés rovására a technikai vonalat akarják megerősíteni. Csak a vak nem látja, mi húzódik meg Leonard Azamfirei szándéka mögött. A rektor nem mulasztotta el kijelenteni, az új szak számára meglesz a logisztikai és adminisztratív háttér, és az intézmény továbbra is teret biztosít minden konstruktív kezdeményezésnek. A multikulturalitást emlegeti, mint vállalt küldetést, amit a két egyetem egyesítése sem fog csorbítani. Hogy tovább szépítse hirtelen jött ötletét, hangsúlyozza az informatikusok munkaerő-piaci keresettségét, figyelmen kívül hagyva, hogy évtizedek óta képeznek magyar nyelven informatikusokat a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, de Marosvásárhelyen is van már magyar nyelvű informatikusképzés a Sapientián.

Érthetetlen, hogy miért kell Azamfirei rektornak úgy tennie, mintha fejleszteni kívánná a magyar oktatást, hisz az elmúlt években kendőzetlenül hozta azokat a döntéseket, amelyek révén mind kevesebb teret kapott a magyar tagozat. Csökkentették a magyar tannyelvű beiskolázási számokat, miközben a román tagozaton nőtt a helyek száma, az egyetem-egyesítéssel az intézményben harminc százalék alá süllyedt a magyar oktatók részaránya, a vizsgákon a magyar hallgatók elé indokolatlanul állítottak új követelményeket. Önálló angol kart létre lehetett hozni, de magyar kart vagy főtanszékeket nem, holott ezt 2011-től szavatolja az oktatási törvény.

A magyar tagozat vezetőit gyakran vádolják azzal, hogy távolmaradásukkal (tavaly szep­tembertől nem vesznek részt a szenátus ülésein) még inkább a román vezetőség kezébe adják a döntés lehetőségét, de ha nem tiltakoznának ily módon, cinkosként vennének részt a magyar orvosképzés elsorvasztásában. Épp ez gyakran felmerülő kérdés az RMDSZ esetében, hisz az érdekvédelmi szövetség igen ritkán – és akkor sem határozottan – állt ki a MOGYE mellett. Az időnként fel-fellángoló aggódás nem elég a magyar orvosképzés megmentéséhez, ennél sokkal többre van szükség egy olyan ügyben, amelynek jelentősége vitathatatlan közösségünk jövője tekintetében.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 556
szavazógép
2019-09-20: Belföld - :

Indulhat Kelemen Hunor

Az előírt 200 ezernél jóval több, összesen 270 ezer támogató aláírás gyűlt össze tegnapig ahhoz, hogy Kelemen Hunor indulni tudjon a novemberi államfő-választáson. A hírt maga az RMDSZ-elnök tette közzé Facebook-oldalán: szerinte ezzel megtették az első lépést a Cotroceni-palota felé.
2019-09-20: Kármentő - Kuti János:

Irány Amerika!

Nálunk annyira dübörög a még jóformán el sem kezdődött elnökválasztási kampány, hogy az már nemcsak a választókat, hanem a jelölteket is zavarja, ezért közülük páran úgy gondolták, elmennek Amerikába. Így nemsokára Iohannis elnök, Dăncilă miniszterelnök és Dan Barna is útra kél az Óperenciás-tengeren is túlra.