Művészetről játékosan a Magmában

2019. szeptember 20., péntek, Közélet

Rendhagyó, közös és tankönyvszerű tárlatra hívja a diákokat, fiatalokat, illetve a művészetek iránt érdeklődőket a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum és a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér. Ritkán lehet szakszerű magyarázatokkal ellátott tárlatot megtekinteni, a szerdán este a Magmában megnyílt Láthatatlan jelenlét 2.0 című interaktív kiállítás azonban ilyen, azt végignézve „beleérző képességünket és fantáziánkat fejleszthetjük, miközben jól szórakozunk”.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A Láthatatlan jelenlét 2.0 – bevezetés a kortárs művészetbe a kamaszoknak, de nem csak nekik című kiállítás közös munka, a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, illetve Fám Erika sepsiszentgyörgyi és György Gabriella szentendrei múzeumpedagógusok, kurátorok  munkájának eredménye – mondta köszöntőjében Kispál Attila, a Magma munkatársa. Mint fogalmazott, a tárlatot egy tankönyvnek is tekinthetjük, összehasonlíthatjuk a klasszikus és a modern művészetet.
Jövőre lesz tíz éve, hogy a Magma „él, lélegzik és mozog”, mi több, nagyon jól mozog – hangsúlyozta Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, utalva az előzményekre. Azt is megjegyezte, egy ilyen kortárs kiállítótér „atipikus jelenség”, de pontosan ezért tartották fontosnak a létrehozását, mert – Baász Imre és Ütő Gusztáv nevét említve – Sepsiszentgyörgyön a kortárs művészetnek már a nyolcvanas, kilencvenes években voltak gyökerei. A Magma nem születhetett volna meg, ha a Kispál házaspár nem költözik haza Budapestről – tette hozzá Vargha Mihály, kiemelve, hogy ők egy provokatív kiállítótér létrehozását vállalták, ezzel együtt kockázatot is, de „fontosnak tartottuk, hogy mozduljon meg a levegő”. A mostani kiállítás azért is nagyon lényeges, magyarázta Vargha, mert az embereknek el kell mesélni, mit látnak; a kortárs művészetet pedig nem nagyon magyarázzák el, mert nagyon kevés a „fordító” – olyan szakértő, aki az egyszerű embernek fogódzót ad. Továbbá, zárta értékelőjét, ez a tárlat kérdéseket tesz fel, megmozgatja az ember fantáziáját, betekintést nyújt abba, hogyan és miért születnek a művek.

A Ferenczy Múzeumi Centrum négy éve határozott program mentén dolgozik azon, hogy a szentendrei művészetet megismertesse és ennek fontos része a művészetpedagógia – közölte Lauter Éva, az intézmény tudományos igazgatóhelyettese. Tavaly indult programjuk a gyermekeket vezeti be a kortárs művészetbe, a mostani kiállítást ennek folytatásaként hozták létre. A tárlat egyben a két múzeum új találkozását is jelenti. Kifejtette, bízik a további folytatásban, abban, hogy közös, interaktív tárlatuknak akár több kiadása is lehet. Kollégája, György Gabriella elmondta, céljuk a kortárs művészet népszerűsítése, mert azt tapasztalták, hogy ahhoz „nagyon kevesen mernek hozzányúlni”. Október elejére elkészítenek egy honlapot is, „összekeverve” a két művészeti intézmény gyűjteményét, ezáltal is egyre jobban bővítve azt a hálózatot, amely Szentendrén létrejött.

Elhangzott az is, hogy a tárlatmegnyitó még nem a pulzArt része, szombaton és vasárnap azonban már a kortárs művészeti fesztivál részeként szerveznek családok és egyéni érdeklődők számára műhelyfoglalkozásokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2019-09-20: Közélet - Bokor Gábor:

Nem székely kapu kapott román színeket (Forrong Kovászna)

Piros sárga és kék színekre festettek egy faragott, galambdúcos kaput Kovásznán, a Montana Szálloda (régi UGSR) felé vezető úton. A „művészi” beavatkozás felkavarta a kedélyeket a fürdővárosban, a felháborodottak szerint székely kaput, székely jelképeket gyaláztak meg. A válasz nem késett, a trikolór színű bejárót fekete festékkel szórták be. A bukaresti tulajdonos feljelentést is tett az ügyben.
2019-09-20: Közélet - Szekeres Attila:

Reformátorok városa, Sepsiszentgyörgy (Dávid Ferenc-szobrot avatnak)

Reformátorok városává válik Sepsiszentgyörgy. Egész pontosan reformátorok szobrainak városává. Kálvin János szobrát a 7. Magyar Református Világtalálkozó alkalmával, 2014. július 10-én leplezték le a Vártemplom alatti Kálvin téren. Luther Márton szobrának avatójára a reformáció fél évezredes jubileumának apropóján a reformáció emléknapja előtti hétvégén, október 26-án kerül sor az evangélikus templom mellett. Dávid Ferenc, az unitárius egyház alapítójának szobrát most szombaton avatják az Erzsébet parkban az unitárius templom közelében.