A magyar dráma napja

2019. szeptember 21., szombat, Színház az egész világ

A magyar dráma napját 1984 óta ünneplik Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve. A Magyar Írószövetség vetette fel, hogy Az ember tragédiája első színrevitele előtti tisztelgésként szeptember 21. legyen a magyar dráma ünnepe.

  • Zichy Mihály illusztrációja a mű egyik jelenetéhez
    Zichy Mihály illusztrációja a mű egyik jelenetéhez

A kezdeményezéssel a magyar drámairodalom értékeire szerették volna felhívni a figyelmet, és ösztönözni akarták az írókat újabb művek megalkotására.

Madách Imre 1859. február 17-én kezdte írni élete fő művét, amelyet 1860. március 26-án fejezett be. Az ember tragédiája a Kisfaludy Társaság támogatásával 1861-es évszámmal, de 1862. január 16-án hagyta el Emich Gusztáv nyomdáját. A Tragédia a magyar irodalom egyik legnehezebben értelmezhető alkotása, az emberiség sorsáról való töprengés drámai költeménye, amelynek üzenetét újabb és újabb színpadra állítások próbálják megfejteni, értelmezni.

A mű ősbemutatóját 1883. szeptember 21-én a Nemzeti Színházban tartották (Madách ekkor már csaknem húsz esztendeje meghalt). Az addig csak irodalmi körökben ismert drámát Paulay Ede igazgató, az intézmény főrendezője vitte színre. A látványos sikerhez a színház technikai felszereltsége is hozzájárult: az első ízben alkalmazott villanyfény, a jól működő süllyesztő és a megnövelt színpad. A valódi sikert azonban a szereplők aratták: Nagy Imre Ádámként, Jászai Mari Évaként, Lucifer szerepében pedig a pályakezdő Gyenes László lépett színpadra, utóbbi haláláig megtartotta szerepét a Nemzeti Színházban. A kísérőzenét Erkel Gyula szerezte, Ádám jelmezeit Paulay tervezte, ő rajzolta meg a díszletek vázlatát is.

Az ősbemutató óta eltelt csaknem 140 évben számos magyar és külföldi színház tűzte műsorára a darabot.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 526
szavazógép
2019-09-21: Színház az egész világ - :

A 80 éves Nemes Levente köszöntése

A mi hősünk
2012. október 9-én Spiró György Imposztorának színházigazgatójaként, hősünk megkezdte ötvenedik évadát. Nagyító is ez a majdnem hatvan, régi örömöket nagyít ki és régi sérelmeket, sikereket és meghasonlásokat, összeütközéseket, elégtételeket. Janus-arcú hősünk – egyik arca a versmondóé és a színészé, a másik színházigazgatóé – folyamatosan és kitartóan, szenvedélyesen keresi önmagát.
2019-09-21: Riport - :

Simó Márton: Bánja-e a székely? (Életmód)

Tervem, hogy körbejárjam a történelmi Udvarhelyszék, Udvarhely vármegye, a két világháború közötti Udvarhely megye – akkortájt hivatalosan: judeţul Odorhei –, később Udvarhely rajon településeit, amelyek jórészt a mai Hargita megye délnyugati részén helyezkednek el, illetve részben átnyúlnak Háromszék/Kovászna, Maros és Brassó megyékbe is. Udvarhelyszékről azt tartják, hogy a legmagyarabb régió, s ez akkor is érvényes, ha az egykori Nagy-Magyarország vármegyéire gondolok, hiszen 1910-ben 98,63%-ban volt magyar többségű.