Petrov és a fojtogató múlt

2019. szeptember 23., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond

Megerősítette a bukaresti ítélőtábla azt, amit sokan sejtettek, gyanítottak, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács pedig már májusban kimondott: a Romániát tíz éven keresztül az államelnöki pozícióból irányító Traian Băsescu együttműködött a volt politikai titkosrendőrséggel, már diákkorában beszervezték, és Petrov fedőnéven írt jelentéseket.

Persze, az ítélet alapfokú, az exelnök pedig jelezte, hogy megfellebbezi, mert szerinte azt nem lehet együttműködésnek minősíteni, hogy pár jelentést írt a katonai elhárításnak – állítása szerint nem is tudta, hogy az a Securitate –, de az immár vitathatatlan, hogy az az államférfi, aki elnökként nyilvánosan és hivatalosan is elítélte a kommunizmust, maga is része volt a diktatúra elnyomó gépezetének.

Petrov esete akkor válik különösen nyomasztóvá az itt élők számára, ha belegondolunk abba, hogy az 1989-es változásokat követő harminc évben lényegében alig volt olyan időszaka Romániának, amikor nem kommunisták és/vagy volt és/vagy jelenlegi szekusok vezették. Rögtön a temesvári forradalom eltérítése után ugyanis a Ion Iliescu nevével fémjelzett gárda került hatalomra, amely lényegében a kommunista nómenklatúra tagjaiból állt – ne feledjük, az ország első demokratikusan megválasztott elnökét már 1989 előtt Nicolae Ceaușescu lehetséges utódjaként emlegették a pártban és a szovjet vezetői körökben –, az átvilágítást sürgetőket azonnal elhallgattatták, perifériára szorították, a régi elit pedig az új rendszerbe is átmenekítette befolyását. Emil Constantinescu 1996-os választási győzelme inkább csak a felszusszanás reményét hozta el – csakhamar maga is beismerte, hogy legyőzték a titkosszolgálatok. Aztán újabb Iliescu-éra következett, és bár azt hittük, Traian Băsescuval valami más kezdődik 2004-ben – legalább a gyilkos diktatúrához való viszonyulás tekintetében, mely azért valamiféle erkölcsi megtisztulással, új alapokkal kecsegtetett –, mostanra kiderült, hogy tévedtünk. A számok nem hazudnak: az 1990-től 2014-ig, Băsescu második mandátumának végéig eltelt 24–25 évben, húsz évig kommunista és/vagy szekus államelnöke volt Romániának.

És Klaus Iohannis sem hozta el a várva várt megtisztulást 2014-es győzelmével: emlékezetes, hogy elnöki mandátumát éppen Tőkés László – az 1989-es forradalomban betöltött szerepéért kapott – állami kitüntetésének visszavonásával kezdte, cselekvően hozzájárulva a történelemhamisításhoz és a nacionálkommunista erők restaurációs törekvéseihez.

Mintha valamiféle átok ülne az országon, hogy képtelen szabadulni a múlt fojtogató szorításából.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 98
szavazógép
2019-09-23: Közélet - Iochom István:

Rekordszámú traktor és érdeklődő (Csernátoni Burrogtató hetedszer)

Ha szeptember harmadik szombatja, akkor Burrogtató. Így van ez már hetedik éve. A hetedik Csernátoni Burrogtatóra, a Haszmann Pál Múzeum gépésztalálkozójára magyarországi és hazai gépész szakemberek közreműködésével, mintegy két-háromezer érdeklődő jelenlétében szombaton került sor, ahol a szakmai programok mellett a szervezők az egész család számára biztosítottak elfoglaltságot – kézműves-foglalkozásokat, cséplésbemutatót, kenyérsütést, népi gyermekjátékokat – és naphosszat tartó, gazdag és változatos programot – néptáncot, népdalcsokrot, kiállítást és koncertet.
2019-09-23: A múlt hét - Kuti János:

Reszkessetek, korruptak!

Úgy néz ki, hogy hazánk lányát, Laura Codruţa Kövesit (LCK) Európa főügyészévé választják, és akkor jaj lesz a korruptaknak. Az Európai Unió Tanácsa azért támogatja a mi amazonunk főügyésznek való felkenését, mert látta, hogy idehaza milyen alapos munkát végzett, hiszen boldog-boldogtalant, vétkest és ártatlant is könnyedén az igazságszolgáltatás kezére juttatott. Mióta Iohannis kénytelen volt leváltani, semmi lebilincselő bilincses politikussétáltatás nem történik, és ezért a televíziók kénytelenek a caracali rém reggeltől estélig tartó mutogatásával beérni.