Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. szeptember 23., hétfő, Mi, hol, mikor?

Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál
Szeptember 27. – október 4. között negyedik alkalommal szervezik meg a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált a sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület koordinálásával és a Balassi Intézet sepsiszentgyörgyi fiókszervezete támogatásával.

Meghívottak: Kádár Annamária mesepszichológus, Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó (Bp.), Élő Fruzsina budapesti pszichológus, meseterapeuta, Mirela Rotundu Cojocaru pszichológus, valamint háromszéki résztvevői, Szabó Enikő, Csavar-Mátis Katalin meseterapeuták és Benkő Éva mesemondó. A Meselángon a résztvevők is mesélnek. A sepsiszentgyörgyi ovis és iskolai programokra előzetes bejelentkezés szükséges a 0746 800 046-os telefonszámon. Belépőjegy a helyszínen váltható 5 lejért. Szeptember 29-én és szeptember 30-án Sepsiszentgyörgyön a nagytermi előadások ingyenesek.

Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében szeptember 26-án, csütörtökön 18 órától bemutatják Józsa Attila A második esély – Egy szívátültetés regénye című könyvét. Méltatják és a szerzővel beszélgetnek Both Erzsébet és Para Olga magyartanárok, Domokos Zsuzsa tanítónő. Közreműködik: László Károly (Puki bácsi) ny. színművész és Mátyás Ferenc klarinéton.

Ezüst Akadémia Oktatási Program
A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 2019/2020-as tanévére is meghirdeti oktatási programját az 50 év fölötti korosztálynak. A program Sepsiszentgyörgyön harmadik alkalommal, Kézdivásárhelyen negyedik alkalommal indul útjára. A regisztráció szeptember 24-én, kedden 9 órától veszi kezdetét mindkét városban. Sepsiszentgyörgyön a városimázs-irodánál (1918. december 1. út 6. szám), Kézdivásárhelyen a Zöld Nap Egyesület székhelyén (33-as udvartér 1. szám) 9–15 óráig lehet benyújtani a jelentkezéseket a helyszínen kitöltött nyomtatott űrlapok segítségével. A helyek száma korlátozott. A programba való felvétel a jelentkezés időrendi sorrendjében történik. Részletek a csik.sapientia.ro honlapon vagy a 0743 898 788-as telefonszámon.

Tánc
HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. Juhász Zsolt rendezésében és koreográfiájában készül a társulat legújabb, Tiszta című néptánc-színház előadása. A bemutató előadás Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban szep­tember 30-án, hétfőn 19 órától kezdődik. További előadások: október 1-jén, 2-án és 16-án 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban; október 24-én 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban. A sepsiszentgyörgyi előadásokra jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában és a biletmaster.ro oldalon lehet.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban kedden: 16.30-tól A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 17 órától Hercegnő csodaországban – orosz animációs családi film, románul beszélő; 18.15-től Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása – amerikai akcióthriller, magyarul beszélő; 18.30-tól Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :-) – magyar thriller, dráma, román felirattal; 20.30-tól Az aranypinty – amerikai vígjáték, dráma, román felirattal; 20.45-től Rambo V.: Utolsó vér – amerikai akcióthriller, kalandfilm, román felirattal. Szerdán: 16.30-tól Hercegnő csodaországban – orosz animációs családi film, románul beszélő; 16.45-től Kópé – kanadai–amerikai animációs, vígjáték, családi film, magyarul beszélő, 18 órától Az – Második fejezet – amerikai–angol thriller, román felirattal; 18.30-tól Ad Astra – Út a csillagokba – amerikai–brazil misztikus kalandfilm, román felirattal; 20.45-től Downton Abbey – angol dráma, magyarul beszélő; 21 órától A hűséges férfi – francia romantikus vígjáték, dráma, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

Színház
DUMASZÍNHÁZ. Dombóvári István és Bellus István új közös estje a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében szeptem­ber 27-én 19 órától hallható. Jegyár: 30 lej; elővételben kapható a Tein Teaházban, illetve az előadás előtt a helyszínen.

Hitvilág
SZENT GELLÉRT-BÚCSÚ. A sepsiszentgyörgyi Szent Gellért-plébánia búcsúünnepe szeptember 24-én, kedden 18 órától kezdődik. Szónoka dr. Vencser László atya. A szentmisét a Mária Rádió élő adásban közvetíti.
UNITÁRIUS ŐSZI HÁLAADÁS. A csinódi ökumenikus csutakkápolnánál idén második alkalommal lesz unitárius őszi hálaadás, ahol Bálint Benczédi Ferenc püspök a vendég. Felekezeti hovatartozástól függetlenül szeretettel várnak mindenkit az október 5-én, szombaton 11 órától megtartandó őszi hálaadásra. A bejelentkezéseket szervezési okok miatt szeptember 30-ig várja Nagy Balázs és családja a 0760 779 835-ös és a 726 233 814-es telefonszámon. Honlap: uzvolgye-info.

Tortoma Önképzőkör
Szeptember 24-én, kedden 19 órától Baróton az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Digitális valóság címmel Bocz Hunor-Chris (Barót), az Oxfordi Egyetem mérnöki karának negyedéves hallgatója tart vetítéssel egybekötött, tapasztalatait megosztó beszámoló előadást tanulmányi éveiről és a reáltudományok területén végzett munkájáról. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Tájékoztató találkozók
Az Alutus Regio Egyesület munkatársai a szeptember 24. – október 17. közötti időszakban az Alutus LEADER-térséghez tartozó tizenkét községben és Baróton ismertetik eddigi megvalósításaikat és a közeljövőben kiírásra kerülő LEADER-pályázati lehetőségeket az alábbi program szerint: szep­tember 24-én, kedden Ba­róton (11 óra, a Party Pub vendéglő emeleti terme) és Bardocon (14 óra, polgármesteri hivatal); szep­tember 26-án, csütörtökön Málnáson (11 óra, polgármesteri hivatal) és Sepsibükszádon (13 óra, a polgármesteri hivatal vendégháza).

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. szep­tember 24-én, kedden 8–16 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a Păiuș David hadnagy úton az Építők úttól Kilyén felé és Kilyén, Szotyor, Kökös, Uzon, Szentivánlaborfalva helységekben. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
KÉZIMUNKAKÖR. A Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjába ma 16 órára várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a kovásznai művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Bikfalván és Vesszőstelepen, kedden Szentivánlaborfalván a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (sík­üveget nem fogadnak el).
JÓGATANFOLYAM KEZDŐKNEK. Intenzív elméleti és gyakorlati integrál jógatanfolyam indul kezdőknek Sepsiszentgyörgyön. A megnyitó előadás szeptember 24-én, kedden 18.30 órától kezdődik a Szakszervezetek Házának 4-es számú termében (Grigore Bălan tábornok út 1. szám). A belépés ingyenes. A kurzusok ugyanitt zajlanak október 1-jével kezdődően keddenként 17 órától. Az első hónap ingyenes, iratkozni decemberig lehet. További információk a 0743 799 580-as telefonszámon.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sport utca 11. szám alatti Galenus (telefon: 0367 800 011) éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgá­latot.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 240
szavazógép
2019-09-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett testvér, barát, jó szomszéd, a sepsiszentgyörgyi
BITAI ATTILA ZOLTÁN,
a Casalco volt alkalmazottja
életének 52. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2019. szeptember 24-én, kedden 16 órakor lesz a vártemplomi ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Bánatos hozzátartozói
1299
2019-09-23: Közélet - :

Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület: Nemzetközi elismerés

A Genealógiai és Heraldikai Világszövetség tagjává vált az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet. Ezt a nemzetközi konföderáció szeptember 20-án Antwerpenben tartott közgyűlésén hivatalosították, miután az előző, a július 4-én Varsóban tartott közgyűlésen Pier Felice degli Uberti elnök javaslatára a világszervezetet meghívta tagjai sorába a sepsiszentgyörgyi székhelyű erdélyi szakmai társaságot – áll az egyesület közleményében.