Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. szeptember 24., kedd, Mi, hol, mikor?

Őszi vásár Sepsiszentgyörgyön
Kilencedik alkalommal szervezik meg az őszi vásárt Sepsiszentgyörgy főterén szeptember 27–29. között. A tök és a kukorica témájára épített őszi ünnepen a szervezők gyermekfoglalkozásokkal, vásári bolttal, lacikonyhával, vásári nyalánkságokkal és portékákkal várják az érdeklődőket. Napközben lesz vásártéri zene, folklórelőadások, izraeli táncok és táncház.

A teret az elmúlt évekhez hasonlóan rendezik be, a gyermekeknek szánt vásári bolt különlegessége és berendezése fogadja a látogatókat. A foglalkozásokon a gyermekek garasokat gyűjthetnek, amelyeket a vásári boltban különböző értékű tárgyakra válthatnak be.
A főtér színpadán folklórműsorok és koncertek zajlanak: a Folker zenekar Eszes Gyurka és az Ezmók dalait ismerheti meg a közönség; fellép: a Kincsek és a Heveder, a Junii Brașovului néptáncegyüttes és a Muzsikás együttes, a Zűrös Banda, a Bordó Sárkány Magyarországról. Az érdeklődőket naponta 11–20 óráig hagyományos kirakodóvásár várja. Az idei vásár kulturális programját a magyarországi Zűrös Banda zárja.

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai szerdán 16–17.30 óráig Bitán az iskolában, 18–19.30 óráig Rétyen a zeneteremben fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben, és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

Könyvbemutató
Tana Batur Tűzdoromb – Kulcs önmagadhoz című könyvét szep­tember 26-án, csütörtökön 18 órától Uzonban az Erdélyi Lajos Köz­ségi Könyvtárban és szeptember 27-én, pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Fapados Kultúr Caféban mutatják be.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól A kis kedvencek titkos élete 2. – amerikai animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 17 órától Hercegnő csodaországban – orosz animációs családi film, románul beszélő; 18.15-től Támadás a Fehér Ház ellen 3. – A védangyal bukása – amerikai akcióthriller, magyarul beszélő; 18.30-tól Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) – magyar thriller, dráma, román felirattal; 20.30-tól Az aranypinty – amerikai vígjáték, dráma, román felirattal; 20.45-től Rambo V.: Utolsó vér – amerikai akcióthriller, kalandfilm, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

Színház
REACTOR-ELŐADÁS. A Kovásznai Művelődési Központban ma 13 órától kerül sor a kolozsvári Reactor független színház 99,6% című előadásának kovásznai bemutatójára – partnerségben a Kőrösi Csoma Sándor Líceummal. Az előadás magyar és román nyelvű, a feliratozás mindkét nyelven biztosított. A 99,6% kilenc magyar és román művészek közös alkotása, akiket Románia centenáriumi ünneplése a közös dolgokról – az együttélésről és a közös nyelvekről – való beszélgetésre ösztökélt.
BEMUTATÓ A ROMÁN SZÍNHÁZBAN. A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház a 2019–2020-as évad első bemutatóját szeptember 25-én, szerdán 19 órától tartja a Művész Teremben. A Goethe Faustja alapján készült Faust Family című előadást Nagy Botond rendezte Kali Ágnes és Horváth Benji feldolgozásában. Az előadást 14 éven felüli nézőknek ajánlják. Jegyek vásárolhatóak online a biletmaster.ro honlapon, a kulturális szervezőirodában és a színház jegypénztáránál.

Bábszínház
A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ szerdán 18 órától játssza A halhatatlanságra vágyó királyfi című előadást Sepsiszentgyörgyön a bábszínház stúdiótermében. Jegyfoglalás a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél. Jegyeket váltani a helyszínen, az előadások előtt fél órával lehet 7 lejért.

Zene
MAGYARBÓL JELES – KISS KATA-KONCERT. Háromszéken koncertezik a magyarországi Kiss Kata Zenekar. Az összetartozást szorgalmazó együttes ma 11.30-tól Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében és 18 órától Kovásznán az Ignácz Rózsa Teremben lép fel. A koncertekre a belépés díjtalan.

Tortoma Önképzőkör
Baróton az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Digitális valóság címmel Bocz Hunor Chris (Barót), az Oxfordi Egyetem mérnöki karának negyedéves hallgatója tart vetítéssel egybekötött, tapasztalatait megosztó beszámoló előadást tanulmányi éveiről és a reáltudományok területén végzett munkájáról. HáAzigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. ma 8–16 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a Păiuș David úton az Építők utcától Kilyén felé és Kilyén, Szotyor, Kökös, Uzon, Szentivánlaborfalva helységekben. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Szentivánlaborfalván, szerdán Maksán és Sepsibesenyőn a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (sík­üveget nem fogadnak el).
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774; facebook: @liveartdancestudio.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában szerdán 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót.
EMLÉKTÚRA SZÁRAZAJTÁRA. A Természetjárók Baráti Társasága emléktúrát szervez csütörtökön a szárazajtai vesztőhelyre. Útvonal: Málnás­fürdő–Főgerinc–Hosszú­sarok–Foglalás-tető–Matára-plató–Szárazajta–Olútja–Zalánpatak–Szilos-tető–Málnásfürdő. Indulás Sepsiszentgyörgyről a 6.46 órai vonattal, visszatérés Málnásfürdőről a 17.41 órai vonattal. Távolság: 24 km. Túravezető: György Ignác.
PONTOSÍTÁS. Szombati lapszámunkban az Izgalmas évadot kezd a román társulat című írásban pontatlanul jelent meg a DbutanT fesztivál támogatói egyikének a neve: a rendezvényt többek között a LibriM könyvudvar támogatja. A tévedésért elnézést kérünk. ­

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sport utca 11. szám alatti Galenus 4 (telefon: 0367 800 011) éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 238
szavazógép
2019-09-23: Közélet - :

Részegen, jogosítvány nélkül balesetezett

A szépmezői kutyamenhely kerítésének betonoszlopába csapódott egy személygépkocsi, majd kiütött egy villanyoszlopot szombaton éjfél előtt fél órával.
2019-09-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
LŐRINCZ JÓZSEF,
a volt IAME nyugalmazott igazgatója
88 éves korában hosszas betegség után elhunyt.
Temetése 2019. szeptember 25-én, szerdán 15 órakor lesz a vártemplomi
ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4313975