Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Csalással Cotroceni-be?

2019. szeptember 27., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Másutt talán abszurdnak neveznék, mifelénk csak autentikusan romániai történetnek minősíthető az, ami az elnökválasztásokon való induláshoz szükséges 200 ezer aláírás benyújtása kapcsán történik.

Az még hagyján, hogy a jelöltek szeretik túllicitálni egymást – Klaus Iohannis például 2,2 millió támogatói szignóval jelent meg a Központi Választási Irodánál, Viorica Dăncilă majdnem másfél milliót hozott –, talán-talán lehet ennek valamiféle önbizalom-erősítő üzenete a kampányoló párttagság, az aktivisták felé, noha külső szemlélő számára inkább tűnik nevetségesnek, ostoba erőfitogtatásnak, semmint a valós támogatottság fokmérőjének.

De ha erre a fajta versengésre még találunk is magyarázatot, arra már nem nagyon van mentség, hogy az ország legfőbb köztisztségére jelentkezők egy része gátlástalanul csal – még mielőtt a hivatalos verseny elkezdődött volna. Nem más állítja ezt, mint az ügyben a leginkább illetékes szerv: a Központi Választási Iroda, amely nyolc jelölt esetében találta úgy, hogy hamis aláírásokkal akarták igazolni támogatottságukat. Az intézmény kapásból el is utasította azon jelölteket, akiknél számos támogató aláírás azonosságát, hasonlóságát észlelték – az már az újabb autentikusan hazai csavar a történetben, hogy az alkotmánybíróság gyakorlatilag a csalóknak adott igazat, kimondva: a Központi Választási Irodának az aláírások eredetiségének vélelmére alapozva kell regisztrálnia a jelöltek indulását, a hamis nyilatkozattétel bűntettének megállapítása ugyanis a bűnüldöző szervek feladata.

Így aztán a hivatalnak nem maradt más választása, mint elfogadni az államelnöki tisztségért folyó versenybe törvénytelen eszközökkel benevezni óhajtók jelentkezését – igaz, azonnal büntetőfeljelentést tett a hamis aláírások benyújtásával gyanúsított jelöltek ellen a legfőbb ügyészségen. Csakhogy a gyanúba keveredett politikusok sem voltak restek: ők meg hátrányos megkülönböztetésért és hitelrontásért akarják perelni a Központi Választási Irodát, azt állítva egyebek mellett: más jelöltek is adtak le számos olyan aláírást, amelyek hasonlítanak egymásra.

Persze, különösebben nem érdemes izgulni egyik önjelöltért sem, az aláírásbotrányba keveredettek között ugyanis teljesen ismeretleneken és esélyteleneken kívül olyanok is vannak, akik eddig kifejezetten szélsőséges megnyilvánulásaikkal hívták fel magukra a figyelmet, mint például Cătălin Ivan, az exbányászvezér, Miron Cozma vagy a caracali gyilkosságok médiavisszhangját meglovagoló, ugyancsak meglehetősen magyarellenes Alexandru Cumpănașu. Annyiban azért mégiscsak fontos lesz a botrány kimenetele, hogy lássuk: van-e eszköz a csalók kizárására, vagy pedig tétlenül asszisztálnak a hatóságok ahhoz, hogy a legfőbb közjogi méltóságért kiírt versenyben kétes alakok, törvénytelenséget elkövetők is részt vehetnek.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2019-09-27: Közélet - :

Napirenden a Képtár (Kovászna Megye Tanácsa)

Többéves szünet után ismét napirendre került a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár felújításának ügye. Kovászna Megye Tanácsa tegnapi rendkívüli ülésén többek között jóváhagyták a képtár hátralevő munkálatainak tervezési témakörére vonatkozó kiírást.
2019-09-27: Belföld - :

Elutasították Rovana Plumb jelölését

Rendkívüli meghallgatásra hívta be tegnap az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottsága (JURI) Románia biztosjelöltjét, Rovana Plumbot, és – 15 szavazattal hat ellenében, két tartózkodás mellett – elutasította jelölését a közlekedési portfólióért felelős európai biztosi tisztségre. A hír általános felbolydulást keltett Romániában, még az SZDP volt koalíciós partnerei is szégyenletesnek nevezik a helyzetet; az ellenzéki pártok azt kérik, hogy a következő jelöltet csak a parlament és az államfő jóváhagyásával nevesítsék.