Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Trócsányi László biztosi kinevezéseÖsszeférhetetlenséget állapítottak meg

2019. szeptember 27., péntek, Világfigyelő

Az Európai Parlament jogi bizottsága összeférhetetlenséget állapított meg tegnap Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között.

A szakbizottság tizenegy tagja az ellen szavazott, hogy az Európai Parlament külügyi bizottsága meghallgassa az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciójára jelölt magyar politikust. Kilenc képviselő támogatta Trócsányi László meghallgatását.

A magyar biztosjelöltet az Európai Parlament jogi bizottsága hallgatta meg annak érdekében, hogy eldöntse: hozzájárul-e ahhoz, hogy az EP külügyi bizottsága megvizsgálja Trócsányi alkalmasságát a biztosi pozícióra. A szakbizottság döntése értelmében Trócsányi László uniós parlamenti meghallgatásának folyamata szünetel.

A zárt ülést követően kiszivárgott információk szerint a parlamenti szakbizottság nyilvánosságra fogja hozni azokat a pontokat, amelyek alapján a döntés megszületett. Hamarosan a nyilvánosság számára is hozzáférhető levelében a jogi bizottság azt fogja javasolni Ursula von der Layennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének, hogy vizsgálja felül Trócsányi László biztosi jelölését.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet. Döntését követően a biztosjelölt ügye újra az Európai Parlament elé kerülhet.

Trócsányi Lászlót az uniós biztosi pozíció betöltésére az EP külügyi bizottsága az eredeti menetrend szerint október 1-jén hallgatja meg. Ha erre sor kerül, a magyar biztosjelöltre mintegy háromórás vita vár, amellyel a képviselők a jelöltek alkalmasságát kívánják felmérni.

Az első meghallgatások után a frakciók koordinátorai legalább kétharmados többséggel akár azonnal is jóváhagyhatják az érintetteket, akik ennek hiányában azonban további kérdéseket kaphatnak írásban vagy újra meg kell jelenniük a testület előtt, amely ez esetben végül egyszerű többséggel fogadhatja el őket. Ebben a fázisban nem számít szokatlannak egyes jelöltek vagy tárcák elutasítása.

Az esetleges második, illetve jelöltcsere esetén újabb első meghallgatásokra október 14-én és 15-én kerülhet sor. Az Elnökök Értekezlete október 17-én értékeli az eredményeket.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 215
szavazógép
2019-09-27: Világfigyelő - :

Elhunyt Jacques Chirac volt francia államfő

Elhunyt Jacques Chirac, aki 1995 és 2007 között volt a Francia Köztársaság elnöke. Az egykori francia államfőt 86 éves korában, tegnap reggel érte a halál. A nyilvánosságtól évek óta visszavonult, hosszú ideje súlyos neurológiai betegségben szenvedő volt elnök halálhírének bejelentése után a francia parlamentben megszakították az ülést, és egyperces néma csönddel emlékeztek rá a képviselők.
2019-09-28: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Emlékezés Benedek ElekreMa Torján 18 órától Benedek Elek-e
mléktáblát avatnak a karatnai református parókiánál. Beszédet mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Daragus Attila, Torja község polgármestere, Beke Boróka karatnai református lelkész, dr. Pajtók Gábor, Heves megye kormánymegbízottja. Mesét mond Bedő Bíborka diáklány. Az esemény házigazdája Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője.