Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. október 1., kedd, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Sepsiszentgyörgyön a LibriM Könyvudvarban ma 18 órától Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ bemutatja Boér Hunor–Tamás Sándor Szentanna című kötetét. A bemutatón A Szent Anna-tó tér/képi megjelenítése 1914-ig címmel Tamás Sándor tart vetített képes előadást.

Hagyományőrző családos nap Szörcsén
Az Egyenlő Esélyekért Egyesület és a Háromszéki Népfőiskola Egyesület hagyományőrző családos napot szervez hétvégén Szörcsén. A szervezők gazdag programmal készülnek a háromnapos rendezvényre. Az ünnepség pénteken 18 órától kezdődik a szörcsei imaházban, ahol Dezső Tibor Attila zágoni református lelkész tart előadást a hagyományos magyar családról. Szombaton 9 órára várják a református imaterem előtti térre mindazokat, akik a terménykiállításra és a főzőversenyre szeretnének benevezni. A főzőversenyen részt vevő családok saját alapanyagokkal dolgoznak. Az elkészült fogásokat háromtagú zsűri bírálja el az alábbi szempontok szerint: asztalterítés, esztétika és az étel íze, állaga. A főzőversenyre jelentkezni lehet a 0757 958 868-as telefonszámon és a helyszínen. A rendezvényre különböző hagyományőrző csoportokat várnak, amelyek nem csak bemutatót tartanak, hanem röviden elmondják, hogyan indultak, miről szól a munkájuk, és hogy hol lehet találkozni velük. Az ünnepségen bemutatót tart: Csáki Balázs solymász, a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület, a 15. Székely Határőr Gyalogezred, a sepsiszentgyörgyi Sasíjászok, a székelyudvarhelyi Aranygriffrend Egyesület. Gazdag kézművesprogram várja az érdeklődőket, valamint versenyek, ahol a résztvevők értékes nyereményekben részesülnek. A szombat estét élő zenés táncházzal zárják. A rendezvény egyik kiemelkedő célja felhívni a családok figyelmét a hagyományőrző tevékenységek közösségépítő jellegére. Az esemény házigazdája a szörcsei Református Egyházközség.

Évadnyitó a Guzsalyasnál
SZÜRETI MULATSÁGGAL egybekötött évadnyitó gyermektáncház lesz Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban ma 16.30-tól. Zenél a Folker együttes – szakmai partner a Hagyományok Háza Erdélyi Hálózat; 17.30–19.30-ig kézműves-foglalkozás gyermekeknek, fiataloknak: kézzel formálható agyagedények készítése.
BŐRMŰVESTANFOLYAM. Amennyiben lesz elég jelentkező, október­től bőrművestanfolyam indul a Guzsalyas Alapítványnál. Oktató Szász Judit csíkdánfalvi származású, Sóváradon élő kézműves mester. Akit érdekel, hogyan készíthet magának vagy ajándékba bőr pénztárcát, erszényt, tarsolyt, táskát, övet, ékszert, lábbelit, jelentkezhet a 0744 580 491-es telefonon.

Holnemvolt Székelyföldi mesefesztivál
Szerdán Kézdivásárhelyen 10 órától a Vigadó Művelődési Házban Zalka Csenge Virág Ribizli a világ végén címmel régi magyar népmeséket mond gyerekeknek. Belépő: 5 lej.

Filmtettfeszt
Október 2–6. között zajlik Erdély városaiban a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle. Kovásznán a művelődési központban ma 10 órától vetítés gyerekeknek: Szombati Csaba–Haui József–Szabó Szabolcs – Vízipók-csodapók; szerdán 11.30-tól vetítés gyerekeknek: Ternovszky Béla – Macskafogó, 19 órától nagyjátékfilm: Reisz Gábor – Rossz versek. A belépés ingyenes.

Mesés idősek napja
Az idősek világnapja alkalmából ma ünnepséget tartanak Sepsiszentgyörgyön a Zathureczky Berta Központban. Meghívottak: Szabó Enikő meseterapeuta és Dulányi  B. Szidónia pszichológus. A program: 10.50-től az idősek köszöntése, Klárik Mária Antónia igazgatónő ünnepi beszéde, 11 órától Szabó Enikő interaktív műsora, 12 órától Dulányi B. Szidónia pszichológus előadása.

Tánc
HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. A társulat Tiszta című új néptánc-színházi előadása (rendező és koreográfus Juhász Zsolt) ma és szerdán 19 órától látható Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. Jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában (telefon: 0267 312 104) és a biletmaster.ro oldalon lehet. Ugyanitt foglalhatóak helyek a következő, október 16-i sepsiszentgyörgyi előadásra is.

Hitvilág
UNITÁRIUS ŐSZI HÁLAADÁS lesz október 5-én, szombaton 11 órától a csinódi ökumenikus csutakkápolnánál. Történelmi eseménynek érzik azt, hogy 451 esztendővel az unitárius vallás létrejötte után a Csíki-havasokban fekvő Úz völgyében Bálint Benczédi Ferenc püspök tart szabadtéri istentiszteletet és oszt úrvacsorát. Szeretettel várják a közelebbi és távolabbi nem csak unitárius híveket az őszi hálaadásra.
A bejelentkezéseket szervezési okok miatt legkésőbb október 3-án estig várja Nagy Balázs és családja. Telefon: 0760 779 835. Honlap: uzvolgye.info.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Kópé, magyarul beszélő és Playmobil: A Film, románul beszélő; 18.15-től Halálos iramban: Hobbs and Shaw, magyarul beszélő; 18.30-tól Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), román felirattal; 20.30-tól A Wall Street pillangói, román felirattal; 20.45-től Szörnyek, románul beszélő. Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

Fábián Ernő Népfőiskola
Kovásznán a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében ma 17 órától Gazda Klára muzeológus, néprajzkutató, egyetemi oktató Nyiss kaput, új bíró című könyvét bemutatja Tánczos Vilmos, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem néprajz szakának tanára. Közreműködnek a kovásznai 1-es számú napközi otthon nagy- és középső csoportjainak óvodásai Kelemen Réka, Finna Magdolna és Benedek Ildikó óvónők irányításával. Házigazda: Balogh Zoltán lelkipásztor.

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Közigazgatás és demográfia Erdővidéken – Egy fejezet a székelység kutatásából címmel Soós Kázmér, a BBTE Történelem és Filozófia Karának mesterszakos történészhallgatója tart előadást. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok út 33. szám alatti Salvia I. (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATOT vehetnek igénybe a magyarságuk miatt hátrányos megkülönböztetést elszenvedők. Érdeklődni a 0741 568 527-es telefonon lehet.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774; Face­book: @liveartdancestudio.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
LOMTALANÍTÁS ÉS ÜVEGGYŰJTÉS. Ma 13 órától Cófalván, Várhegyen és Lécfalván a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat, emellett szelektív hulladékot gyűjt a Tega. 5 kg leadott üvegért cserébe 0,5 liter Igazi Csíki Sört adnak (síküveget nem fogadnak el).

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2019-10-01: Gazdakör - Bokor Gábor:

A fejlődés hagyománya (79. OMÉK Budapesten)

Az elmúlt héten, szeptember 26. és 29. között a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban szervezték meg az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK), Magyarország legnagyobb és egyik legrégebbi agrárgazdasági rendezvényét. A 79. alkalommal megrendezett OMÉK – mely lényegében a több mint száz éve működő magyarországi mezőgazdasági kiállítások és vásárok hagyományának folytatója – idén is megtartotta közönségvásár jellegét, de olyan fontos szakmai kérdésekre is összpontosított, amelyek az agrárinnováció és -digitalizáció, a fenntarthatóság, a fogyasztói tudatosság témakörébe tartoznak. A vásárt idén A fejlődés hagyománya mottó köré építették, a statisztikák szerint a rendezvénynek tizenöt országból nyolcvanötezer látogatója volt.
2019-10-01: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesapa, nagyapa, keresztapa, testvér, sógor, barát és jó szomszéd,
id. ILYÉS BÁLINT,
a volt textilgyár
tűzoltóparancsnoka
életének 71. évében 2019. szeptember 29-én türelemmel viselt, hosszas betegség után csendesen elhunyt.
Drága halottunk földi maradványait október 2-án, szerdán 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes,
emléke áldott.
A gyászoló család
4314073