Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elbúcsúztatták Jacques Chirac volt francia elnököt

2019. október 1., kedd, Világfigyelő

Nemzeti gyásznapon vettek végső búcsút tegnap Jacques Chirac néhai francia államfőtől, akit mintegy nyolcvan külföldi politikus részvételével Párizsban a Saint-Sulpice-templomban celebrált gyászmise után szűk családi körben helyeztek végső nyugalomra a Montparnasse-temetőben.

  • A Jacques Chirac koporsóját szállító konvoj Párizs belvárosában a gyászszertartás napján. FOTÓ: MTI / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / SZECSŐDI BALÁZS
    A Jacques Chirac koporsóját szállító konvoj Párizs belvárosában a gyászszertartás napján. FOTÓ: MTI / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / SZECSŐDI BALÁZS

A csütörtökön 86 éves korában elhunyt volt francia elnök felravatalozott koporsója előtt szombat óta mintegy hétezren hajtottak fejet az Invalidusok dómjának Szent Lajos-kápolnája előtt. A templomban tegnap reggel a család szűk körben rendezett gyászmisén búcsúztatta el Jacques Chiracot, majd az Invalidusok udvarán Emmanuel Macron államfő katonai tiszteletadás mellett hajtott fejet elődje földi maradványai előtt.

A francia zászlóval borított koporsót ezután a Köztársasági Gárda motorosai kíséretében szállították át a Saint-Sulpice-templomba, ahol mintegy kétezer meghívott, köztük mintegy nyolcvan külföldi politikus, volt és jelenlegi állam- és kormányfők vettek részt a nemzeti gyászmisén. Ezt a templomot, Párizs második legnagyobb katolikus építményét – amely annak a háznak a közelében található, ahol Chirac az utolsó éveit töltötte – használják a nagyobb katolikus szertartásokhoz addig, amíg az áprilisi tűzvészben megrongálódott Notre-Dame-katedrálist helyre nem állítják.

A volt francia köztársasági elnökök, François Hollande, Nicolas Sarkozy és Valéry Giscard d’Estaing mellett többek közt Vlagyimir Putyin orosz és Sergio Mattarella olasz elnök, Orbán Viktor magyar kormányfő és Szaad Haríri libanoni miniszterelnök, valamint Bill Clinton volt amerikai elnök is részt vett a búcsúztatáson. Valamennyi francia párt vezetői megjelentek a misén, de miután Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés elnökét nem látta szívesen a család, jóllehet ő előzetesen jelezte a részvételét, a radikális jobboldali politikus nem ment el a búcsúztatásra. A szertartást a templom előtti téren óriáskivetítőkön követő tömeg tapsolt, amikor a volt köztársasági elnök koporsóját felvitték a templom lépcsőjén.

„Volt elnökünk, ez a melegszívű ember, igazi szeretettel fordult az emberek felé, és ugyanolyan otthonosan mozgott az Élysée-palotában, mint a mezőgazdasági szakkiállításon” – mondta gyászbeszédé­ben Michel Aupetit párizsi érsek. „Sokan azt érezték a társaságában, hogy figyelnek rájuk és meghallgatják őket. Adieu és köszönet, Chirac úr” – tette hozzá. A másfél órás szertartást követően Emmanuel Macron az Élysée-palotában ebéden látta vendégül a díszvendégek jelentős részét, miközben Jacques Chirac földi maradványait a család zárt körben helyezte örök nyugalomra a párizsi Montparnasse-temetőben, a volt elnök 2016-ban elhunyt idősebb lánya, Laurence mellé.

A temetés végén 15 órakor egyperces néma csenddel emlékeztek a volt francia elnökre a munkahelyeken, az iskolákban, a tömegközlekedési járműveken és minden nyilvános helyen a franciák. Hosszú politikai pályafutása alatt Jacques Chirac többször volt miniszter, két alkalommal miniszterelnök, 1995-től pedig 12 éven át államfő.

A külpolitika terén – az Ötödik Köztársaság alapítója, Charles de Gaulle nyomdokait követve – a független francia diplomácia megvalósítására, Franciaország nagyhatalmi státuszának megőrzésére törekedett, különös tekintettel a Washingtonhoz fűződő viszonyban. Nemzetközileg legemlékezetesebb külpolitikai lépése az Egyesült Államok vezette iraki invázió elleni határozott tiltakozása volt 2003-ban. Franciaország az ő elnöksége alatt vezette be az eurót és törölte el a sorkötelezettséget, illetve kezdett lépéseket tenni a NATO védelmi szövetségébe való visszakapcsolódás felé. Jacques Chirac volt az első francia elnök, aki elismerte a második világháború alatti Vichy-kormányzatnak a holokausztban betöltött szerepét, amely miatt hivatalosan is bocsánatot kért a zsidó néptől.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2019-10-01: Világfigyelő - :

Támogatják a gyermekbarát tevékenységeket

Több mint hatszázmillió forinttal támogatja a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek, valamint vállalkozások gyermekbarát tevékenységét. Idén rekordszámú pályázat érkezett, a kérelmezők mintegy fele juthat támogatáshoz.
2019-10-01: Közélet - Szekeres Attila:

Táncházas évadnyitó Guzsalyaséknál

Mint minden október első keddjén, most is új évadot nyitott a sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány a Míves Házban. Hagyomány szerint mesés gyermektáncházzal indítottak kedden.