Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Álságos kampány

2019. október 2., szerda, Máról holnapra
Mózes László

Hetek, hónapok óta a jelentősebb pártok szinte minden lépést és nyilatkozatot az elnökválasztási kampánynak rendelnek alá. E küzdelem az államfői székért nem túlzottan színvonalas, mint ahogy a jelöltek sem azok. Mindez november tizedikéig jelentősen változni nem, csupán fokozódni fog. Nem politikai elképzelések és célok ütköznek majd egymással, hanem ostorozzák egymást, s aki teheti, ígérget felelőtlenül. Mindez egyébként méltatlan a rendszerváltás harmincadik évfordulójához, s nem a választópolgárok tehetnek arról, hogy most is csupán visszafogottan reménykedhetnek valamiféle változásban, hasonlóan azokhoz, akik három évtizede, a Román Kommunista Párt utolsó, novemberi kongresszusát megelőzően sem bizakodhattak.

Zajlik tehát a kampány mindenhol. Az egyetemi tanévnyitó is kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a jelöltek szép szavakkal próbálják magukhoz édesgetni a diákokat: Klaus Iohannis egy kolozsvári rendezvényen lengette zászlaját, gyengécske kihívója, Viorica Dăncilă pedig Ploiești városában próbálkozott, szerényebb sikerrel. Mindketten oda tértek vissza, ahol maguk is diplomáztak, s míg az államfő, a nagy, ám csupán elképzeléseiben létező országprojektek és oktatással kapcsolatos illúziók meghirdetője merészen fogalmazta meg diákokkal szembeni elvárásait – „azt várom tőletek, hogy tegyétek a román társadalmat jobbá, élénkebbé, vibrálóbbá és versenyképesebbé!” –, a kormányfő Ploiești liberális polgármesterének célzásaival szembesült, az ugyanis megjegyezte, hogy reméli, az egyetemistáknak nem okoznak majd gondot a román nyelvtani ismeretek. A megalázott Dăncilă ezek után már csak azt jegyezhette meg, reméli, hogy a kormány egyetemistákat és tanáraikat érintő eddigi intézkedései, a fizetésemelések és az infra­strukturális beruházások eredményesek lesznek...

Üres szavak, mindkét oldalon, hiszen valójában a diákoknak lehetne elvárásuk az elnökkel szemben, és nem fordítva. És bizony, milyen jó lenne, ha pátosszal és fizetésemeléssel meg lehetne oldani a súlyos, egyetemistákat, végzősöket és fiatalokat egyaránt érintő oktatási, társadalmi és gazdasági gondokat. De nem lehet, és ezt egy, a kormányfő látogatása ellen tüntető fiatal is tanúsítja, ő ugyanis csupán annyit írt tiltakozó táblájára: ne űzzék el a fiatalokat az országból!

E felszólítás tükrözi a mai, elnökválasztásra és a forradalom évfordulójára egyaránt készülő ország egyik legnagyobb problémáját. A fiatalok ugyanis nem hiszik, hogy a politikusoknak az a céljuk, hogy tisztességes jövőt kovácsoljanak számukra. Nem hiszik és elmennek. És amíg ez nem változik, egyetemi tanévnyitón vezető politikusnak nincs keresnivalója. Fölösleges ugyanis harmadosztályú sztárokként, hiteltelenül tündökölniük, mert nem az a dolguk, hogy öncélúan kampányolva untassák a diákokat, hanem az, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek számukra és az ország minden lakója számára értelmes, élhető és emberi jövőt szavatolnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 326
szavazógép
2019-10-02: Közélet - Iochom István:

Uniós támogatásra számíthatnak (Kézdivásárhely)

Tizennyolc erdélyi megyei jogú város – Balázsfalva, Belényes, Dicsőszentmárton, Feketehalom, Fogaras, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Máramarossziget, Margitta, Maroshévíz, Nagy­enyed, Nagykároly, Nagyszalonta, Négyfalu, Segesvár, Szászrégen, Szászsebes és Székelyudvarhely – részesülhet majd európai uniós finanszírozásban az RMDSZ által javasolt módosításnak köszönhetően – tájékoztatott közleményében a szövetség.
2019-10-02: Közélet - Bokor Gábor:

Az erdővel ismerkedtek a gyerekek

Nyílt napot szervezett a Zágoni Magánerdészet. Az elmúlt pénteken lezajlott eseménnyel a gyerekeket célozták meg az erdészek: az volt a szándék, hogy a kicsikkel megismertessék az erdőt, az ott zajló folyamatokat, a fák fajtáit, a természetes beerdősödés vagy az emberi beavatkozással megvalósuló újratelepítés menetét. Nem utolsósorban ösztönözni próbálják a gyerekeket az erdészeti pálya választására – mondta el érdeklődésünkre Porzsolt Levente, az erdészetet vezető erdőmérnök. A nyílt napra a Székelyföldi Erdőtulajdonosok és Erdőgazdálkodók Szövetsége programjának részeként került sor, hasonló eseményeket szervezett többek között a gyergyószentmiklósi, a székelyudvarhelyi és a parajdi magánerdészet is.