Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. október 3., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Imreh István-emlékünnepség
Sepsiszentgyörgyön pénteken 11 órától könyvbemutatót és tudományos konferenciát tartanak a Székely Nemzeti Múzeumban. Megnyitóbeszédet mond Vargha Mihály, a múzeum igazgatója. Előadást tart dr. Egyed Ákos történész, dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató, dr. Sipos Gábor történész, levéltáros.

* Imreh István Törvény és rend a székely faluközösségekben című kötetét bemutatja Kiss Jenő, a Háromszéki Mikes Kelemen Közművelődési Egyesület képviselője. Sepsibodokon pénteken 14 órától felavatják Imreh István mellszobrát a kultúrotthon előtti parkban. Köszöntőt mond Fodor István, Bodok község polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A szobrot leleplezi Kiss Jenő, a Háromszéki Mikes Kelemen Közművelődési Egyesület képviselője, valamint Fodor István polgármester. Áldást mond Roth Levente református lelkész. Sepsiszentkirályban vasárnap 15 órától emléktáblát avatnak az unitárius parókián. Felszólal Fodor Imre, Illyefalva polgármestere és Kiss Jenő, a Háromszéki Mikes Kelemen Közművelődési Egyesület képviselője. Áldást mond Buzogány-Csoma István szentivánlaborfalvi unitárius lelkész.

 

Filmtettfeszt
Október 2–6. között zajlik Erdély városaiban a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle. Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban pénteken 16.30-tól magyar rövidfilmek:  Tóth Barnabás – Susotázs, Cristina Groşan – Átalakítás folyamatban, Andrasev Nadja – Szimbió­zis, Vincze Zoltán – A hívás; 18 órától Filmgalopp-versenyfilmek: Ugron Réka – Fiam, Iulian, Püsök Botond – Miyu, Serestély Szilárd – Poftiți vă rog!; 19.30-tól nagyjátékfilm: Milorad Krstić – Ruben Brandt, a gyűjtő, 21.15-től Goda Krisztina – BÚÉK. * Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban pénteken 11 órától vetítés gyerekeknek: Ternovszky Béla – Macskafogó; 18 órától magyar rövidfilmek: Tóth Barnabás – Susotázs, Cristina Groşan – Átalakítás folyamatban, Andrasev Nadja – Szimbiózis, Vincze Zoltán – A hívás; 20 órától nagyjátékfilm: Goda Krisztina – BÚÉK. * Kovásznán a művelődési központban pénteken 16 órától magyar rövidfilmek: Tóth Barnabás – Susotázs, Cristina Groşan – Átalakítás folyamatban, Andrasev Nadja – Szimbiózis, Vincze Zoltán – A hívás; 18 órától nagyjátékfilm: Schwechtje Mihály – Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), 20 órától Goda Krisztina – BÚÉK. A belépés ingyenes.

 

Színház
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház október 5-én, szombaton 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a Sírunk, nevetünk című előadást játssza. Rendező és koreográfus: Góbi Rita.
BEMUTATÓ A TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZBAN.  Az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású produkciójának bemutatójára készül a sepsiszentgyörgyi színház: Bertolt Brecht Koldusoperáját (Háromgarasos operáját) a Szegedi Szabadtéri Játékokkal együttműködésben állította színpadra a társulat Bocsárdi László rendezésében. Az augusztusban Szegeden tartott előadások után a produkció átdolgozott formában, az eredeti szövegkönyvhöz hűen, három felvonásban kerül bemutatásra Sepsiszentgyörgyön október 8-án, kedden 19 órától a színház nagytermében. Az előadásra jegyek válthatók a központi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.

 

Zene
JAZZ-ROCK KONCERT lesz Kézdivásárhelyen a Jazz Caféban pénteken 19.30-tól és Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban szombaton 21 órától a budapesti Front zenekar részvételével.

 

Kiállítás
A VI. TRANSNATURA NEMZETKÖZI TERMÉSZETFOTÓ-pályázat díjátadással egybekötött kiállításmegnyitójára pénteken 18 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Bene-házban, a Székelyföldi Vadászati Kiállítás épületében. Házigazda: dr. Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója. Az eseményt méltatja Magdó István, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének erdélyi alelnöke és dr. Szmolka István természetfotós. A munkákat Mircea Bezer­gheanu zsűritag értékeli.
VÁNCSA SÁNDOR, a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész Szövetség tagjának Évszakok című egyéni természetfotó-kiállítását a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 17 órától Hlavathy Károly fotóművész nyitja meg.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Playmobil: A Film – francia–német–amerikai animációs kalandfilm, vígjáték, magyarul beszélő; 17 órától Kópé – kanadai–amerikai animációs, vígjáték, családi film, románul beszélő; 18.30-tól Joker – amerikai krimi-dráma, román felirattal; 18.45-től A hűséges férfi – francia romantikus vígjáték, dráma, román felirattal; 20.15-től Halálos iramban: Hobbs and Shaw – amerikai akciófilm, román felirattal; 20.45-től A Wall Street pillangói – amerikai krimi, dráma, magyarul beszélő.
Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

 

Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 Sikeres falunapok Középajtán. 20.10 Digitális valóság – Bocz Hunor-Chris, az Oxfordi Egyetem hallgatójának előadása tanulmányi éveiről és a reáltudományok területén végzett munkájáról. 21.00 IX. Erdővidéki Régizene-találkozó. Honlap: erdtv.com.

 

Hitvilág
Ünnepi szentmise lesz ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Szent József-templomban. Az elsőcsütörtöki program: a szentmise után elmélkedést tart Böjte Csaba ferences atya, szentségimádást tart a sepsiszentgyörgyi Medjugorjei Imacsoport, rózsafüzér-imádság, gyónási lehetőség és gyűjtés lesz a Szent Ferenc Alapítvány számára.

 

Fazekasszakképzés
A Guzsalyas Alapítvány szervezésében október 4–6. között fazekasszakképzést tartanak Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban, a Guzsalyas Alapítvány műhelyében és előadótermében. Tematika: nagy méretű használati tárgyak készítése zilahi ornamentikával.  Pénteken a részvétel nyitott: 18 órától Gazda Enikő néprajzkutató A zilahi kerámia címmel tart előadást, majd nagy méretű főzőedény felhúzása témában Csibi Csaba fazekas tart bemutatót.  Szombaton gyakorlat lesz haladó fazekasoknak.  Vasárnap: nagy méretű főzőedények díszítése zilahi ornamentikával – oktató: Csibi Csaba fazakas (Zilah), kevésbé haladó fazekasok is részt vehetnek. A program szervezője Máté-Szentkirályi Imola fazakas (Guzsalyas Alapítvány). Szakmai partner: Hagyományok Háza Erdélyi Hálózat.

 

Érzelmiintelligencia-fejlesztő program
A Gyulafehérvári Caritas érzelmiintelligencia-fejlesztő programot hirdet két csoportban, 8–10 éves és 10–12 éves gyermekek számára Sepsiszentgyörgyön a Caritas székhelyén (Kós Károly út 11. szám). A programcsomag 18 találkozást tartalmaz, amelyek októbertől decemberig tartanak. Hetente két alkalommal találkoznak 14–16 óráig, a találkozók napjait a bejelentkezett gyerekek szüleivel közösen határozzák meg. A saját és mások érzelmei­nek felismerése és megfelelő kezelése ma már elengedhetetlen a mindennapi életben – kiemeltem az iskolában és a kortársakkal való eredményesebb boldogulásban. A programcsomag ára 360 lej, amit három részletben lehet kifizetni. Mindkét csoportban fenntartanak térítésmentes helyeket indokolt esetekre. További információk, jelentkezés a 0730 025 422-es telefonszámon (Dombay Imola) október 1–4. között 9–17 óráig.

 

Gazdák figyelmébe
Kovászna Megye Mezőgazdasági Igazgatósága képzést indít azon gazdáknak, akik az egységes területalapú támogatás mellett az M10-es agrárkörnyezet-gazdálkodási vagy az M11-es ökogazdálkodási csomagok keretében elérhető támogatásokat is igényelték. A képzésre a héten lehet iratkozni, a tandíj 150 lej. Az igazgatóság felhívja az érdekeltek figyelmét, hogy vállalásuknak megfelelően legkésőbb október 10-ig maradt idejük, hogy elvégezzék a képzést. Ugyanitt iratkozni lehet államilag elismert méhész- és mezőgépész-tanfolyamra is. A képzések időtartama 360 óra, a tandíj 400 lej.

 

Röviden
A Sepsiszentgyörgyi Szívbetegek Egyesülete ma 17 órától tartja találkozóját a gyermekjogvédelem épületében.
ASZFALTOZÁS. Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala felhívja a lakók figyelmét, hogy az időjárás függvényében október 3–9. között aszfaltozásra kerül sor a Bánki Donát utcában a Kriza János utca és Gyár utca közötti szakaszon. A munkálatok ideje alatt teljes útlezárásra kerül sor. Kérik a gépjárművezetőket, hogy ne parkoljanak ezen a szakaszon. Amennyiben az időjárás engedi, az aszfaltozás korábban befejeződik.
ELŐADÁS. Molnár Etele atomfizikus, az ELI-NP Bukarest, a Goethe University Frankfurt és a University of Bergen kutatója angol nyelvű előadást tart Resistive dissipative magnetohydrodynamics from the Boltzmann–Vlasov equation címmel pénteken 16 órától Sepsiszentgyörgyön a Pro-Vi­tam Munkás utca 16. szám alatti diagnosztikai központjának konferenciatermében.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 240
szavazógép
2019-10-02: Belföld - :

Az ellenzék első győzelme

Meghiúsította az ellenzék a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SZDP) tervét, hogy a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági indítványról szombaton szavazzanak a törvényhozók, amikor rendes körülmények között a képviselők és szenátorok többsége nem tartózkodik a fővárosban.
2019-10-03: Gasztronómia - Demeter Virág Katalin:

Szilva – az ősz ajándéka

A Kárpát-medence legelterjedtebb gyümölcse, mely felhasználhatóságát tekintve igen sokoldalú, ennek ellenére leggyakrabban lekvár vagy jóféle pálinka készül a szilvából. Az aromás hamvaskék gyümölcs azonban főfogás hozzávalójaként is megállja helyét, de leves, desszert, savanyúság formájában is gazdagíthatja étrendünket. Bizonyos források szerint már a rómaiak is kedvelték, Kis-Ázsiából és a Kaukázus vidékéről hozták magukkal és terjesztették el Európa-szerte. Összeállításunkkal arra próbáljuk olvasóinkat ösztönözni, hogy bátran főzzenek szilvával, és amennyiben nem idegenkednek az új ízélményektől, társítsák az ásványi anyagban gazdag gyümölcsöt akár szokatlan hozzávalókkal is.