Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Miért kevés a jó tanár?

2019. október 3., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

Bármilyen területen készül európai felmérés, Románia az utolsó helyen kullog. Elmarasztalják elavult, kevéssé hatékony, hibákkal terhelt rendszereiért, mintegy magyarázattal is szolgálva, hogy miért nem tud ez az ország a valós fejlődés útjára lépni, kimozdulni végre ebből a semmi sem működik igazán jól állapotból. Néhány nappal ezelőtt a hazai pedagógusképzésről mondott szigorú ítéletet az Európai Bizottság: túl kevés gyakorlati tapasztalattal, modern módszertanok, korszerű, hatékony pedagógiai technikák ismerete nélkül kerülnek katedrára a romániai tanárok és tanítanak elmozdíthatatlanul, akár egy életen keresztül.

Újabb pofont kapott tehát az ezer sebből vérző román oktatási rendszer, és a jelentés rávilágított,  bárki tanár lehet, aki beiratkozik egy úgynevezett pedagógiai modulra, ahol megtömik a fejét módszertani elméletekkel, de alig két-három gyakorlati óra megtartására kötelezik. Nyugaton a helyzet fordított, a tanárképzők a gyakorlatra fektetik a hangsúlyt. Nyolc évvel ezelőtt nálunk is törvénybe iktatták a finnországihoz hasonló képzés bevezetését, ám a jogszabályt soha nem ültették életbe. Győzött az egyetemek lobbija – közülük több elveszítette volna a tanárképzés jogát – és a szakszervezetek tiltakozása. Maradt hát minden a régiben: aki elvégez egy matematika, biológia, fizika vagy magyar szakot (még elnevezésükben sem szerepel, hogy tanárképzők lennének!) és leteszi a jobbára csak formaságnak tekinthető pedagógia vizsgát, mehet tanítani, akár van érzéke, tudása hozzá, akár nincs. Majd az élet, a tapasztalat megmutatja, mit, hogyan kell tennie, s ha nem, hát mit tegyünk? – egy rossz tanárral több…

Nem véletlen hát, hogy oly sok gyengén képzett, hozzá nem értő pedagógus nyomorítja gyermekeinket. Sokan választják ezt a szakmát olyanok, kiknek nincs jobb ötletük, hogy hol mit is tanuljanak tovább, vonzó a biztos állás és a ma már elfogadható fizetés is, és kevesen, nagyon kevesen vannak olyanok, akik valóban elhivatottságból lesznek tanárok. Ők azok, akik az elavult tanterv, túlzsúfolt órarend ellenére is meg tudják szerettetni tárgyukat a gyermekekkel, akiknek óráira szívesen jár a diák még akkor is, ha az elvárás szigorú.

Szerepel a jelentésben egyéb ínyencség is, például az érdemfizetések rendszere, amely arra ösztönzi a tanárokat, hogy elsősorban a nagyon jók versenyekre való felkészítésével foglalkozzanak, és elhanyagolják a gyengébbek felzárkóztatását, de kiemelik azt is, hogy nincsenek valóban jó, hasznos továbbképzések, s ha akadnak ilyenek, nem vonzóak, mert borsos árat kell fizetni értük. A romániai rendszer másik nagy hiányossága, hogy nincs lehetőség kettős képzésre és ennek hátulütője elsősorban falvakon mutatkozik meg.

Az oktatási rendszer reformját tehát a tanárképzés reformjával kellene kezdeni, ám jelenleg még hivatalos minisztere sincs az ágazatnak és az eddigi nagy újító tárcavezetők is kerülték ezt a kérdést. Jó tanárok nélkül nincs jó iskola, nincs jó oktatás, és a román társadalom mind mélyebbre süllyed. Ez lenne az örökösen viszálykodó, csak a hatalom megszerzésével elfoglalt politikum érdeke?

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 215
szavazógép
2019-10-02: Sport - Tibodi Ferenc:

Magabiztos siker a Brassói Olimpia ellen (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

A bajnoki és Román Kupa-címvédő Sepsi-SIC számára a lehető legjobban rajtol a 2019/2020-as női kosárlabda Nemzeti Liga, miután a pontvadászat nyitómeccsén magabiztos játékkal 76–43 arányban győzedelmeskedett a Brassói Olimpia ellen. A szerdai volt a huszonnegyedik mérkőzés a két csapat között, az örökmérleget pedig a zöld-fehérek vezetik 23–1-re.
2019-10-03: Belföld - :

Nem csitulnak a belső viták az MPP-ben

A Magyar Polgári Párt (MPP) belpolitikájának nem kizáró, hanem integráló jellegű újratervezésére szólította fel az alakulatot Pethő István, az MPP választmányi elnöke abban a tegnap kiadott közleményben, mely a múlt héten Gyergyószentmiklóson tartott botrányos választmányi ülésre reagál.