Kigyulladt a templomtorony

2019. október 3., csütörtök, Belföld

Ismeretlen okból kigyulladt tegnap délután a Fehér megyei Betlenszentmiklós unitárius templomának tornya. A tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz a templomhajóra átterjedjen, de a fazsindellyel födött toronysisak teljesen megsemmisült.

Veress Ferenc, a 320 fős unitárius gyülekezet lelkésze az MTI-nek elmondta: a tűzoltóság nagyon gyorsan a helyszínre érkezett, de a toronysisakot nem tudták megmenteni. A tűz következtében elhasadt, de nem zuhant le a templom 1631-ben öntött nagyharangja. A lelkész nem tudott magyarázatot adni arra, hogy mi okozhatta a tűzesetet.

Veress Ferenc elmondta: a gyülekezet a templom felújítására készült, de a mostani tűzeset alaposan megváltoztatja a terveiket, most az a legsürgetőbb, hogy szakemberekkel felméressék a torony állapotát, és a tél beállta előtt valamilyen ideiglenes fedelet tegyenek rá.

Veress Ferenc tájékoztatása szerint a betlenszentmiklósi unitárius templom több szakaszban épült. Legrégebbi, keleti részét késő Árpád-korinak vélik. Ezt toldották meg valamikor egy tágasabb templomhajóval, amelyhez valamikor a 17. században építették hozzá a tornyot.

A Balázsfalva és Dicsőszentmárton között, a Kis-Küküllő partján fekvő Betlenszentmiklós Fehér megye kevés magyar többségű településének az egyike. Az 1381 lakosú településen a 2011-es népszámláláson a lakosság 56 százaléka vallotta magát magyarnak, a magyarok közel fele pedig unitárius vallású.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 726
szavazógép
2019-10-03: Belföld - :

Caracali ügy: újabb lemondás

Lemondott tegnap a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság vezetője, Felix Bănilă, miután Klaus Iohannis államfő – arra hivatkozva, hogy a júliusban elfogott, két fiatal lányt megölő caracali férfi ellen indított eljárás során a vádhatóság vitatható módon állította elő az egyik áldozat édesanyját, hogy DNS-mintát vegyen tőle – hétfőn ezt kérte tőle.
2019-10-03: Belföld - :

Magyar sziget

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében avatták fel tegnap délután Temesváron a Bolyai János nevét viselő egyetemi szakkollégiumot.