Gyárfás Jenő képtár: Belekötöttek a magyar feliratba

2019. október 3., csütörtök, Közélet

A hivatásos feljelentő keresete nyomán az alapfokon eljáró Bukaresti Törvényszék úgy rendelkezett, hogy a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár homlokzatán levő feliratot módosítani kell, a magyar megnevezést a román alá helyezni. Az ítéletet az alperesek meg fogják fellebbezni.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A Kovászna Megye Tanácsa fenntartásában működő Székely Nemzeti Múzeum alegységeként jegyzett Gyárfás Jenő Képtár székhelye a sepsiszentgyörgyi egykori Bazár épülete. A bejárat mellett névtábla hirdeti, milyen intézmény működik ott, felül románul, alatta magyarul, legalul angolul. Az épület emeleti homlokzatán domborművű felirat áll: GALERIILE DE ARTĂ Gyárfás Jenő KÉPTÁR, úgy, hogy középen a művész aláírását alakították ki.

Dan Tanasă az általa bejegyzett Méltósággal Európában Polgári Egyesület nevében pert indított a megyei tanács elnöke és a múzeum igazgatója ellen – az állam hivatalos nyelvének tiszteletben tartása érdekében –, kérve, a magyar kifejezést helyezzék a román szövegrész alá. Az alperesek válaszlevelet írtak, ugyanakkor kifogásolták az egyesület felperesi minőségét, mivel nem érdekelt az ügyben.

A Bukaresti Törvényszék múlt pénteken hozott ítéletéről a világhálón értesültünk, erről a feljelentő blogján számolt be: „Exkluzív: Kovászna Megye Tanácsának elnökét és a Székely Nemzeti Múzeum igazgatóját kötelezi a bíróság, hogy tiszteljék az állam hivatalos nyelvét.” Ezt megosztotta közösségi oldalán többek között a hírhedt Kovászna megyei főfogyasztóvédő, Mircea Diacon is.

A törvényszék honlapján olvastuk az ítéletet. Visszautasítják az alperesek kifogását, ugyanakkor elrendelték, hogy a „Gyarfas Jeno” képtáron a magyar nyelvű „Keptar” feliratot az alperesek helyezzék az állam hivatalos nyelvén megjelenített „Galeriile de artă” szövegrész alá. Az alpereseket a felperesnek fizetendő 50 lej perköltség megtérítésére is ítélték. Az ítélet 15 napon belül megfellebbezhető.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke érdeklődésünkre elmondta, amint megkapják az ítélet indoklását, a megadott határidőn belül megfellebbezik a döntést. Különben a hivatalos névtábla ott van a képtár bejárata mellett úgy, ahogy azt a jogszabály kéri. Fent, az épület homlokzatán nincs tábla, az ottani felirat művészi alkotás, mely a Gyárfás Jenő Képtárt hivatott népszerűsíteni. Ezt az alapfokon eljáró bírósággal is közölték, mondotta az elnök, hozzátéve, szerinte nyilvánvaló, hogy nem az igazság szolgáltatása a cél, hanem a székelyek megrekcumozása.

A közösségi oldalon többen véleményt nyilvánítottak. Van, aki jelzi az ország alkotmányának 6. cikkelyét, mely az identitáshoz való jogról szól: „Az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek identitásának megőrzését, erősítését és kifejezését célzó állami védő intézkedéseknek meg kell felelniük az egyenlőség elvének, tilos mindennemű, a többi román állampolgárhoz viszonyított diszkrimináció.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2323
szavazógép
2019-10-03: Sport - :

Kiütéses Bayern-győzelem (Labdarúgás, Bajnokok Ligája)

A Bayern München kiváló mérkőzésen, idegenben 7–2 arányban diadalmaskodott az előző szezonban döntős Tottenham Hotspur felett, míg a Real Madrid hazai pályán kétgólos hátrányból ért el döntetlent a Club Brugge ellen a Bajnokok Ligája második fordulójának keddi játéknapján.
2019-10-04: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Megemlékezés az aradi vértanúkról
Október 6-án lesz 170 éve annak, hogy Aradon kivégezték a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát. A megemlékezések programja Háromszéken: