Székely Nép tizedszer

2019. október 4., péntek, Nyílttér

Jó ideje nem jelent meg a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) időszakos kiadványa, de ha ingyenes a negyvenezer példányban kinyomtatott újság, akkor oda támogatás szükségeltetik, melyben ezúttal a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vállalt oroszlánrészt, így kerülhetett ki a nyomdából a mostani lapszám.

A 12 oldalon megjelent újság majdnem teljes egészében az SZNT által útjára indított Nemzeti régiókért polgári kezdeményezésről szól, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy erőteljesen felpörgesse az ügyért jelenleg is folyó, ám nehezen nekilendülő aláírásgyűjtést. Az sem véletlen, hogy az írások java részét Izsák Balázs, az SZNT elnöke jegyzi, mert ő volt a kezdeményező, s a teljes folyamatot végigvivő kitartó, elszánt ember, vezető.

Mert mi is Európa népei vagyunk, hirdeti a címoldalon Ferencz Csaba jegyzete, mely fölött a cím: Hazát kell nekünk is teremtenünk. A polgári kezdeményezés részletes indoklása két oldalon fut, s alátámasztására a 7. oldalon grafikonokkal is érzékelteti, miként fejleszti vissza a román hatalom Székelyföldet gazdaságilag, EU-s köpönyeggel a hátán. Bakk Miklós politológus a nemzeti régiók Wikipédia bejegyzését indította útjára, duzzasztva azt több nyelven is, melynek mellékleteként a Nemzeti, kulturális sajátosságokkal rendelkező régiók Európában felsorolásában 31 EU-s régió szerepel, többnyire saját szimbólummal is.

A lapszámban helyet kap a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) és az Európai Szabad Szövetség (EFA) támogató nyilatkozata, melyhez jeles közéleti személyiségeink is csatlakoztak. A harmadik oldalon a polgári bizottság tagjainak fényképe mellett az EB határozatának végleges szövege is olvasható.

A lapszám költője Csíki András, aki polgári aktivistaként is egyik legjelesebb támogatója az SZNT törekvéseinek. Folytatásban még a régmúlt idők tevékenységi naplója is helyet kap, s szerkesztői nem feledkeztek meg a Székely szabadság napjáról sem, fotókkal s petíciójával serkentve olvasóit a cselekvésre. A lapszám legfőbb célja mégis az, hogy mindenkit arra biztasson, támogassa aláírásával a kezdeményezést, és erre láncszerűen ismerőseit, szomszédait is kérje meg, mert csak így gyűlhet össze sikeresen a nemzeti régiókért szóló egymillió aláírás.

A lap hamarosan a postaládákba, otthonokba kerül, de keressék a széki vezetőknél is, illetve a települési felelősöknél, Háromszéken, Székelyföldön.

Gazda Zoltán

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2019-10-04: Nyílttér - László Károly:

A forrás üzenete

A múlt század közepén Brassóban, az egykori Római Katolikus Főgimnáziumban Szikszay tanár úr minden órája magyar népdallal kezdődött. Az államosítás után a „tavaszi szél vizet áraszt” mintha az elmaradt imát helyettesítette volna finoman... Tíz évvel később Sepsiszentgyörgyön az egykori leánygimnáziumban – ahová verset mondani hívtak meg fiatal színészként – rácsodálkoztam a velem egykorúnak tűnő fiatal magyartanárra. Albert Ernő tanár úr nem tanított – játékos párbeszédet folytatott osztályával. Mire észrevettem, én is felvettem az aznapi anyagot tanítványaival együtt...
2019-10-04: Nyílttér - :

Szívószál és egyebek

Az üzletek polcairól lassan eltűnnek a műanyag tálak, poharak, evőeszközök, tasakok, palackok, valamint a csomagolásra alkalmas, mindközönségesen „punga” néven ismert zacskók. Ezt a hatalmas űrt pótolni kell! Nemrégiben a tévében láttam kávézaccból készült kávéspoharat fedővel. Így a dolgok egy része megoldottnak tekinthető, hiszen feltételezem, használat után ez a pohár így vagy úgy eltüntethető.