Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kormánybuktatások évadja

2019. október 4., péntek, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Ünnepelnek az ellenzéki pártok, hogy átvihették akaratukat, és nem hétvégén tűzik napirendre a bizalmatlansági indítványt, pedig nincs ok az örömre: ha jövő héten sikerül megbuktatni a kormányt – mert történhet másképp is, a szociáldemokraták még nem adták fel –, akkor is hónapok telhetnek el, amíg átvehetik a hatalmat, és már most gazdátlan jószágnak mutat az ország. Akárhogy is lesz, zavaros időszak következik.

A jelenlegi ellenzék ugyanis hat különböző pártból áll, akiknek a nemzeti kisebbségek egyáltalán nem egységes csoportjára is szükségük van a parlamenti többséghez. Közös érdekük csak pillanatnyi, és Viorica Dăncilă félreállításával meg is szűnik. Egy hét múlva tehát újabb csatározások kezdődnek egy új parlamenti többség össze­hozására. És korántsem biztos, hogy ez jobboldali lesz: Victor Ponta kerek perec megmondta, hogy ő baloldali kormányt kíván támogatni, csak nem a jelenlegi miniszterelnökkel – márpedig ha ő és szövetségese, Călin Popescu-Tăriceanu vissza­tér az SZDP-hez, a már májustól magas lóról beszélő NLP-elnök, Ludovic Orban könnyen a földön találhatja magát. Igaz, nem is fogja keményen a gyeplőt: a jelek szerint szívesen átengedné az ideiglenes kormányzást másnak, mert az általa is elkerülhetetlennek mondott megszorító intézkedésekkel járó népszerűségvesztésből nem kér az előrehozott választások előtt.

Egyébként ezeket sem lehet hipp-hopp megszervezni. Az elnökválasztás előtt az alkotmány nem engedi, az új államfő beiktatására várhatóan december közepén kerül sor, következnek a téli ünnepek és a január végéig tartó parlamenti vakáció. Erről lemondhatnának a törvényhozók, de vajon hajlandóak-e ekkora áldozatra? Egyelőre jó néhány konkrét kérdést kell megoldaniuk, mert jövő hét közepétől már nem lesz rendes kormánya Romániának, akármerre billen is a jelenlegi kabinet sorsa. Tárgyalások következnek a pártok között – és nem lesz egyszerű hatfelé osztani a minisztériumokat, amikor a bizalmatlansági indítványon is öt hétig dolgoztak –, tanácskozások az államfővel, és mindez kampány közben, amelynek a végére még két kabinetet kell megbuktatni, ha csakugyan előrehozott választásokat akarnak.

Jó kormányai Romániának eddig sem igen voltak, de azért nem dísznek kellenek. Már az is sok működési zavart okoz, hogy néhány tárca vezető nélkül maradt: látszik ez az amúgy is elgyötört tanügyön és az agyonkényeztetett belügyön is. Pedig hamarosan az elnökválasztást is le kell bonyolítani, és a jövő évi költségvetéssel sem kellene megvárni a kikeletet.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 219
szavazógép
2019-10-04: Közélet - Nagy D. István:

Parkolókat építenének (Folyamatosan nő a járművek száma)

Tavaly októberben érte el a húszezret a Sepsiszentgyörgy közigazgatási területén forgalomba bejegyzett gépjárművek száma, idén szeptember 20-ig pedig további 889 gépkocsival bővült az állomány, ami komoly kihívás elé állítja az önkormányzatot a parkolóhelyek biztosítását illetően – közölte tegnap Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az autók száma csak növekszik, az év végéig biztosan meghaladja a huszonegyezret, ezért hamarosan nagyszabású parkolóépítési programot indítanak, tervek szerint a város három térségében. A pontos helyszínek még nem tisztázottak, az viszont biztos, hogy nem a zöldövezetek kárára szándékoznak parkolókat kialakítani.
2019-10-04: Közélet - Szekeres Attila:

Elmozdítják-e a polgármesteri tisztségből Kis Józsefet? (Zágon község)

Végleges ítélet: Zágon község RMDSZ-es polgármestere közigazgatásilag összeférhetetlen a tisztségével; Kis József mandátum nélkül marad – kürtölte világgá a szolgálatos feljelentő. Megkeresésünkre Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki területi szervezetének elnöke egy román közmondást idézett, amelynek szabad fordítása így hangzik: nem akkor halnak meg a lovak, amikor a dögevők azt szeretnék.