Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nem iszom sört

2019. október 4., péntek, Kármentő
Kuti János

Látva a csíkszentsimoni cirkuszt, amely a nagy tombolázás körül alakult ki, elhatároztam, hogy soha nem fogok igazi csíki sört inni, de még nem igazit sem. Nem lesz nehéz megállnom, mert eddig sem fogyasztottam. Még kisgyerekkoromban lemondtam a sörivásról, amikor egy majálison nagyon kíváncsi voltam arra, hogy milyen az az ital, amelyet a sok bácsi és kevesebb néni iszik, képzelvén, hogy az csak valami nagyon finom dolog lehet.

Édesapám megengedte, hogy megkóstoljam, és rémes keserűnek, egyszóval rossznak találtam. Voltak még később is sikertelen próbálkozásaim a sörivással, de aztán egy cukrosdoktornéni kiderítette, hogy némi felesleges cukor található a véremben, és azt mondta, hogy kenyeret is keveset egyek, mert abban sok a szénhidrát, amelytől felmegy az ember cukra, még akkor is, ha nem idegesítik fel. A sör tudvalevőleg folyékony kenyér, ezért aztán végképp lemondtam róla.

Amikor viszont hallottam, hogy milyen nyereményjátékot hirdetett meg az Igazi Csíki Sör Manufaktúra, és milyen sokan találtak nyerő kupakot a sörösüvegeken, gondoltam, üsse a kő, érdemes ilyen márkájú sört venni, már csak a kupakért is. Még akár egy autó(kulcs) is ütheti az ember markát. Veszek egy rekesszel, és ha el is öntöm a sört, máris nyerek egy 150 lej értékű belépőt a cég által szervezett nyereményjáték „fergeteges záróeseményére, ahol a nyertes kupak felmutatásával, részt vehet(ek) az egész napos grillpartin, ahol mennyei falatok, korlátlan Csíki Sör…” várja a vendégeket – reklámozták. Aztán látva, hogy mi történt Csíkszentsimonban, rájöttem: jó, hogy nem siettem el a dolgot, és véglegesen leunatkoztam még a sörvásárlásról is. Kitaláltam azt is, hogy a nyereményjátékot miért nevezik tombolának. Mert akik elmentek nyerni Csíkszentsimonba, azok közül bizony (régiesen mondva) igen sokan tombolának mérgükben. Voltak olyanok is, akik azt állították, hogy a tombolahúzás irányított volt, mert az egyik autót egy bennfentes nyerte. De hát nem kell nagyon csodálkozni, hisz a futballcsapatokat is irányított sorshúzással sorsolják össze.

Látva az ingyencirkuszon megjelentek nagy számát, többen is azon sopánkodnak, hogy bezzeg, ha szavazni kell menni, vagy valamilyen, a magyarok érdekében történő megnyilvánulásra, akkor azokra bizony nem sikerül ilyen hatékonyan mozgósítani a székelyeket, magyarokat. Nem sopánkodni kellene, hanem alkalmazni a sörgyár gyakorlatát. Székelyföldön a szőlő nem, de az árpa megterem, így nem lenne nehéz, mindhárom pártunk indíthatna egy-egy sörgyárat és ingyensört osztogatna. Az Erdélyi Magyar Néppárt tagjai egész biztosan szeretik a sört, mert mint ismeretes, előkerült egy fotó is, amelyen, megfejtők szerint, annak tagjai és vezére azzal vádolhatóak, hogy náci karlendítést gyakoroltak, pedig lehet, hogy csak kézfelemeléssel válaszoltak arra a kérdésre, hogy ki kér sört. Csíkban több sörgyár is működik, és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csíki lévén, ellátogathat azokba megtanulni sört gyártani. A Magyar Polgári Párt vezetői is ahelyett, amit most művelnek (egymással), jobban tennék, ha sörfőzéshez látnának. Abból több hasznuk származna. A pártjaink által gyártott sörökön levő kupakok között nyerők is lennének. Amikor az illető párt össze akarná trombitálni híveit, meghirdetnének egy-egy ilyen, a szentsimoni eseményhez hasonló sorsolást, amelyre csak amúgy ömlenének a hívek. A sorshúzáson a tárgynyeremények mellett a különböző funkciók kisorsolását is megejthetnék, irányított sorsolással.

A parlamenti választásokra is ilyen módon lehetne felkészülni. A román szavazókat is sokszor csábították miccsel és sörrel urnaközelbe. Most, hogy úgy néz ki, a magyarok is kellőképp románosodnak, sikere lehetne az ilyen akcióknak. Persze, hivatalosan most már nem lehet ilyesmit szervezni, de meg lehetne oldani. Mert az exit poll, vagyis a rögtönzött közvélemény-kutatás (a szavazófülkét elhagyva) megengedett. Na már most, ezt együtt végezné mindhárom pártunk képviselője azokban a választókörzetekben, ahol magyarok is vannak. (Különben is, most már az egyeztetések után teljes lesz az egyetértés!) Aztán a szavazó megmondaná, hogy kire szavazott, és aszerint kapna egy tombo­lajegyet annak a pártnak a rendezvényére. A pártok nyereményei különféle járművek lehetnének a Trabanttól kezdve a Dacián át a Mercedesig. Az igaz, hogy az RMDSZ máris előnyben van, mert Kelemen Hunornak van egy járműve, egy roller, amelyet biztosan felajánlana.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 212
szavazógép
2019-10-04: Közélet - :

Az erőszak ellen

A családon belüli erőszak eseteinek kivizsgálása érdekében hozott létre bizottságot a baróti városháza.
2019-10-04: Közélet - Iochom István:

Önkormányzati képviselők a tanintézmények vezetőtanácsaiban

Mivel szep­tember 9-én új tanév kezdődött, a tanügyi törvény értelmében az iskolák és napközi otthonok vezetőtanácsaiba új önkormányzati képviselőket nevesítettek a legutóbbi kézdivásárhelyi tanácsülésen. A vezetőtanácsokba történt jelölésekkor a pártok javaslatait és az iskolaigazgatók ajánlásait is figyelembe vették.