Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. október 5., szombat, Mi, hol, mikor?

Megemlékezés az aradi vértanúkról
Október 6-án lesz 170 éve annak, hogy Aradon kivégezték a magyar szabadságharc 13 honvéd tábornokát. A megemlékezések programja Háromszéken:
SEPSISZENTGYÖRGY. Sepsiszentgyörgy önkormányzata vasárnap 12 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár mögött található kopjafáknál tart megemlékezést és koszorúzást a vértanúk emlékére.

Részt vesz és beszédet mond Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség háromszéki parlamenti képviselője. A megemlékezés részeként a Székely Mikó Kollégium diákjai műsorral készülnek. Felszólal Balázs Antal nyugalmazott tanító, aki a tizenhárom, különböző fából készült kopjafát faragta és a városnak adományozta az aradi vértanúk emlékére. Az emlékműsort Szabó Lajos római katolikus kanonok áldása, a himnusz eléneklése, valamint a koszorúk és a kegyelet virágainak elhelyezése zárja.
KÉZDIVÁSÁRHELY. A Hősök terén, a kaszárnya előtti téren vasárnap 18 órától  ünnepi beszédet tartanak, verset mondanak az Alternatív Ifjúság tagjai, majd a koszorúzás után eléneklik a magyar és székely himnuszt. Az Erzsébet Teremben (44-es udvartér 1. szám) 19 órától zenés-verses előadás lesz.
KOVÁSZNA. A belvárosi református templomban vasárnap 11 órától ökumenikus istentisztelet keretében hajtanak fejet a 13 aradi vértanú emléke előtt. A rendezvény koszorúzással zárul a templomkertben felállított ‘48-as emlékműnél. A rendezvényen közreműködnek: a református férfidalárda, a református ifjúsági zenekar, a katolikus ifjúsági zenekar, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad, Kovászna Város ifjúsági Fúvószenekara, a Havadtőy Sándor cserkészcsapat.

 

Filmtettfeszt
Október 2–6. között zajlik Erdély városaiban a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle. SEPSISZENTGYÖRGYÖN a Művész moziban ma 11 órától vetítés gyerekeknek: Szombati Szabó Csaba, Haui József, Szabó Szabolcs – Vízipók csodapók; 16 órától Filmgalopp – versenyfilmek: Csapó Huba – Gyimesek ritmusa, Gödri Attila – Rodion by G.A., Miklós Nóra – Tejjel kifli; nagyjátékfilmek: 17.30-tól Lévai Balázs – Pécsi szál; 19 órától Bacsó Péter – A tanú – eredeti, cenzúrázatlan változat; 21 órától Kenyeres Bálint – Tegnap. Vasárnap 11 órától vetítés gyerekeknek: Ternovszky Béla – Macskafogó; 15.30-tól magyar rövidfilmek: Tóth Luca – Lidérc úr, Csoma Sándor – Casting, Szirmai Márton – Szerepzavar; 17 órától dokumentumfilm: Csuja László – Kilenc hónap háború, közönségtalálkozó; 19 órától nagyjátékfilm: Csuja László – Virágvölgy, közönségtalálkozó; nagyjátékfilm: 21 órától Pálfi György – Az Úr hangja. v Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban ma nagyjátékfilmek: 18 órától Pálfi György – Az Úr hangja; 20 órától Bacsó Péter – A tanú – eredeti, cenzúrázatlan változat; 22 órától Nagypál Orsi – Nyitva. Vasárnap nagyjátékfilmek: 18 órától Sára Sándor – 80 huszár; 20.30-tól Szőcs Petra – Déva. v Kovásznán a Művelődési Központban ma nagyjátékfilmek: 16 órától Szőcs Petra – Déva; 18 órától Szász Attila – Örök tél; 20 órától Pálfi György – Az Úr hangja. Vasárnap nagyjátékfilmek: 17 órától Bacsó Péter – A tanú – eredeti cenzúrázatlan változat; 19 órától Sára Sándor – 80 huszár.

 

Színház
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház ma 19 órától a Háromszék Táncstúdióban a Sírunk, nevetünk című előadást játssza. Rendező és koreográfus: Góbi Rita.
BEMUTATÓ A TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZBAN.  Az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású produkciójának bemutatójára készül a sepsiszentgyörgyi színház: Bertolt Brecht Koldusoperáját (Háromgarasos operáját) a Szegedi Szabadtéri Játékokkal együttműködésben állította színpadra a társulat Bocsárdi László rendezésében. Az augusztusban Szegeden tartott előadások után a produkció átdolgozott formában, az eredeti szövegkönyvhöz hűen, három felvonásban kerül bemutatásra Sepsiszentgyörgyön október 8-án, kedden 19 órától a színház nagytermében. Az előadásra jegyek válthatók a központi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.

 

Zene
JAZZ-ROCK KONCERT. Ma 21 órától Sepsiszentgyörgyön a Tein Teázóban fellép a budapesti Front zenekar.
KAMARAZENE. Imagine Chopin címmel rendkívüli kamarazene-koncertet szervez vasárnap 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bástya-házban az Árkosi Kulturális Központ. Fellépnek: Sînziana Mircea (zongora), Raisa Mihai (gitár) és Amalia Lazarciuc (szoprán). Műsoron: Chopin-keringők és balladák. Belépő: 10 lej. * Ugyanott hétfőn 18 órától fellép Alina Nauncef (hegedű) és Liliana Iacobescu (zongora). Műsoron: Corelli-, Ponce-, Ritter von Gluck- és Prokofjev-művek. Belépő: 10 lej.

 

Előadás Angyaloson
Az angyalosi református templomban vasárnap a 11 órától kezdődő istentisztelet után A Szent Anna-tó képi megjelenítése 1914 előtt címmel előadást tart Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Ezt követően a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola tanára és diákja, Gáspár Csaba és Becsek-Nagy Attila zenés előadását hallhatják.

 

Hitvilág
IDŐSEK VASÁRNAPJA. A Sepsiszentgyörgy I. Vártemplomi Református Egyházközség az idősek iránti tisztelet és megbecsülés jegyében szeretettel meghív minden 80. életévébe belépő és azon felüli egyháztagot családtagjaival együtt az idősek vasárnapjára, amelyet október 6-án 10 órától ünnepi istentiszteleten tartanak meg az új gyülekezeti teremben.

 

Imreh István-emlékünnepség
Sepsiszentkirályban vasárnap 15 órától emléktáblát avatnak az unitárius parókián. Felszólal Fodor Imre, Illyefalva polgármestere és Kiss Jenő, a Háromszéki Mikes Kelemen Közművelődési Egyesület képviselője. Áldást mond Buzogány-Csoma István szentivánlaborfalvi unitárius lelkész.

 

Ismeretterjesztés a kúriákról
A Háromszéki Kúriák és Kastélyok Egyesülete ismeretterjesztő és kapcsolatépítő rendezvényt tart ma 11 órától Dálnokon a Lázár-, Beczásy-, Hadnagy- és Gaál-kúriában. A program: 11 órától a Lázár kúriában megnyitót tart Mikes Zsigmond és Bangyán Sándor, házvezetés a kúriában Ortha Lívia közreműködésével; 11.20-tól Várallyay Réka művészettörténeti előadása. 12 órától meglátogatják a Beczásy-kúriát,  12.20-tól történelmi és művészettörténeti előadást tart Beczásy Tánya és Csáki Árpád történész. 12.40-től a dálnoki református templomot ismerteti Marosi Károly tiszteletes. 13.30-tól a Hadnagy-kúriában házvezetést tart Benedek Levente. 14 órától házvezetés a Gaál-kúriában. 14.45-től az egyesület tevékenységét mutatják be és válaszolnak a kérdésekre. Jelentkezni lehet a kuriakkastelyok@gmail.com e-mail-címen vagy a 0 746 776 831-es telefonon.

 

Zakuszkafesztivál Kovásznán
Idén is megszervezi Kovásznán a Zakuszkafesztivált a Pokolsár Egyesület. A Mművelődési ház udvarán ma 13–14 óráig várják a háziasszonyok jelentkezését egy üveg általuk készített zakuszkával. Az eredményhirdetés 15 órakor lesz, majd közösen megkóstolják az egyesületek által készített nagyüstös zakuszkát.

 

Nyílt nap a kutyamenhelyen
A sepsiszentgyörgyi Kóborkutya Menhely által a szépmezői kutyamenhelyen szervezett nyílt napon ma 12–16 óráig sétáltatásra, simogatásra és játékra várják az érdeklődőket.

 

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utca 6. szám alatti Help Net (telefon: 0367 802 977) éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Mihai Viteazul tér 3. szám alatti Hygea (0267 351 057); Kézdivásárhelyen vasárnapig a  a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089), hétfőtől a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön hétvégén a Józef Bem utca 2/3/C/3-as szám alatti O-Dent fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 315 415) Ferenczi Á. Orsolya fogorvos; az 1918. december 1. út 1/G alatti Szász Dent rendelőben Szász Csaba fogorvos egyeztetés alapján (telefon: 0766 698 161); a Grigore Bălan tábornok út 30. szám 65/B/1 alatti rendelőben Fazakas Szabolcs fogorvos 9–19 óráig egyeztetés alapján (0744 857 743) fogadja a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2019-10-05: Sport - :

A Fradi és a CFR is kikapott (Labdarúgás, Európa-liga)

A Ferencváros és a Kolozsvári CFR is vereséget szenvedett az Európa-liga csoportkörének második fordulójában. A magyar bajnok hazai pályán 3–0-ra kikapott a Ludogorectől, a román bajnok 2–0-ra alulmaradt a Celtic vendégeként.
2019-10-05: Máról holnapra - Mózes László:

Feljelentők országa

A feljelentők élnek és virulnak. Lehangoló, hogy közel harminc évvel a rendszerváltás után még mindig ennyire meghatározó a feljelentés intézménye, illetve ennyire befolyásosak maguk a feljelentők. Lehangoló, de nem meglepő, hiszen egy besúgásra és megfigyelésre épülő pártállami, szekus diktatúra nem tűnik el nyomtalanul. És valójában szinte mindegy, éppen hogy hívják a szolgálatos feljelentőt, hogy éppen magyar vagy más ügyekben buzgólkodik, a hangsúly magára a jelentéstevőre, az egykori szekus besúgó utódjára helyezhető, nagyobb a hatalma, mint gondolnánk.