Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. október 7., hétfő, Mi, hol, mikor?

X. Székelyföld Napok
KIÁLLÍTÁS. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) szervezésében október 11-én, pénteken 18 órától megnyitják a Transzmisszió című kiállítást az Erdélyi Művészeti Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 2. szám, földszint és III. emelet).

A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti. Beszédet mond: Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, valamint Stefanovits Péter, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetője. A részt vevő képzőművészek: Aknay János, Baksai József, Berze Imre, Barabás Márton, Bocskay Vince, Bukta Imre, Căbuz Andrea, Elekes Károly, Éltes Barna, Farkas Ádám, Ferencz S. Apor, Földi Péter, Gaál József, Gergely Zoltán, Gyulai Líviusz, Haris László, Horváth Levente, Ingo Glass, Jakab Gidó Szende, Jakobovits Márta, Jovián György, Kárpáti Tamás, Kocsis Rudolf, Kolozsi Tibor, Kovács Péter, Kuti Botond, Kuti Dénes, Lajta Gábor, Léstyán Csaba, Lovas Ilona, M. Novák András, Madaras Péter, Mattis-Teutsch Waldemar, Orosz István, Péter Alpár, Pruttkay Péter, Sánta Csaba, Sipos Gaudi Tünde, Stefanovits Péter, Szabó Anna Mária, Szabó Tamás, Szemadám György, Szőcs Miklós TUI, Szurcsik József, Ujvárossy László, Ütő Gusztáv, Vargha Mihály, Véssey Gábor, Vinczeffy László. A kiállítás kurátorai: Jovián György és Vécsi Nagy Zoltán. A kiállítás megtekinthető november 22-ig keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.
SZAKMAI KONFERENCIA. Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében október 12-én, szombaton 10 órától kezdődik a Régió – regionalitás – provincia, avagy művészeti sajátosság című szakmai konferencia. A vendégeket Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti. A konferencia levezető elnökei: Stefanovits Péter, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetője és Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. A konferencia előadói: Gazda József, Kányádi Iréne, Keserü Katalin, Lajta Gábor, Lóska Lajos, Pataki Gábor, Szücs György, Ujvárossy László és Vécsi Nagy Zoltán.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású produkciójának bemutatójára készül a sepsiszentgyörgyi színház: Bertolt Brecht Koldusoperáját (Háromgarasos operáját) a Szegedi Szabadtéri Játékokkal együttműködésben állította színpadra a társulat Bocsárdi László rendezésében. Az augusztusban Szegeden tartott előadások után a produkció átdolgozott formában, az eredeti szövegkönyvhöz hűen, három felvonásban kerül bemutatásra Sepsiszentgyörgyön október 8-án, kedden 19 órától a színház nagytermében. Az előadásra jegyek válthatók a központi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon. * További előadások a héten: szerdán 19 órától a kamarateremben Henrik Ibsen: A társadalom támaszai (rendező: Botos Bálint); szombaton és vasárnap 19 órától a nagyteremben Maria Wojtyszko: Sam, avagy felkészülés a családi életre (rendező: Bocsárdi László).

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban kedden: 16.30-tól Playmobil: A Film – francia–német–amerikai animációs kalandfilm, vígjáték, magyarul beszélő és 16.45-től románul beszélő; 18.30-tól Joker – amerikai krimi-dráma, román felirattal; 18.45-től Mo – román filmdráma, románul beszélő; 20.15-től Az – Második fejezet – amerikai–angol thriller, román felirattal; 20.45-től A Wall Street pillangói – amerikai krimi-dráma, magyarul beszélő. Szerdán: 16.30-tól Kópé – kanadai–amerikai animációs, vígjáték, családi film, magyarul beszélő és Mosley – kínai–új-zélandi animációs film, románul beszélő; 18.15-től Downton Abbey – angol dráma, magyarul beszélő; 18.30-tól Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) – magyar thriller, dráma, román felirattal; 20.30-tól Volt egyszer egy… Hollywood – amerikai–angol krimi, dráma, thriller, román felirattal és A Wall Street pillangói – amerikai krimi-dráma, román felirattal. Csütörtökön: 16.30-tól Playmobil: A Film – francia–német–amerikai animációs kalandfilm, vígjáték, magyarul és románul beszélő; 18.30-tól A Wall Street pillangói – amerikai krimi-dráma, magyarul beszélő; 18.45-től Mo – román filmdráma, románul beszélő; 20.30-tól A hűséges férfi – francia romantikus vígjáték, dráma, román felirattal; 20.45-től Joker – amerikai krimi-dráma, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102. Honlap: arta.cityplex.ro.

Zene
KAMARAZENE. Sepsiszentgyörgyön a Bástya-házban az Árkosi Kulturális Központban ma 18 órától fellép Alina Nauncef (hegedű) és Liliana Iacobescu (zongora). Műsoron: Corelli-, Ponce-, Ritter von Gluck- és Prokofjev-művek. Belépő: 10 lej.

Tortoma Önképzőkör
Október 8-án, kedden 19 órától a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Egy lépéssel közelebb. Az én Caminóm címmel Benkő László ba­róti zarándok tart vetített képes úti beszámolót. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

Hitvilág
RENDKÍVÜLI MISSZIÓS HÓNAP. Ferenc pápa kezdeményezésére az egyház októberben rendkívüli missziós hónapot tart, amelynek témája: Megkereszteltek és küldetésre rendeltek: Krisztus Egyháza misszióban a világban. Ferenc pápa annak a reményének adott hangot, hogy a rendkívüli missziós hónap alkalmas idő lesz az imára, a tanúságtételre, a biblikus és teológiai reflexióra, a katekézisre és a missziós karitászra. Október ugyanakkor hagyományosan Szűz Mária, a Rózsafüzér királynője hónapja is. A missziós hónap részeként a Népek Evangelizációs Kongregációja felkérte a Mária Rádió világcsaládját, hogy szervezzen és közvetítsen egy különleges rózsafüzért. Fernando Filoni bíboros vezetésével a világ a római Santa Maria Maggiore-bazilikában imádkozik ma 16 órától. A közös rózsafüzér-imádságot a Mária Rádió élőben közvetíti.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adása: 18 órától szentmise Újszentesről, 18.50-től a hét plébániája, 19 órától Úrangyala, 21.15-től a béke rózsafüzére, 22 órától zsolozsma – kompletórium. Honlap: mariaradio.ro.

Röviden
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATOT vehetnek igénybe a magyarságuk miatt diszkriminációt elszenvedők. Érdeklődni a 0741 568 527-es telefonon lehet.
KÉZIMUNKAKÖR. A Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjába ma 16 órára várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a kovásznai művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30–19.30-ig kézműves-foglalkozás gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek (nemezkészítés); kedden 16.30-tól Ekete, pekete... – gyermektáncház, zenél a Folker együttes; 17.30–19.30-ig kézműves-foglalkozás gyermekeknek, fiataloknak (kézzel formálható agyagedények készítése).

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utca 6. szám alatti Help Net (telefon: 0367 802 977, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Asztalitenisz-bajnokság Kézdivásárhelyen
A kézdivásárhelyi Sportiroda és a Zöld Nap Egyesület ma 15 órától a városi sportcsarnokban asztalitenisz-bajnokságot szervez amatőr sportolóknak. Jelentkezhetnek a 2013/2012-ben, 2011/2010-ben, 2009/2008-ban, 2007/2006-ban születettek, valamint az ifjúsági korosztály és a felnőttek. A fiúk és a lányok külön kategóriában szerepelnek, a mérkőzések hat asztalon zajlanak. A versenyre a benevezés ingyenes. A résztvevőknek kötelező sportcipőt és pingpong ütőt vinni. Honlap: zoldnap.info.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 241
szavazógép
2019-10-07: Közélet - Nagy D. István:

Pannónia nem feledi halottait (Az aradi vértanúkra emlékezetek Sepsiszentgyörgyön)

Méltóságteljes emlékezés helyszíne volt vasárnap Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár, az egykori vármegye épülete mögötti park, ahol nagyjából kétszázan rótták le kegyeletüket a 170 éve, 1849. október 6-án az aradi vár tövében kivégzett tizenhárom honvéd főtiszt, vértanú emléke előtt. Az egybegyűltek a tábornokok áldozatát őrző tizenhárom kopjafán kívül az Erzsébet parkban található forradalmi emlékműnél is elhelyezték a kegyelet koszorúit.
2019-10-07: Világfigyelő - :

Mekkora érték a szabadság? (Az aradi vértanúkra emlékeztek Budapesten)

Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök élete és halála ünnepeken és hétköznapokon egyaránt figyelmeztet, mekkora érték az ország szabadsága és függetlensége – mondta Áder János köztársasági elnök tegnap az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a Batthyány Mauzóleumnál. A megemlékezést megelőzően katonai tiszteletadás mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtti Kossuth téren, a kegyelet kifejezéseként az egész nap félárbócon maradt a nemzeti gyásznapon. A magyar kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848–49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékezünk.