Jön a jó világ?

2019. október 7., hétfő, A múlt hét
Kuti János

A rendszerváltás még egy hétre elmaradt, mert bár mostani kormányunk minden perccel kárt okoz a hazának, a kormánybuktatóknak még volt némi dolguk (szabadidős program?) a múlt hét végére, és ezért a bizalmatlansági indítvány megszavazását egy héttel későbbre, csütörtökre halasz­tatták el.

Ha nehezen is, de valahogy kibírjuk ezt a pár napot, és azután megoldódik minden gondunk. Iohannis biztos abban, hogy a jövő hónapban ismét nyer, még öt évig csücsülhet az elnöki székben, és nemsokára megalakul az új, az ellenzéki kormány, amelynek szépreményű kormányfője a liberális Ludovic Orban lehet. Lajos megmondta kerek perec, hogy azután „visszatérünk a normalitás útjára, amikor a hozzáértés, az érdem szerinti előrejutás, a törvény és az állampolgárok tisztelete fogja jellemezni a kormány tevékenységét”. Persze a sok rosszféle, rosszhiszemű okos már előre károg, hogy az új kormány megalakulásakor nagy gondok lesznek, mert az ellenzéki pártok tagjai, akik majd fekete golyót dugnak az urnába, és azzal beleverik a szögeket a Dăncilă-kormány koporsójába, később majd mindenféle követelésekkel állnak elő. Ez persze nem igaz, de az lehet, hogy nem lesz jelentkező a különféle funkciók be- és feltöltésére, mert a csupa szerény ellenzéki politikus nem érzi magát felkészültnek, nem tartja magát elég érdemesnek, törvény- és állampolgár-tisztelőnek arra, hogy fontos beosztásokat foglaljon el, ha meg akar felelni Orban fennebb felsorolt elvárásainak.

A szintén liberális (és) zenész Raluca Turcan, Orban első alelnöke egy húron pendül vele, és azt mondja, hogy csütörtökön a szükséges 233-on felül sokkal többen szavazzák meg a kormánybuktatást, a kormány csütörtököt mond, aztán a fekete csütörtök után jön a fekete péntek (Black Friday), amit nálunk mindenki úgy ismer, hogy akkor olcsón lehet vásárolni. Pedig én azt hiszem, hogy a Nemzeti Liberális Párt már csütörtök előtt olcsón be tud vásárolni olyan képviselőkből, akik átállnak a pártjukba. Csak a pesszimisták tartanak attól, hogy a fekete péntekek sora soká fog még tartani, és a feketelevesekből a választók majd bőven részesülnek. Az optimisták sok számos boldog esztendő eljövetelében reménykednek, ami az elnök és az új kormány kollaborálásán alapul majd.

Végre elnökünk is elemében érezheti magát, ha kedvenc pártvezére, Orban miniszterelnök lesz, s ezáltal megvalósíthatja igazi nagy álmait, amit már ezelőtt öt évvel megígért: a jól végzett munka Romániáját, a művelt Romániát, és egyértelműen megvalósul legújabb ötlete, amiért dolgozni akar még öt évig: a normális Románia. Sajnos, eddigi nagy terveiből nem sok valósult meg, ezért most, miután győz, alaposan neki kell látnia a munkának. És mivel liberálisai kerülnek hatalomra, igazán kamatoztathatja tehetségét. Iohannis az elnöki Cotroceni-palotából (amelyet nagyszebeni házaihoz hasonlóan bérbe ad) át fog költözni a kormánypalotába barátjához, hogy a miniszterelnök Orban ott helyben, könnyebben és direktben tudja nyalni a hátsóját, amit mostanig csak a hírtelevíziók képernyőjén tehetett meg. És a szoros együttműködés eredményekét virágzásnak indul Románia.

Aztán a kezdeti sikereket látva a mostani ellenzék megnyeri a következő parlamenti választásokat is, és egy karcsú (rég megnépszavazott) 300 fős parlament fogja nekünk a jobbnál jobb törvényeket hozni. Az államkassza feltöltése érdekében alaposan csökkenteni fogják az állami szektorban dolgozók számát, körülbelül a felesleges négyszázezer fővel, és a kirúgottak helyett nem vesznek fel rokonsági, komasági, pártlapon ötszázezer új alkalmazottat. Megszüntetik a speciális és a pofátlan fizetéseket és nyugdíjakat. Romániát széltében-hosszában autópályák szelik majd át, és nem halnak meg tízen egy autóbalesetben, mint ahogy történt szombaton. Szatmárról Bukarestbe vasúton úgy fogunk közlekedni, mint a japánok, és négy óra alatt érünk oda vagy vissza. Megreformálják az oktatási rendszert, és nem lesz egy működési engedély nélküli tanintézet sem. Felépülnek a regionális kórházak és feljavulnak az egészségügyi szolgáltatások. Az összes bűnözőt kivonják forgalomból, és többé nem fordul elő a caracalihoz hasonló eset. Megállítják az emberkereskedelmet, sőt, olyan jó világ lesz, hogy még a külföldi prostituáltak és koldusok is mind-mind visszatérnek hazájukba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1743
szavazógép
2019-10-07: Közélet - Iochom István:

Mesélő kúriák Dálnokon

Ismeretterjesztő és kapcsolatépítő rendezvényt szervezett a Háromszéki Kúriák és Kastélyok Egyesülete szombaton Dálnokon. Az előző ilyen esemény április 6-án Szentkatolnán és Zabolán zajlott, a mostani rendezvény iránt még nagyobb volt az érdeklődés, egész Háromszék területéről érkeztek résztvevők – mintegy százan –, a legtöbben Kézdivásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről és Felső-Háromszék községeiből, illetve Brassóból. A Mikes családot gróf Mikes Zsigmond, az uzoni Béldi–Mikes-kastély tulajdonosa, az egyesület elnöke képviselte, és szép számban voltak jelen egykori kisnemesek és földbirtokosok leszármazottjai. Az erdélyi magyar történelmi családok egyesülete, a Castellum Alapítvány is képviseltette magát az egész napos rendezvényen.
2019-10-07: Közélet - Bokor Gábor:

Életvitelük tette hősökké (Kovászna)

A hagyományhoz híven Kovásznán idén is emlékeztek az október 6-i mártírokra. A belvárosi református templomban a padok zsúfolásig megteltek, örvendetes módon sok fiatal is jelen volt. Zárásként a templomkertben lévő emlékműnél helyezték el az emlékezés koszorúit.