Hibrid háború Székelyföldön?

2019. október 7., hétfő, Máról holnapra
Farkas Réka

Romániában nem lehet oly mértékű zűrzavar, akkora politikai felfordulás, annyira erőteljes kormányválság, hogy Székelyföld ügye valamilyen formában ne kerüljön napirendre. Recsegnek-ropognak a román állam intézményei, a politikusok egymás gyalázásával, ellehetetlenítésével vannak elfoglalva, nincs vezetője a jelentős minisztériumok nagy részének, ám vannak erők, melyek kitartóan dolgoznak. Nem értünk, úgy tűnik, sokkal inkább ellenünk.

Már múlt héten csendőrök lepték el az Óriáspince-tetőt, álcázott terepjárókkal, sátrakkal, román zászlókkal alakították ki „fészkeiket”. Mint kiderült, egy eddig példátlan gyakorlat helyszínéül választották éppen Székelyföldet, mától egy hétig a honvédelmi minisztérium, a belügyi tárca, a titkosszolgálatok – a Román Hírszerző Szolgálat, a Kormányőrség és a Különleges Távközlési Szolgálat – több mint 500 katonája szállja meg térségünket, hogy itt tanulják, gyakorolják, hogyan kell megvédeni az országot egy esetleges hibrid háborúban.

De mi is az a hibrid háború? A meghatározás szerint egyesíti a hagyományos, az irreguláris és a kiberhadviselést, a támadó egy szorosan integrált műveleti terv mentén a megtámadott állam politikai, katonai, gazdasági, társadalmi, információs és infrastrukturális alrendszereinek kritikus gyengeségeit veszi célba.  Leggyakrabban Oroszország kapcsán emlegetik, amely – egyesek szerint – így akarja megőrizni, megerősíteni befolyását a Szovjetunió volt tagországaiban és csatlósállamaiban. Ha ez így van, mit keres a nagy román gyakorlat Székelyföldön? Mi lennénk ama kritikus gyenge pont, ahol megtámadható Románia? Hallottunk már agyament elméleteket, melyek szerint Orbán Viktor Putyinnal szövetkezve Románia egysége ellen tör. Úgy tűnik, a román vezérkar főnökei nagyon komolyan vették ezt a felvetést. Pénteken egy konferencián Marian Botea dandártábornok, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője érvelt a Concordia 19 névre elkeresztelt akció mellett: kötelességük felkészülni egy hibrid támadásra, hisz érzékelik az egyre erőteljesebb orosz propagandát. Azt is kifejtette, azért választották Székelyföldet a hadgyakorlat helyszínéül, mert nagyon jó az együttműködésük a helyi intézményekkel, és ez a pápalátogatáskor is bebizonyosodott. No meg, ne feledjük, sokkal több katonai egység, hírszerző és más erőszakszervezet működik régiónkban, mint máshol – tehetnénk hozzá.

A hadgyakorlat több helyszínen folyik majd, de Csíkszereda lesz a központja, a fiktív forgatókönyv szerint egy kibernetikai támadás miatt felrobban egy sörgyár, és ez több áldozatot követelő vegyi szennyeződést okoz a vidéken. Marian Botea elmondása szerint a fegyveres erők azt fogják gyakorolni, hogyan kell elsősegélyben részesíteni és kimenekíteni vegyi szennyeződéssel is járó támadás esetén a sebesülteket. Ha nem ismernénk a körítést, azt, hogy hivatalos, állami dokumentumokban nevezték nemzetbiztonsági kockázatnak az erdélyi magyarságot, kritikus, veszélyes régiónak Székelyföldet, azt is gondolhatnánk, mindez a védelmünk érdekében történik. Így azonban azzal kell szembesülnünk, ez a „hibrid háború” ellenünk zajlik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2019-10-07: Sport - :

Bukaresti vendégszereplés (Atlétika)

Szombaton a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Park sétányai adtak otthont a pénzdíjas Román Loto Cross 3800 méteres utcai futóverseny huszonkettedik kiírásának, amelyen több korosztályban több mint ezer érdeklődő állt rajthoz.
2019-10-07: Belföld - :

Bizalomra, tiszteletre van szükség (Arad)

Bizalomra és tiszteletre van szükség a magyar–román viszonyban, többség és kisebbség között, állam és polgárai kapcsolatában – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tegnap Aradon az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vértanúi kivégzésének 170. évfordulóján szervezett megemlékezésen. A vértanúk emlékművénél tartott rendezvényen felszólalt Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is, aki szerint Arad örökre beírta magát a magyar történelembe.