Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kövér László: Történelmi kárpótlás jár Székelyföldnek

2019. október 7., hétfő, Belföld

Kövér László szerint Székelyföldnek és a székelységnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt. A Magyar Országgyűlés elnöke Székelyudvarhelyen beszélt erről szombaton a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) felújított épületének avatóünnepségén.

Kövér László úgy vélte: a székelyek mindkét fővárosból elvárhatják a jó szót, mert Románia és Magyarország erkölcsi értelemben egyaránt adósa Székelyföldnek és a székelységnek. Székelyföld és népe ugyanis ezer év alatt Magyarországnak, száz év alatt Romániának adott többet, mint amennyit visszakapott tőlük. Hozzátette: a 21. században sem Románia, sem Magyarország nem akarja elveszíteni a saját gazdasági erőforrásai fölötti rendelkezést, a szülőföld megtartó erejét, értékteremtő munkavállalóit, ezért mindkét országtól elvárható a cselekvés azért, hogy mindez Székelyföldön se történhessen meg. Ez Romániának állami, Magyarországnak pedig nemzeti kötelessége, emellett a közös regionális érdek is ezt kívánja. Magyarországnak érdeke, hogy Románia is hozzáadjon Közép-Európa erejéhez, Romániának pedig érdeke, hogy ne vesztese, hanem egyik nyertese legyen Közép-Európa politikai és gazdasági megerősödésének.

„Mindkét esetben az út Székelyföldön és Erdélyen keresztül vezet” – állapította meg. A házelnök Budapest és Bukarest múltbeli hibáinak tulajdonította, hogy Székelyföld a megfelelő infrastruktúra hiánya és az örökös tőkehiány miatt a múltban Magyarországnak, jelenleg pedig Romániának az egyik legelhanyagoltabb régiója. Az Országgyűlés elnöke megkövette a székelységet azért, hogy az 1867-es osztrák–magyar kiegyezést követően az Országgyűlés a liberális gazdaságpolitika jegyében a birtokrendezési törvényekkel felszámolta az addigi székelyföldi közösségi tulajdonformát, amely a legerősebb gazdasági kapocs volt a székely ember és a szülőföldje között.

Kövér László felidézte: Székelyudvarhely önkormányzata megelőzte a magyar államot, amikor három évvel a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrehozása előtt, 1998-ban magyarországi egyetem kihelyezett tagozatát fogadta a városba, és a székelyudvarhelyi felsőoktatást fenntartotta, bővítette. A házelnök elérkezettnek látta az időt, hogy a magyar állam által fenntartott erdélyi Sapientia egyetem is szakot vagy szakokat indítson Székelyudvarhelyen.

A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban jelenleg az Óbudai Egyetem könnyű­ipari mérnöki alapszakán, az Edutus Egyetem kereskedelem és marketing alapszakán, a Pannon Egyetem vidékfejlesztési és agrármérnök alapszakán, illetve a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus–vendéglátás szakán tanulhatnak székelyföldi diákok. A központ felújítása során a Bethlen Gábor Alap támogatásával és más források bevonásával kicserélték az épület nyílászáróit, felújították a vizesblokkokat, újrafestették az épület külső és belső falait, fejlesztették a berendezéseit.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 220
szavazógép
2019-10-07: Belföld - :

Bizalomra, tiszteletre van szükség (Arad)

Bizalomra és tiszteletre van szükség a magyar–román viszonyban, többség és kisebbség között, állam és polgárai kapcsolatában – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke tegnap Aradon az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vértanúi kivégzésének 170. évfordulóján szervezett megemlékezésen. A vértanúk emlékművénél tartott rendezvényen felszólalt Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is, aki szerint Arad örökre beírta magát a magyar történelembe.
2019-10-07: Világfigyelő - :

A harc nem volt hiábavaló (Megemlékezés Felvidéken)

Többtucatnyi helyszínen – szinte minden nagyobb, magyarok által lakott településen – tartottak megemlékezéseket a nemzeti gyásznap alkalmából a Felvidéken tegnap.