Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Katonai vezetők Sepsiszentgyörgyön

2019. október 9., szerda, Közélet

A Concordia–19 elnevezésű hadgyakorlatról tájékoztatták kedden a megyeszékhely önkormányzatát a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai katonai alakulatok parancsnokai, illetve a védelmi tárcát képviselő gyakorlatvezető. A városháza tegnap esti közleménye szerint az intézményközi gyakorlatról korábban csupán faxon értesítették a polgármesteri hivatalt, személyes megbeszélésre nem került sor.

  • A sepsiszentgyörgyi lőteret mindeddig hiába kérte a város. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi lőteret mindeddig hiába kérte a város. Fotó: Albert Levente

A találkozón egyebek mellett felmerült, hogy az önkormányzat és a védelmi tárca kapcsolata nem felhőtlen, hiszen a központi városrendezési terv (PUZ) és az általános városrendezési terv (PUG) elfogadtatása többszöri ellenállásba ütközött. Előbbi a Kovászna Megye Tanácsa előtti területre vonatkozik, az általános városrendezési terv pedig a köztemető bővítési kísérleteire is irányul – derült ki a városháza közleményéből. Felidézték, Sepsiszentgyörgy önkormányzata nem kapja meg a katonaság tulajdonában vagy használatában lévő területeket, így a köztemető szomszédságában elhelyezkedő 70 hektáros területet sem. Ennek visszaszolgáltatását állambiztonsági okokra hivatkozva rendre elutasították. Mint közölték, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője nyitottnak mutatkozott a párbeszédre, és a továbbiakban a helyi közösséget támogató szellemben kívánnak együttműködni az önkormányzattal.

Az intézményközi gyakorlat részeként egyébként ma 10 és 18 óra között a Bodok Szálloda előtti téren a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség interaktív tájékoztatóval várja az érdeklődőket. A Légy készenlétben karaván az elsősegélynyújtás alapjaira összpontosít, illetve az árvizek, földrengés vagy tűz esetén alkalmazható tennivalókat, eljárásokat egyaránt népszerűsíti.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 219
szavazógép
2019-10-09: Közélet - Bokor Gábor:

Harminchárom év szolgálat Lisznyóban

Elbúcsúzott gyülekezetétől Lisznyó református lelkipásztora, Derzsi György. A lelkész 33 évig teljesített szolgálatot a faluban, most nyugdíjba vonult. A szeptember utolsó vasárnapján tartott kibúcsúztató istentiszteleten megjelent a falu szinte teljes lakossága, a reformátusok mellett más felekezetek hívei is összegyűltek a templomban. Jelen voltak a szomszédos települések lelkipásztorai, valamint Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperese.
2019-10-09: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Retró piknik és pénzügyi játékok (Com’on Sepsiszentgyörgy)

Nem hiába hirdette meg a Com’ON Sepsiszentgyörgy programot a város önkormányzata, mert sok érdekes tevékenységet találtak ki a fiatalok. Ezek egy része szeptemberben meg is valósult – a Táncol az egész család őszelő négy vasárnapján mozgatta meg a résztvevőket, sikere volt a kisgyermekes családoknak szánt Mondókamóka piknikeknek, a Mérleg havában pedig a játékos pénzügyi nevelés is megkezdődött.