Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Katonai vezetők Sepsiszentgyörgyön

2019. október 9., szerda, Közélet

A Concordia–19 elnevezésű hadgyakorlatról tájékoztatták kedden a megyeszékhely önkormányzatát a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai katonai alakulatok parancsnokai, illetve a védelmi tárcát képviselő gyakorlatvezető. A városháza tegnap esti közleménye szerint az intézményközi gyakorlatról korábban csupán faxon értesítették a polgármesteri hivatalt, személyes megbeszélésre nem került sor.

  • A sepsiszentgyörgyi lőteret mindeddig hiába kérte a város. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi lőteret mindeddig hiába kérte a város. Fotó: Albert Levente

A találkozón egyebek mellett felmerült, hogy az önkormányzat és a védelmi tárca kapcsolata nem felhőtlen, hiszen a központi városrendezési terv (PUZ) és az általános városrendezési terv (PUG) elfogadtatása többszöri ellenállásba ütközött. Előbbi a Kovászna Megye Tanácsa előtti területre vonatkozik, az általános városrendezési terv pedig a köztemető bővítési kísérleteire is irányul – derült ki a városháza közleményéből. Felidézték, Sepsiszentgyörgy önkormányzata nem kapja meg a katonaság tulajdonában vagy használatában lévő területeket, így a köztemető szomszédságában elhelyezkedő 70 hektáros területet sem. Ennek visszaszolgáltatását állambiztonsági okokra hivatkozva rendre elutasították. Mint közölték, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője nyitottnak mutatkozott a párbeszédre, és a továbbiakban a helyi közösséget támogató szellemben kívánnak együttműködni az önkormányzattal.

Az intézményközi gyakorlat részeként egyébként ma 10 és 18 óra között a Bodok Szálloda előtti téren a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség interaktív tájékoztatóval várja az érdeklődőket. A Légy készenlétben karaván az elsősegélynyújtás alapjaira összpontosít, illetve az árvizek, földrengés vagy tűz esetén alkalmazható tennivalókat, eljárásokat egyaránt népszerűsíti.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 173
szavazógép
2019-10-09: Közélet - Bokor Gábor:

Harminchárom év szolgálat Lisznyóban

Elbúcsúzott gyülekezetétől Lisznyó református lelkipásztora, Derzsi György. A lelkész 33 évig teljesített szolgálatot a faluban, most nyugdíjba vonult. A szeptember utolsó vasárnapján tartott kibúcsúztató istentiszteleten megjelent a falu szinte teljes lakossága, a reformátusok mellett más felekezetek hívei is összegyűltek a templomban. Jelen voltak a szomszédos települések lelkipásztorai, valamint Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperese.
2019-10-09: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Retró piknik és pénzügyi játékok (Com’on Sepsiszentgyörgy)

Nem hiába hirdette meg a Com’ON Sepsiszentgyörgy programot a város önkormányzata, mert sok érdekes tevékenységet találtak ki a fiatalok. Ezek egy része szeptemberben meg is valósult – a Táncol az egész család őszelő négy vasárnapján mozgatta meg a résztvevőket, sikere volt a kisgyermekes családoknak szánt Mondókamóka piknikeknek, a Mérleg havában pedig a játékos pénzügyi nevelés is megkezdődött.