Trump mégsem hagyná a kurdokat

2019. október 9., szerda, Világfigyelő

Donald Trump amerikai elnök Törökország várható észak-szíriai offenzívája kapcsán közölte, nem hagyják magukra a szíriai kurdokat. Az elnök tegnap a Twitter közösségi portálon megerősítette, hogy az amerikai katonák valószínűleg elhagyják Szíriát, de – mint fogalmazott: „szó sincs róla, hogy magukra hagynánk a kurdokat, akik különleges emberek és kiváló harcosok”. Donald Trump közölte ugyanott: Washington anyagi eszközökkel és fegyverekkel támogatja majd a szíriai kurdokat.

Az elnök kitért Törökországra is. Nagyon jónak minősítette az amerikai–török viszonyt, kiemelve a jó kereskedelmi kapcsolatokat, megemlítve azt, hogy a szíriai Idlíb tartományban török segítséggel sikerült életeket menteni, és Ankara segített abban is, hogy Andrew Brunson amerikai lelkipásztor épségben visszatérhessen az Egyesült Államokba. Ugyanakkor leszögezte: Törökország, ahol nagy lélekszámú kurd közösség él, tisztában van azzal, hogy „bármilyen szükségtelen és nem kikényszerített” harc feldúlja majd a gazdaságát és árt nagyon törékeny nemzeti valutájának.

Az amerikai elnök egy nappal azt követően tette közzé újabb Twitter-bejegyzését Szíriáról és Törökországról, hogy a gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Ankarát, miután Törökország összevonta csapatait és közölte, készen áll az észak-szíriai hadműveletre.

A Fehér Ház vasárnap este közleményben jelentette be, hogy nem támogatja a várható török hadműveleteket Észak-Szíriában, és – ahogyan Stephanie Grisham szóvivőnő fogalmazott – „nem is bonyolódik bele”. Az amerikai katonák hétfőn meg is kezdték a kivonulást Szíria északkeleti vidékeiről. A szíriai csapatkivonásra az amerikai politikusok – demokraták és republikánusok egyaránt – éles bírálattal reagáltak. Köztük például Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, aki szerint az Egyesült Államok távozása lehetőséget teremt az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistáinak, hogy újraszerveződjenek, mások pedig – így Elizabeth Cheney wyomingi képviselő – azt vetették Donald Trump szemére, hogy cserben hagyja a kurd harcosokat, akik az Egyesült Államok közeli és megbízható szövetségesei voltak a dzsihadisták elleni harcban és az Iszlám Állam úgynevezett „kalifátusának” felszámolásában.

A törökök viszont a jelek szerint nem tágítanak a szíriai offenzíva tervétől. A török kormány nem enged a fenyegetéseknek a Washington által támogatott kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) elleni északkelet-szíriai hadműveletet illetően – szögezte le Fuat Oktay török alelnök tegnap válaszként Donald Trump amerikai elnök előző napi fenyegetésére. Fuat Oktay egy egyetemi rendezvényen Recep Tayyip Erdogan török elnök többször hangoztatott véleményét megismételve hangsúlyozta: ha Törökország biztonsága forog kockán, maga határozza meg, hogy milyen utat választ. A török kormány szerint ugyanis az SDF gerincét alkotó Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia a törökországi kurd szakadár fegyveresek szövetségese, és így nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. Oktay kiemelte: Törökország semmi esetre sem fogja hagyni, hogy „terrorállam” jöjjön létre délkeleti határa mentén, legyen bármi is az ára. Nyomatékosította: a végsőkig eltökéltek a béke és a szomszédos Szíria területi integritása, valamint politikai egysége mellett.

A küszöbönálló török hadművelet miatt az Európai Unió, ezen belül külön Németország és Franciaország, továbbá Irán is kifejezte aggodalmát. Oroszország pedig reményének adott hangot, hogy Törökország tiszteletben tartja Szíria területi épségét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 46
szavazógép
2019-10-09: Belföld - :

Holokausztmúzeumot alapítottak Bukarestben

Klaus Iohannis államfő kihirdette tegnap a bukaresti holokausztmúzeum megalapításáról szóló törvényt. Az elnök a holoka­uszt romániai emléknapja – a bukovinai deportálások kezdetének évfordulója – előestéjére időzítette a jogszabály nyilvános aláírását, amelyre a zsidó hitközség, illetve a törvényhozás tagjait, a Bukarestben akkreditált külképviseletek vezetőit és a román közélet képviselőit is meghívta az elnöki hivatalba.
2019-10-09: Közélet - :

Nem mond le Mezei János (Magyar Polgári Párt)

Nyílt levélben szólította fel lemondásra Mezei Jánost a Magyar Polgári Párt több tagja is, akik kifogásolják a pártelnök „megosztó és kirekesztő politikáját”, s kérik, vessen véget a kizárásoknak. Elfogadhatatlannak tartják továbbá, hogy Mezei a szabályokat áthágva, kiszolgáltatja és bábként vezeti az alakulatot. Tegnap délutáni sajtótájékoztatóját követően az MPP elnöke közleményében úgy fogalmazott „nem mondok le csak azért, mert ezt szeretnék az RMDSZ-es MPP-sek”.