Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

GlosszaA székely zuhanyozik

2019. október 10., csütörtök, Glossza
Váry O. Péter

Hát, ez a nap es jól végződött. Pedig hetfű vót, amiről azt mongyák, hogy akkor a fű se nő, ami nem igaz, met hetfűn es nő a fű, pláne, ha előtte jó sok esső lett.

Ami mostanság nálunk megesett, lett es sár olyan, hogy a gumicsizma a karimájáig mocskolódott essze, amikor hátramentem a kert bütjibe ződet szedni a tyúkoknak. Met azok nem tojnak, ha nem kapnak mindennap egy veder ződet, csak néznek rejám nagy gülü szemeikkel, s a kakas még szembe es áll, hogy milyen dolog az, hogy ő egész nap penderkedik a tyúkokkal, s eredmény méges semmi. Na, hát szedtem ződet a tyúkoknak, s osztán enni adtam a disznóknak es, met azok es hanem csak röfögnek s túrják az orrikot, hogy rossz nézni. Tehenyt most már nem tartunk, mióta minden utcasarkon ott a zautomata, azóta azt feji meg a zassszony, aszongya, ez a jó világ, ember, nem kell félni, hogy a Piros meglegyint a farkával, s osztán még szottyant es egyet, s akkor lehet odaönteni a malacoknak, amit addig fejt, ezétt es adtam le a vágóhídra a Pirost, met lett egy ilyen rossz szokása vénségire, hogy amint a zasszony hezzaért a tőgyihez, neki reajött a legyezhetnék, s a még haggyán, de a lepényt es akkor kellett eleressze. Na, ezzel meg es pecsételte a sorsát, mars a vágóhídra, beste állattya, mondtam, s a zasszony csak helyeselt, met a kománé megtőtötte a fejit, hogy a vastehenyet mennyivel kényelmesebb megfejni, s epp úgy habzik annak es a teje, mint a Pirosnak. Hát így most nincs teheny a zistállóba, s ezétt este hamarabb megy az állatok ellátása, de én azétt csak úgy csinálok, mint amikor még Pirost es meg kellett etetni, met nem egésséges este túl hamar bémenni a házba. Met akkor jön a zasszony, s elkezdi a temondát, s én azt nem állhatom, de még azt es elbírnám valahogy, hanem mikor béfejezi a litániát, elkezd engem faggatni, hogy a korcsomába mit mondanak, s igaz-e, hogy Mári félrejár s mán várandós es, met ezt beszélik a zasszonyok, csak vissza ne mondjam, s ha igen es, há ne tőle tudjam. Na, én ilyenkor szoktam elvonulni a fürdőszobába, s oda a zasszony osztán bé nem jő semmi pénzétt, met szégyenlős erősen.

 

Kónya Albert Attila grafikája

 

Há így ment azon az estén es, hetfű vót, mondám a zelejin. Vetkeződtem nagy kómotosan, a csapot megeresztettem, hogy minél hamarább eléjöjjön a meleg víz, met jó dolog ez a falikazány, de mégsem az igazi. Amíg fás bojler vót, addig olyan nem vót, hogy én a csapot megengedjem, s azon ne jöjjön azonnal a meleg víz, pláne, ha jó kemény bikkfával tüzeltem bé, akkor mán egyenesen forró víz folyt. De hát erre es reabeszélt a zasszony, met ez a gázos kazány kényelmesebb, mint állandóan tüzelni, s nem mondom, van es valami igazság benne, de ezt csak így egymás között s halkan, met ha a zasszony megtudja, hogy igazat adtam nekije, há megin reabeszél valami újíttó nyavalyára, így es mán egy ideje rágja a fülemet, hogy a sógorasszonynak milyen jó, met a mosogatást valami gép végzi, s neki es kéne egy olyan masina, met akkor a körmeit ki tudná lakkozni. Mondtam neki, jól es néznél ki fuszulykapucolás közben veres körömmel, még a végin az ujjad begyit es lehántanád, met azt hinnéd, az es fuszulyka. Met hogy egy ideje mán veres szemű fuszulykát ültetünk, erre es a kománé beszélte rea a zasszonyt, aszondta, egésségesebb, mint a bivalyfuszulyka. Osztán nem álltam le vitatkozni a zasszonnyal, met okos enged.

Szóval béálltam a zuhany alá, szappanyoztam magam, s akkor egyszer csak olyan tangófény lett hirtelenibe. Eleinte azt hittem, a zasszonyra reajött a bolondoskodás, s azétt vette le a lámpát felire, de a nem tud bánni a villannyal, sógor azóta es azon röhög, hogy a zasszony elhitte, azétt kell három szál a villanyszereléshez, met az egyiken jő, a másikon megy, a harmadikon jőmegy a záram. De ha nem a zasszony a tettes, há csak a villanyosok lehetnek, gondoltam, met délután es elvették a záramot, egészen olyan vót, mint Csau idejibe, csak most szabad szidni őket. S azzal eresszed, s a dumnyezó s a csillagos ég, s ami csak eszembe jutott, én ott mindent hordtam rejik, met közbe megengedtem a csapot, s azon csak hideg víz jött, met az a fránya falikazány olyan, hogy ha nincs a záramnak ereje, há nem kapcsol bé a fűttése, s akkor csak dísz a falon, hogy a fene ott ette volna meg, ahol kitalálták ezt az egész modern világot. S a zasszony azóta es csuklik, met a nagy kárinkodásra csak bényitott, s há a villany erejit épp akkor adták vissza, s én mint a csepűrágó, mikor reasüt az a nagy erős lámpa, ott álltam talpig szappanyba, s a zasszonynak esmeg igazat kellett adjak, met a tudott, hogy a székelyt Isten jókedvibe teremtette, s bőséggel juttatott mindeniknek, ami kell, de a hideg víztől én úgy esszementem, hogy magam es szégyellettem. S osztán ezt es csak azétt mondtam el, hogy ilyen csúfságot a drágalátos villanyvállalat többet ne csináljon, met én csendes ember vagyok, de ha felbosszantanak, há nem állok jót magamét.

Na, Isten áldja magikat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 333
szavazógép
2019-10-10: Közélet - Nagy D. István:

Aláírásokkal az erdőkért (Családi kalandpark a Honvéd-kútnál)

Kétnyelvű (román és magyar) petíciót állított össze a Honvéd-kút környékére tervezett családi kalandpark tervét a helyszínválasztás miatt kifogásoló civilek csoportja. Az önkormányzatnak szánt beadvány támogatásához ma és holnap gyűjtenek aláírásokat Sepsiszentgyörgyön a Szabadság téren a Szent György-szobor szomszédságában, valamint a Szent György téren (a Sugás Áruház közelében). Toró Attila kezdeményező lapunknak az akció céljáról is beszélt, illetve beszámolt a beruházásra vonatkozó tanácshatározatot érintő közérdekű adatigénylésükre adott önkormányzati válaszról.
2019-10-10: Közélet - Hecser László:

Az erdővidéki vendégforgalom érdekében

Barót csatlakozhat a Kovászna Megyei Turizmusáért Egyesülethez – adta áldását a városi tanács a Lázár-Kiss Barna András polgármester által előterjesztett tervezetre a legutóbbi ülésen. Az elöljáró úgy véli, az egyesületi tagság hasznot jelent nem csak a város, hanem a környékbeli községek számára is, hiszen annak tevékenysége révén – általa rendezvények érkeznek és pályázatokban vesznek részt – ők is a figyelem középpontjába kerülnek.