Sertéspestis HáromszékenNegyvennégy mangalica az áldozat

2019. október 14., hétfő, Közélet

Újra felütötte a fejét az afrikai sertéspestis megyénkben: egy erdővidéki gazdaságban hét sertés pusztult el, majd a hatóságok sürgősségi beavatkozással még 37 állatot leöltek. A megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság közleménye szerint a körzeti állatorvos szombaton, október 12-én jelezte a fertőzés gyanúját, összeült a válságstáb, a szakemberek még aznap helyszíni szemlét tartottak, és az ott észleltek, valamint a Prahova megyében azonnal elvégzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták a kórt.

  • Albert Levente archív felvétele
    Albert Levente archív felvétele

Így került sor vasárnap a 37 sertés kényszervágására és biztonságos elföldelésére. Ezzel azonban nem ér véget a hatósági beavatkozás: a gazdaságot fertőtlenítették, hivatalos megfigyelés alá helyezték, és egy időre korlátozták a személyek, állatok, termékek és járművek forgalmát. A járványtani vizsgálat folyamatban van, és az állat-egészségügyi szakembereken kívül a rendőrség is eljárást indított.

Az első vizsgálatokból az derül ki, hogy egy magántenyészetről van szó, ahol bő egy éve neveltek – állítólag nem eladásra szánt – mangalica fajtájú sertéseket, amelyeket a tulajdonos saját maga által termelt gabonával és takarmánnyal etetett. Emiatt a hatóságok azt valószínűsítik, hogy a vírus emberi közvetítéssel vagy élelmiszer-ipari termékek által került be a telepre. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvos közlése szerint egy lakott településen kívül levő gazdaságról van szó Barót környékén.

Az állat-egészségügyi igazgatóság vezetője felhívja a sertéstartó gazdák figyelmét, hogy minden megbetegedést vagy sertéspusztulást jelenteni kell, a fertőzött tetemek kidobása pedig bűncselekmény. Az igazgatóság közleménye megismétli, hogy az afrikai sertéspestis emberre egyáltalán nem veszélyes, csak a háztáji és a vaddisznókat fertőzi meg.

Megyénkben ez a harmadik sertéspestisgóc az idén: februárban egy sepsiszentgyörgyi és egy sepsiköröspataki gazdaságban ütötte fel a fejét a kór, amelynek következtében összesen 104 sertést pusztítottak el a hatóságok. A fertőzés továbbterjedését sikerült megakadályozni, áprilisban hivatalosan is feloldották a korábban kirótt korlátozó intézkedéseket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1500
szavazógép
2019-10-14: Belföld - :

Közel az átlaghoz

Románia 9,8 milliárd eurót, azaz a rendelkezésre álló európai uniós alapok 32 százalékát hívta le ebben a költségvetési ciklusban – jelentette be tevékenységi összefoglalójában Roxana Mînzatu európai alapokért felelős miniszter, aki szerint ezt az összeget visszaigényelte és már meg is kapta Románia.
2019-10-15: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

X. Székelyföld Napok
BÁBSZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház A buták versenye című bábelőadást ma 10 órától Zágonban a Mikes Kelemen Kultúrotthonban játssza.
MESEFOGLALKOZÁS 10 órától Baróton a Cimbora Óvodában, 11.30-tól Bardocon a Benkő József Általános Iskolában Benkő Éva tart mesefoglalkozást.