Gazdafórum Bukarestben

2019. október 15., kedd, Gazdakör

Több ezer hazai gazdát hívtak meg az elmúlt héten a bukaresti Romexpo kiállítási térre a hazai élelmiszeripari termékek napja alkalmával szervezett Mezőgazdászok fóruma – mérleg és kilátások című agrárrendezvényre. A mezőgazdasági minisztérium, az Unirea Kereskedőház és a Meridian Szövetség által szervezett rendezvényen az akkor még teljes jogkörrel bíró kormányzat képviselői saját teljesítményüket hangsúlyozták, ideértve a jövőre szóló ígéreteket is.

Rózsaszín a mezőgazdászok jelene és jövője – érthették meg a jelenlévők –, ám az ígéretek a kormány bukásával együtt semmisnek tekinthetők. A jelenlévők már a helyszínen érezhették az elhangzottak súlytalanságát. Míg a megnyitó idején több ezren foglalták el a Romexpo kupolatermét (a források pártállástól függően 3 és 11 ezer közötti résztvevőről beszélnek), fél óra múlva a kültéren lévő lacikonyhás sátrak, a miccs, a sör vonzotta inkább a meghívottakat, a teremben pedig csak a kormány munkája iránt leginkább elkötelezettek maradtak.

Kovászna megyéből a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság és a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete szervezésében több mint száz gazda vett részt a rendezvényen. Hagyományos termékek bemutatójára is sor került, több háromszéki termelő is sikerrel állította ki termékeit.

A megnyitón Petre Daea mezőgazdasági miniszter és Viorica Dăncilă kormányfő kézfogások, kézcsókok közepette magabiztosan vonult a pulpitushoz, a miniszterelnök, pártja politikai irányultságának megfelelően, vörös színű ruhában. A román himnusz elhangzása után Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos angol nyelvű, a kivetítőkön román feliratozással közvetített üzenete hangzott el, majd Daea megszokott – régi időket idéző – szónoklata következett, nem mindenki elégedettségére. „Üdvözlöm a kedves gazdákat, az ország élelmiszerének létrehozóit” – kezdte beszédét.

Elhangzott: az utóbbi években a román mezőgazdasági termelés óriási növekedést ért el, a mutatók – a búza, rozs, kukorica, az olajos magvak esetében – megsokszorozódtak. Az állattenyésztés terén nem volt dinamikus fejlődés, csökkent a sertésállomány, de nőtt a szarvasmarhák és méhcsaládok száma. Összegzésként elmondta: az uniós tagság kezdete óta az utóbbi három év óriási előrelépést hozott, a kormány mezőgazdászok iránti tisztelete, a támogatások időbeni kifizetése terén is – mondta a miniszter. Egyetértenek velem? – kérdezte a miniszter, s erre tapssal válaszoltak a teremben lévők. A követendő célok közt Petre Daea többek között az öntözött területek növelését jelölte meg. Dăncilă miniszterelnök ugyanezt erősítette meg, és az azóta megbukott kormány további támogatásáról biztosította a jelenlévőket.

Ezután Eugen Teodorovici pénzügyminiszter nagyvonalú ígérete következett, mely szerint a hazai gazdáknak járó támogatás ugyanaz kell hogy legyen, mint Európa más országaiban, a különbséget a román állam fedezi. „Biztosítom ezt a dolgot, mert ez így korrekt a hazánkban élők számára” – jelentette ki a miniszter.

A fórum nem volt zavargásoktól mentes. Biztonsági erők akadályozták meg a Curtea de Argeșből érkezett Dan Petrescu juhos gazdát, a Romániai Juhászok Szakmai Egyesületének elnökét, hogy belépjen a kupolaterembe. A juhász a mezőgazdaság valós helyzetéről szeretett volna beszélni, arról, hogy mennyire nem helyénvaló a teremben felhangzó taps, mert a juhtenyésztést illető támogatásokkal gondok vannak. Dan Petrescu, Gheorghe Dănuleţiu (ismerten: Ghiță Ciobanul) és Ionică Sterp az Európai Unió brüsszeli szakhivatalainál panaszkodott még 2017-ben a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos visszásságokról.

A fórumon kiválósági és érdemdíjakkal jutalmaztak kiemelkedő eredményeket elért gazdákat. A diplomákat a napokban fogják átadni. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta: kiválósági díjat kap Romulus Oprea burgonyatermesztő és Mike Luiza, a kézdivásárhelyi burgonyakutató intézet vezetője. Több mint hetven gazda kap oklevelet termelési eredményéért, gabona, burgonya, olajos magvak, a malomipar, élelmiszeripari termékek feldolgozása, a zöldség- és gyümölcstermesztés, a méhészet és hagyományos termékek előállítása terén elért eredményeiért – mondta az igazgató. A fórum során a miniszterrel folytatott nyilvános beszélgetése során Romulus Oprea a burgonyaágazat nehéz­ségeire hívta fel a figyelmet. Többek között az öntözés kiterjesztésének szükségességére mutatott rá. Ugyanakkor felvetette a hazai burgonya-szaporítóanyag termelésének hiányosságait is, elmondva, hogy az ültetőgumó importja jelentős többletköltséget jelent a burgonyatermesztők számára, ráadásul sok esetben a minőség sem kielégítő, pedig mindezt hazai termeléssel ki lehetne küszöbölni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 205
szavazógép
2019-10-15: Életutak - Fekete Réka:

Bolívia előtt és után (Beszélgetés Tóásó Előddel)

Gyergyószárhegyi és bögözi gyökerekkel Szovátán nevelkedett, járt iskolába és érettségizett, majd Magyarországon informatikát tanult, tanított egy tatabányai középiskolában. Huszonnyolc éves volt, amikor egy bolíviai származású magyar barátja meghívta a latin-amerikai országba, ahol informatikai munkát vállalt a filmiparban. Alig telt el néhány hónap, 2009. április 16-án egy állítólagos terroristabanda tagjaként őrizetbe vette a bolíviai rendőrség. Tóásó Előd, az Evo Morales államfő elleni merénylet előkészítésével vádolt szervezet egyik túlélője öt év és tíz hónap fogva tartás után szabadult. Egy ideig visszament tanítani Tatabányára, majd televíziós dokumentumfilmeket készített, jelenleg sepsiszentgyörgyi lakos, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem agrármérnök szakának elsőéves hallgatója. A médiából jól ismert Tóásó-ügy részletei nélkül, gyermekkoráról, a pedagógia iránti vonzódásáról, az újrakezdésről, háromszéki hétköznapjairól és jövőbeni terveiről kérdeztük a sokat megélt, de eddig minden nehéz helyzetből felemelkedő Tóásó Elődöt.
2019-10-15: Gazdakör - Incze Péter:

Újabb pályázati lehetőség helyi piacok és rövid ellátási lánc kiépítésére (Vidékfejlesztés)

Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónője értesített arról, hogy a 16.4-es intézkedésre (Piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és helyi piacok kialakításának támogatása) a megyében egy újabb csernátoni partnerség nyújtott be pályázatot. Ebben az évben összesen 4,7 millió euróra lehetett pályázni, a határidő június 30-án járt le.