Érdekek kereszttüzében

2019. október 15., kedd, Máról holnapra
Farcádi Botond

Nem sietős Klaus Iohannisnak a miniszterelnök kijelölése, miután az államelnök tőle szokatlan gyorsasággal már a bizalmatlansági indítvány másnapján konzultációra hívta a parlamenti pártokat, hétvégén már leállt az élet, mintha minden a legnagyobb rendben lenne az országban, mindössze a sajtóban láttak napvilágot ilyen-olyan találgatások az új kormány összetételéről. Tegnap aztán újabb egyeztetések kezdődtek, amelyek ma is folytatódnak – közben meg a távozó kormány újabb jelentős összegeket utalt ki főként szociáldemokrata vezetésű önkormányzatoknak, tovább fokozva az államkassza állapotával kapcsolatos aggodalmakat.

Egyre nyilvánvalóbb az is, hogy a Dăncilă-kormány megbuktatásáért összeállt pillanatnyi koalíciót szétfeszítik az ellentétek, és egyáltalán nem biztos, hogy simán és gyorsan megy majd az új, vélhetően liberális kormány beiktatása. Victor Ponta Pro Románia Pártja elsősorban a Szociáldemokrata Pártból távozó, kilépő politikusok becserkészésében érdekelt, hogy majd vezető baloldali erővé váljon, Călin Popescu-Tăriceanu pártja szövetséges és ideológia nélkül maradva igyekszik felhívni magára a figyelmet, a Népi Mozgalom Pártja talán még a kormányra lépésben is érdekelt lenne, kérdés, hogy osztanak-e nekik lapokat ebben a játszmában.

Sajtóhírek szerint a Nemzeti Liberális Párton belül is nagy a forrongás, az államfőválasztásra készülő Klaus Iohannis több szakértőt szeretne látni az új kabinetben, Ludovic Orban viszont így az alakulaton belül kerül nehéz helyzetbe, hiszen az elképzelések szerint amúgy is karcsúbb kormányba sokan, jóval többen kívánkoznának, mint ahány üres tisztség rendelkezésre áll. A Mentsétek meg Romániát Szövetség máris feltételeket szab, egyre markánsabban igyekezvén elkülönülni immár nemcsak a szociáldemokratáktól, de a liberálisoktól is. Külön érdekesség ebben a történetben, hogy az általuk támasztott egyik feltétel – a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés – éppen az ellentéte annak, amit az RMDSZ kötött ki. Kelemen Hunorék ugyanis azt üzenték, hogy ők nem szavazzák meg a kormányt, ha az sürgősségi rendelettel módosítaná a választási törvényt oly módon, hogy a város- és községgazdákat két fordulóban válasszák meg – érthető okokból, hiszen a román pártok összezárása miatt számos településen nem lenne esélyük a tisztség elnyerésére 2020-ban.

Nem lesz könnyű ennyi különféle érdek kereszttüzében valamiféle kompromisszumos, mindenki számára elfogadható változatot össze­hozni, nem csoda hát, ha sem Klaus Iohannis nem siet a miniszterelnök kijelölésével, sem a liberálisok nem igyekeznek oly nagyon megragadni a kormányrudat.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 565
szavazógép
2019-10-14: Közélet - Farcádi Botond:

Kulcsár-Terza József emeli kalapját? (Viharos idők az MPP-ben)

Viharos időket él az ország, múlt héten megbukott a kormány, de hasonló a helyzet a Magyar Polgári Pártban is, ahol belső viták dúlnak, de ilyen körülmények között sincs más út, mint képviselni a magyar ügyet Bukarestben és mindenütt – értékelt hétföi sajtótájékoztatóján Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő. Mint mondta, úgy tudja, őt is ki akarják zárni az MPP-ből. Amennyiben így történik, ő nem fellebbez, nem vitázik, emeli kalapját, és odébbáll, az autonómiastatútumot azonban még idén a parlament elé terjeszti.
2019-10-15: Közélet - Nagy B. Sándor:

Tíz év után Udvartér Teátrum (Kézdivásárhely)

Tíz évvel ezelőtt ugyanilyen lázban éghetett a kézdivásárhelyi kultúrát kedvelő közösség mint most – kezdte beszédét Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Ház igazgatója a kézdivásárhelyi színház fennállásának 10. évfordulójára szervezett rendezvénysorozat első eseményén, a színház eddigi előadásainak plakátjaiból készült kiállítás megnyitóján. A tizedik évforduló egyben névadó ünnepség is volt: a kézdivásárhelyi városi színház ezután Udvartér Teátrum néven folytatja tevékenységét.