Szóvá tesszükParlagfű és puszpángmoly

2019. október 15., kedd, Jegyzet
Váry O. Péter

Nemrég átfogó, országosan egybehangolt parlagfűirtást szervezett az Országos Környezetvédelmi Ügynökség: adott napon az önkormányzatok, az út- és vasútkezelő társaság, mezőgazdasági társulások együttesen próbálták eltüntetni az allergén gyomnövényt, és arra kérték a lakosságot, ők is csatlakozzanak az irtáshoz, amennyiben parlagfüvet találnak környezetükben. Az SOS – Parlagfű kampány eredményességéről nem készült beszámoló, de valószínűleg nem volt hiábavaló, szűkebb környezetemben, Sepsiszentgyörgyön – ahol amúgy sem jellemző e gyomnövény – nem nagyon észleltem jelenlétét, és pollenallergiás ismerősöm sem panaszkodott mostanában orrfolyásra, szemviszketésre, egyéb állandó nyavalyáira.

Nemrég vidékünket is elérte a selyemfényű puszpángmoly. Bukszusbokrok gyilkosa ez a szép nevű kártevő, pontosabban annak hernyója. Fiatalabbja a leveleknek csak egyik oldaláról rágja le a levélszövetet, ezek a levelek megsárgulnak – ez az első figyelmeztető jele annak, hogy baj ütötte fel a fejét. Már annak, aki figyel a részletekre. Én magam nem figyeltem eléggé. Kis foltban kezdett előbb sárgulni a bukszusbokor középtájt, aztán még egy folt megjelent arrébbacska, aztán már csak a csóré ágak meredeztek szembe velem. Kertészmérnök barátom azonnal tudta a jelenség okát. Nyugatról kelet felé terjed a puszpángmoly, Magyarország területén Sopron tájékán 2011 őszén figyelték meg először jelenlétét, tehát mintegy nyolc esztendő kellett, míg légvonalban azt a durván ezer kilométert megtette. Persze, akadályozták útját vegyszerekkel, de a szép nevű gyilkos mégis jött. És híre nem előzte meg. Pedig ha igen, lehetett volna védekezni ellene.

Mi a közös a parlagfűben és a puszpángmolyban azon kívül, hogy ember, illetve növény egészségére ártalmas? Hát az, hogy míg nyögve-nyelve ugyan, de végre országos szinten sikerült megszervezni egy parlagfűirtást, addig a puszpángmoly terjedését mintha hírzárlat alá vették volna az illetékes hatóságok. Holott annyi szép bukszusbokor halálát meg lehetett volna előzni a tájékoztatással. Minisztériumokat nem hibáztatok, Bukarestben mindig is más dolgokkal foglalkoztak, mint amivel kellett volna. De se szeri, se száma a különféle mezőgazdasági és környezetvédelmi ügynökségeknek és igazgatóságoknak, azonban az ország nyugati felében levő hivatalokban trónoló urak vagy hölgyek egyikőjének se jutott eszébe, hogy keletebbre levő kollégáit értesítse a közelgő bukszusvészről. És, bár egyetlen esetből általánosítani nem igazán szabadna, meg merem mégis kockáztatni a kijelentést: az ilyen dolgok miatt nem működik rendesen ez az ország. Mert nemcsak hogy a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal, hanem – és ez az igazi nagy baj –: nem is érdekli.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 565
szavazógép
2019-10-15: Közélet - Nagy B. Sándor:

Tíz év után Udvartér Teátrum (Kézdivásárhely)

Tíz évvel ezelőtt ugyanilyen lázban éghetett a kézdivásárhelyi kultúrát kedvelő közösség mint most – kezdte beszédét Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Ház igazgatója a kézdivásárhelyi színház fennállásának 10. évfordulójára szervezett rendezvénysorozat első eseményén, a színház eddigi előadásainak plakátjaiból készült kiállítás megnyitóján. A tizedik évforduló egyben névadó ünnepség is volt: a kézdivásárhelyi városi színház ezután Udvartér Teátrum néven folytatja tevékenységét.
2019-10-15: Belföld - :

Ellentmondó feltételeket szabnak a pártok (Kormányalakítás)

Egymásnak ellentmondó feltételekkel támogatnák egy új, a várhatóan a Nemzeti Liberális Párt (NLP) körül szerveződő kormány beiktatását azok a politikai alakulatok, amelyek a múlt héten megbuktatták a parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (SZDP) kormányát. Az új kormány miniszterjelöltjeinek névsorával Ludovic Orban NLP-elnök ma jelentkezik Klaus Iohannis államfőnél.