Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. október 17., csütörtök, Mi, hol, mikor?

X. Székelyföld Napok
DOKUMENTUMFILMEK. Vargyasi Levente Tehenesek című dokumentumfilmjét ma 10 órától Nagybaconban a közbirtokosságnál, 19 órától Alsócsernátonban a Farkas–Konnáth-kúriában, pénteken 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban vetítik. Vargyasi Levente–Kinda István Meszesek című filmje ma 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban és a Kerekesek című dokumentumfilm pénteken 17 órától Zabolán a művelődési ház előcsarnokában nézhető meg.

FOTÓKIÁLLÍTÁST nyitnak HADA – képek egy fiókból címmel ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban.

KÉPZŐMŰVÉSZET. Márton Árpád csíkszeredai festőművész egyéni kiállításának megnyitója pénteken 17 órától kezdődik Kovásznán a Kádár László Képtárban.

OPERETT. Ma Esztelneken a kultúrházban 15 órától, Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban 18 órától hallható a Classical Singers operett-előadása.

ORBÁN BALÁZS DÍJ. Ma 18 órakor adják át az Orbán Balázs-díjat Sepsiszentgyörgyön a Fidelitas Szálloda konferenciatermében.

MESEFOGLALKOZÁS. Ma 9–10 óráig Zabolán a 3-as számú óvodában és 11–12 óráig Kovásznán a Városi Művelődési Házban; pénteken 10–11 óráig Sepsibükszádon a kultúrotthonban és 12–13 óráig Csernátonban a Végh Antal Általános Iskolában tart mesefoglalkozást Benkő Éva.

ZENÉLŐ SZÉKELYFÖLD ma 19–21 óráig Köpecen a művelődési házban.

RÉGIZENE. A Kájoni Consort régizene-együttes Jer, örvendezzünk az Úristennek című előadását pénteken 19 órától  Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban adja elő.

NÉPTÁNC. Kálnokon a kultúrotthonban pénteken 18 órától az olthévízi Oltovány Gyermektánc­csoport előadása látható. * Illye­falván a művelődési házban a brassói Búzavirág Néptáncegyüttes és a baróti Bujka Ének­együttes lép fel pénteken 19 órától.

KÖNYVBEMUTATÓ. Esztelneken a kultúrházban pénteken 19 órától bemutatják Fülöp (Könczei) Magdolna Háromszéki kerek erdő című dalgyűjteményét és a kézdivásárhelyi Nők Egyesületének gyűjteményéből a Gyermekkori ízek nagyanyó konyhájából, a Székely hagyományos ünnepek és finomságok és a Székely tűzhelyek ízei és furfangjai könyveket.

 

Színház
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban ma 21 órától Sírunk, nevetünk (rendező-koreográfus: Góbi Rita); pénteken 21 órától Lift (rendező-koreográfus: Fehér Ferenc) című előadását játssza.

DBUTANT. A mai program: az Árkosi Felnőttoktatási Központban 10 órától műhelyfoglalkozás Vava Ștefănescu vezetésével, a Művész mozi Chaplin Termében 15 órától Miruna Runcan könyvbemutatója, ugyanott 16 órától zenés filmek fesztiválja, a Művész Teremben 18 órától Fragile, handle with care (koreográfus: Mariana Gavriciuc). Pénteken: az Árkosi Felnőttoktatási Központban 10 órától műhelyfoglalkozás Flavia  Giurgiu vezetésével, a Művész mozi Chaplin Termében 15 órától fesztiválfilm – Volker Vornehm fotóiból, a Művész Teremben 16 órától Ultima picătură / Az utolsó csepp (koreográfus: Maria Luiza Dimulescu).

 

Zene
SNAPS VOCAL BAND-KONCERT lesz ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a főtéri kőszínpadon a CuccMucc Ifjúsági Művészeti Központ szervezésében.

HANGVERSENYÉVAD. Vasár­nap nyitja kapuit az idei hangversenyévad Sepsiszentgyörgyön, amelynek első meghívott előadója a Magyar Nemzeti Énekkar és a Kolozsvári Magyar Opera. A Krisztus Király-templomban 19.30-tól kezdődik a koncert. * Bérletek a városi kulturális szervezőirodában kaphatóak felnőtteknek 130 lejért, diákoknak és nyugdíjasoknak 70 lejért, a nagycsaládosoknak szóló bérlet 30 és 17 lejbe kerül. A hangversenyévadra a jegyek ára 30, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lej. A nyitó hangversenyre a belépés ingyenes.

LECKEHANGVERSENY. A hangversenyévaddal egy időben indul a leckehangverseny idei évada is a Tamási Áron Színházban. Az első leckehangversenyre pénteken kerül sor.

 

Tánc
TÁNCHÁZ. Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház előcsarnokában pénteken 20 órától táncoktatással kezdődik a táncház. Házigazdák: Ádám Júlia és Melles Endre. Muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes. A belépés ingyenes.

 

Könyvbemutató
Látható Kolozsvár – Orbán Lajos fotói a két világháború közötti városról címmel tartanak könyvbemutatót ma 19.30-tól Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban. A könyvet és a mögötte álló kutatást bemutatja Újvári Dorottya. Bemutatkozik az Erdélyi Audiovizuális Archívum.

B. Kovács András Fedelet a fejünk fölé – Bálint József útja a szakmától a hivatásig című riportregényét pénteken 17 órától mutatják be Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében a Temesvár 30 programsorozat részeként. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kiadásában megjelent kötetet Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke méltatja.

Benczédi Sándor építész, műemlékvédelmi szakmérnök, Csáki Árpád történész és Kovács András akadémikus, ny. egyetemi tanár Az oltszemi Mikó-kastély című könyvet pénteken 18 órától mutatja be a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. Az eseményen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke vetített képes előadást tart Oltszem képi megjelenítése és nevének változatai az elmúlt 700 évben címmel.

 

Kiállítás
ÉLTES BARNA képzőművész kiállítását nyitják meg pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti; a tárlatot Dimény András képzőművész nyitja meg. Közreműködik Demeter Miklós furulyán.

 

Hitvilág
LELKI NAP PEDAGÓGUSOKNAK. Szombaton 10 órától pedagógusoknak szerveznek lelki napot Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-plébánián. Mottója: „Mondjátok a csüggedt szívűeknek, ne féljetek!” (Iz 35,4), a lelki nap vezetői: Fülöp László miklósvári plébános és Szentes Réka óvónő. Várnak minden érdeklődő pedagógust a lelki feltöltődésre, az együtt gondolkodásra.

 

Mozgásművészet
Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Kulturális Alapítvány Tánc­stúdiójában, az Olt utca 1. szám alatt a 2019–2020-as új évad tanfolyamaira várják október 30-ig az érdeklődőket. Jelentkezni személyesen lehet munkanapokon 17–19 óráig. A következő kurzusok indulnak: klasszikus balett, kortárs tánc (8 éves kortól), társasági táncok az IDFSC nemzetközi táncprogram előírásai szerint diákoknak és felnőtteknek kezdő és haladó szinten (keringők, tangó, szamba, salsa, rumba, csacsacsa, jive stb.), lakodalmi táncok (a fiatal pár, az örömszülők felkészítése a különleges alkalomra), privát tréning (személyre szabott alakformálás). Új mozgásformák: klasszikus balett és modern tánc felnőtteknek, Ágó-GYM – speciális alakformáló mozgásrendszer nőknek, moderntánc-oktatás diákoknak stílusonként, bellydance fitnesz és meditációs torna (minden korosztálynak). Érdeklődni a 0722 233 774-es telefonszámon, további információk a Face­bookon: @liveartdancestudio.

 

Fotós műhelymunka diákoknak
A VISOR Székelyföldi Fotófesztivál és a Diákok Éve tematikus év részeként olyan 16–18 éves diákoknak szerveznek fotós műhelymunkát, akik tükörreflexes fényképezőgéppel (D-SLR) rendelkeznek. A műhelymunka témái: mélységélesség, potréfotózás. A foglalkozásokat Toró Attila fotográfus-dizájner és Vargyasi Levente fotográfus tartja a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkbeli tónál október 19-én 11 órakor. A jelentkezéseket a cultcovasna@gmail.com e-mail-címre várják. A helyek száma korlátozott, csak az első 25 regisztráló vehet részt a műhelyfoglalkozáson.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utca 14. szám alatti Catena (telefon: 0367 802 977) éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utca 1. szám alatti Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
ELŐADÁS. Dr. Tari Annamária klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichoana­litikus Érzelmeink a digitális korban – Párkapcsolattól a gyereknevelésig címmel tart előadást ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség nagytermében. Előadására jegyek a városi kulturális szervezőirodában válthatók 30 lejért.
INGYENES LÁTOGATÁSRA ÉS TÁRLATVEZETÉSRE van lehetőség október 16–22. között Sepsiszentgyörgyön a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékházában, amelyhez előzetes egyeztetés szükséges Török Józsefnél a 0726 237 944-es telefonszámon.
A HÁROMSZÉKI FÜRGE UJJAK KÉZIMUNKAKÖR pénteken 17 órától Apró díszítőelemek címmel tart kiállítást Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Házban. A tárlatot megnyitja Gábor Éva, bemutatja Vajda Anna.
ELMARAD Korda György és Balázs Klári október 19-ére, szombatra meghirdetett életműkoncertje. A jegyek vissza­válthatók keddtől péntekig 16–18 óráig a román színház jegypénztáránál.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?








eredmények
szavazatok száma 1094
szavazógép
2019-10-16: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Bűz van Sepsiszentgyörgyön

Tyúktrágya okozza azt az orrfacsaró bűzt, amely napok óta terjeng Sepsiszentgyörgyön – tudtuk meg a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetőjétől. Könczei Csaba érdeklődésünkre elmondta: a Biofarm kft. teljesen törvényesen, minden engedély birtokában és minden előírást betartva trágyázza szépmezői területeit egy sepsiszentgyörgyi farmról vásárolt baromfiürülékkel.
2019-10-17: História - József Álmos:

Régi és mai vizes gondjaink

A Kós Károly út felújítása alkalmával már másodszor bukkannak az építők egykori vízelvezető vonalra. Két évvel ezelőtt a textilgyár sarkán találtak rá az egykori Magyar Királyi Tanítónőképző (ma Mihai Viteazul Líceum) szennyvizét a gyár hasonló célú vezetékébe csatlakoztató, az útburkolat alatt mintegy méter mélyen szépen kiépített csatornára (fotó).