Délutáni oktatásKevesebb a kedvezményezett

2019. október 17., csütörtök, Közélet

Legalább kétszer annyi gyermek számára igényelnék a háromszéki iskolák a meleg ebéddel is járó délutáni oktatást, mint ahány diákra ebben a tanévben elő tudta teremteni az anyagi forrásokat a helyi önkormányzatokkal közösen a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány. Míg a svájci HEKS Alapítvány korábban a program költségeinek 50 százalékát állta a Diakónián keresztül, a szeptemberben kezdődött tanévtől 35 százalékra csökkentette a hozzájárulást és a kedvezményezett gyerekek számát is.

  • Jól működik a program a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc-iskolában. Albert Levente felvétele
    Jól működik a program a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc-iskolában. Albert Levente felvétele

A Diakónia alapítvány 2011-ben a helyi Rotary Klub kezdeményezésére és támogatásával indította a délutáni programot sepsiszentgyörgyi tehetséges, de szociálisan hátrányos helyzetű kisiskolások számára. Az első években tizenöt diákot támogattak ily módon, 2014-től negyvenöt tanulót, 2015-től pedig a HEKS, a megyei önkormányzat, helyi önkormányzatok és a megyei tanfelügyelőség támogatásával több mint ezer gyermeknek biztosítottak heti négy alkalommal ingyenes meleg ebédet és délutáni oktatást két tucat háromszéki településen.

A svájci protestáns egyházak szervezete 50 százalékban járult hozzá a költségek fedezéséhez, a megyei önkormányzat és a helyi önkormányzatok 25-25 százalékban támogatták a programot. Az új tanévtől a HEKS arról döntött, hogy csökkenti a támogatást, csak 35 százalékos költségfedezetet vállal egy meghatározott létszámú csoport, háromszáztizenöt gyermek délutáni oktatása kapcsán. A hiányzó összeget jelenleg a szülők havi 50 lejes hozzájárulásából, a Diakónia saját forrásaiból és szponzoroktól próbálják előteremteni, de ahhoz, hogy a korábbi létszámra emeljék a támogatottak körét, illetve hogy a benyújtott igény szerint bővítsék a programot és a jelenleg működő sepsiszentgyörgyi, árkosi, kovásznai, zabolai, csernátoni, sepsikőröspataki, kézdiszentkereszti és kézdivásárhelyi csoportok mellett újabb településeken is elindíthassák a délutáni oktatást, a helyi önkormányzatok anyagi vállalására és a helyi közösségek összefogására van szükség – közölte Makkai Péter, a Diakónia Keresztyén Alapítvány gyermekjóléti és családsegítő szolgálata lelkészigazgatója.

Az alapítvány segítséget vár a program folytatásához és bővítéséhez, mert úgy tartják, az oktatási rendszer alakulása nem rajtunk múlik, de a közösségeinkben élő gyermekek oktatását a kezünkbe vehetjük.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Idén négy választást rendeznek Romániában. Melyik a legfontosabb ön szerint?


eredmények
szavazatok száma 482
szavazógép
2019-10-17: Máról holnapra - Nagy D. István:

Hogyan tovább, RMDSZ?

Túlzott derűlátásra vélhetőleg nem ad okot az RMDSZ-en belül a tegnap a szenátusban lezajlott, a polgármesterek kétfordulós megválasztásáról szóló szavazás, annak ellenére, hogy a szövetség számára az eredmény kedvezően alakult, és a Mentsétek meg Romániát Szövetség tervezete végül elbukott.
2019-10-17: Közélet - Nagy B. Sándor:

Ajándék könyv másodikosoknak (Sepsiszentgyörgy)

Két év szünet után folytatódik a kisiskolásoknak szóló Könyvke­lengye program: minden sepsiszentgyörgyi másodikos, összesen ötszáznál is több gyerek kap ajándékkönyvet a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal jóvoltából, melyek átadása alkalmával a könyvtárosok különböző gyerekfoglalkozásokat is tartanak, igyekeznek vonzóvá tenni az olvasást az elemisták számára.