Jelentős beruházások a székelyföldi mezőgazdaságban

2019. október 17., csütörtök, Közélet

Közel 5300 székelyföldi gazda – Kovászna, Hargita és Maros megyében tevékenykedő mezőgazdász – pályázott a marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvány által meghirdetett, mezőgazdasági erőgépek és kapcsolható eszközök, mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges felszerelések, rendszerek, ültetvények telepítése és korszerűsítése, valamint tenyészállatok beszerzésének támogatására. A pályázati kiírás nem tartalmazott nemzetiségi kikötéseket, így magyar, román vagy más etnikumú gazdák is élhettek a lehetőseggel. A napokban megtörtént eredményhirdetés után kiderült, 4929 székelyföldi gazda (több mint ezren Háromszékről) hozzávetőlegesen 20 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás révén korszerűsítheti gazdaságát – jelentette be a sajtónak az alapítvány ügyvezető igazgatója, Kozma Mónika.

  • A sáromberki gépkiállításon bemutatott eszközök közül sokat vásárolnak meg a pályázatok segítségével.
    A sáromberki gépkiállításon bemutatott eszközök közül sokat vásárolnak meg a pályázatok segítségével.

A pályázók az alapítvány honlapján, saját fiókjukból értesülhettek a támogatás elnyerése vagy visszautasítása tényéről. Akik nem nyertek, október 19-én (szombat) 24 óráig nyújthatják be fellebbezéseiket, amit a  fellebezes@proeconomicaalapitvany.ro e-mail-címre lehet elküldeni.

A fellebbezési határidő lejártával az alapítvány a pályázókkal megköti a finanszírozási szerződést. Ezt követően, vagy akár megelőzően, a pályázónak szerződést kell kötnie a kiválasztott beszállítóval. A szállító által kiállított számla alapján átutalja a vállalt önrészt, a tranzakciókat bizonyító iratokat leteszi az alapítványnál, a szervezet pedig egyenesen a szállítónak utalja a támogatás összegét. A szállítási szerződésben rögzített feltételek szerint kaphatják meg a megvásárolt eszközt, erőgépet, állatot stb. a pályázók.

A Pro Economica Alapítvány korábban nagy mezőgazdasági beruházások támogatására is hirdetett meg pályázatot. „Mérföldkőhöz érkezett a székelyföldi program. Ma (okt. 15. – szerk. megj.) aláírtuk a támogatási szerződéseket két mezőgazdasági nagyberuházásra. A Gordon-Prod Kft. és a Racoș Agro Land Kft. fejlesztései révén összesen 13 új munkahely létesül” – írják az alapítvány honlapján. Az elbírálási folyamatban részt vevő szakértők és szakmai bírálók véleménye alapján Hargita megyéből 31, Kovászna megyéből 18, míg Maros megyéből 17 pályázat nyert támogatást. A teljes támogatási érték a 66 pályázat esetében 343 millió lej.

A Pro Economica Alapítvány a Hargita, Kovászna, Maros megyei gazdaságfejlesztési program keretében új szálláshelyek létesítésére és meglévők korszerűsítésére is kiírt pályázatot, ennek eredményei még nem ismertek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2019-10-17: Közélet - Nagy B. Sándor:

Ajándék könyv másodikosoknak (Sepsiszentgyörgy)

Két év szünet után folytatódik a kisiskolásoknak szóló Könyvke­lengye program: minden sepsiszentgyörgyi másodikos, összesen ötszáznál is több gyerek kap ajándékkönyvet a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal jóvoltából, melyek átadása alkalmával a könyvtárosok különböző gyerekfoglalkozásokat is tartanak, igyekeznek vonzóvá tenni az olvasást az elemisták számára.
2019-10-17: Kármentő - Szekeres Attila István:

Ha megfutamodik a belügyminisztérium

Három évvel ezelőtt, 2016-ban módosították Románia címerét. Tulajdonképpen apró bővítésről van szó, a címersas fejére illesztették a román királyi acélkoronát. A jelképet elfogadó törvény kimondja, hogy 2018. végéig mindenhol ki kell cserélni a címert, egyedül a bankjegyek maradnak érvényesek addig, amíg a régi címerrel ellátottakat fokozatosan kivonják forgalomból. A jogszabály értelmében idéntől kötelező módon a koronás címert kell alkalmazni.