Hírsaláta

2019. október 17., csütörtök, Belföld

CUC MEGKUKULT. Történelmi tettnek nevezte Răzvan Cuc, a múlt héten megbuktatott, de még hivatalban lévő kormány szállításügyi minisztere, hogy Biharban az építkezés jelenlegi állása szerint hamarabb elkészül az autópálya a határ romániai oldalán, mint a magyarországin.

A helyszínre látogató Cuc szerint „rendkívül pozitív fejlemény”, hogy Románia megelőzi Magyarországot a pályaépítésben, az Ebihoreanul.ro nagyváradi portál azonban megjegyzi, hogy a miniszter egy olyan 5,35 kilométeres „autópályacsonk” gyors megépítését tekinti történelmi tettnek, amely két falut köt össze, és amelynek semmilyen jelentősége nincs mindaddig, amíg a határon átvezető szakasz (most épülő) végétől nem lehet autópályán folytatni az utat legalább Kolozsvárig. A portál szerint a további bihari autópálya-szakaszok építőtelepei ma is úgy állnak, ahogy az amerikai Bechtel társaság közel tíz éve otthagyta őket. (MTI)

KINEVEZIK KÖVESIT. Igazolta tegnap Laura Codruţa Kövesi kinevezését az Európai Parlament – az elnök és a politikai frakciók vezetői –, így a román korrupcióellenes ügyészség egykori főügyésze lesz az első európai főügyész. A kinevezés akkor lép hatályba, amikor megjelenik az Európai Közlönyben. Kövesi kinevezésének hírét Dacian Cioloş, a Renew Europe frakcióvezetője közölte, aki szerint Románia számára fontos és szimbolikus jelentőségű pillanatról van szó. Az Európai Ügyészséget az uniós alapok felhasználásával kapcsolatos csalások felgöngyölítésére hozzák létre, és 2020 novemberéig működnie kell. Az intézmény felépítése Kövesi feladata lesz, mandátuma hét évre szól. (Revista22)

MEDVE MINDEN MENNYISÉGBEN. Már nem telik el nap, hogy a csendőrségnek ne kellene medvét kergetnie lakott településen: vasárnap a brassói erdészet székházába látogatott el egy példány, hétfőn egy benzinkút közelében ténfergett egy másik. Ugyanakkor Székely­udvarhelyen egy udvarra tört be egy barna medve, néhány órával később Tusnádfürdőn egy vendéglő közelében ólálkodó állatot kellett elzavarni. Egyre gyakoribbak az ember elleni támadások is: miután vasárnap egy anyamedve megölt egy horgászt Maros megyében, hétfőn egy Brassó megyei juhászt szállítottak kórházba nagyon súlyos, eszméletlen állapotban, amit medveharapások okoztak. Vajon milyen katasztrófának kell történnie ahhoz, hogy Bukarest feloldja a medvevadászatra vonatkozó tiltást? (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2019-10-17: Belföld - :

Kitér és halogat Románia (Úzvölgyi temetőfoglalás)

A román védelmi minisztérium azoknak az országoknak a véleményére vár, amelyeknek halottai az úzvölgyi katonatemetőben nyugszanak, ezért késik egyelőre a román és a magyar hadisírgondozó hivatal újabb tárgyalása – közölte tegnap a Krónika. A tárca nem adott konkrét választ arra, hogy mikor és milyen szinten folytatódnak a román–magyar tárgyalások az úzvölgyi hadi temető ügyében. A korábbi megegyezés szerint szeptemberben kellett volna sort keríteni az újabb tárgyalási fordulóra, Bukarest azonban halasztást kért.
2019-10-17: Belföld - :

Jövő héten lesz jelöltnévsor

A politikai pártokkal megkezdett tárgyalások vélhetően kedden vagy szerdán sorra kerülő utolsó fordulója után ismerteti a miniszterjelöltek névsorát Ludovic Orban kormányfő-jelölt.  Az NLP a pártokon kívül a munkáltatói szövetségek, a szakmai szervezetek, a civil szervezetek és a szakszervezetek képviselőivel is egyeztet.