Dolgozik az ügyeletes feljelentőZászlóbotrány Zágonban

2019. október 18., péntek, Közélet

A bukaresti törvényszék szerdán kimondott ítélete alapján Zágon község polgármesteri hivataláról el kell távolítani a címeres faluzászlót, mi több, az épület belsejéből is el kell mozdítani minden lobogót, kivéve Románia és az Európai Unió zászlóit. A jogi eljárást Dan Tanasă indította, az ítélet nem végleges, így határidőn belül fellebbeznek ellene – mondta el érdeklődésünkre Kis József polgármester.

  • A főbejáratnál csak a román zászlók láthatóak
    A főbejáratnál csak a román zászlók láthatóak

Dan Tanasă első lépésként hivatalosan felszólította a polgármestert, távolítsa el a községházáról és annak belsejéből az „illegális” zászlókat. A falulobogóról, a székely és magyar zászlókról volt szó – elevenítette fel Kis József. Válaszlevelükben megfogalmazták: a  faluzászló egy mellékbejáratnál van kitűzve, a főbejáratnál a törvénynek megfelelően két román zászló lobog. Az épület belsejében – pontosabban az esketésekre és tanácsülésekre használt teremben – nincs kitűzve zászló, azok egy sarokban vannak elhelyezve, és csak bizonyos alkalmakkor veszik elő. Ezt követően Tanasă a megyei törvényszéken tett feljelentést, de ott megállapították, hogy az ügy tárgyalása nem esik kompetenciájuk alá. Ezt követően került sor a bukaresti eljárásra.

Az üggyel kapcsolatban a polgármester felháborodásának adott hangot: a feljelentők szóba sem álltak vele, nem is jártak a hivatalban. 2000 óta polgármester, de azóta sem magyar, sem székely zászló nem volt kitűzve a községházára, így belekötöttek a falu zászlójába. „Ez lényegében a falu hivatalosan elfogadott címerének megjelenítése fehér alapon. A faluzászló a község identitásának egyik jelképe, hogyan másképp lehetne ezt elmondani, megmutatni a helybelieknek, vendégeknek? Az esketőben lévő zászlók sincsenek kitűzve, kibontva, egy sarokba vannak félretéve. Most valaki vigye ezeket haza, égessük el, mit csináljunk velük?” – tette fel a jogos kérdéseket az elöljáró.

„Az egész nem más, mint a feljelentő és a háta mögött állók nacionalista, soviniszta megnyilvánulása, amivel össze akarják ugrasztani a falu etnikumait. Zágon lakosságának 51 százaléka román anyanyelvű, de a községben csend van, béke, sok a vegyes család. Hagyjanak békében, hogy egyetértésben éljenek együtt a falu polgárai” – zárta kifakadását Kis József.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4565
szavazógép
2019-10-18: Közélet - Nagy D. István:

Bosszút állt a kormány? (Nem jutott pénz sok önkormányzatnak)

A bizalmatlansági indítvány sikerét követően elfogadott költségvetés-kiigazítással a szociáldemokrata kormány elsősorban az RMDSZ-es önkormányzatokat büntette, másodsorban Erdély, harmadikként pedig a Nemzeti Liberális Párt vezette településeket – vélekedett Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere annak kapcsán fogalmazta meg álláspontját, hogy a pénzügyminisztérium 1,4 milliárd lejnyi, mintegy másfél hónappal ezelőtt elkülönített tartalékából Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Brassó, Nagyszeben, Nagyvárad egyetlen lej támogatást sem kapott, míg a szociáldemokraták uralta megyeszékhelyek több tízmilliós juttatásban részesültek.
2019-10-18: Közélet - Nagy D. István:

Haladnak, de fennakadásból sincs hiány (Utcajavítások Sepsiszentgyörgyön)

Jó ütemben halad a felújítás a Kós Károly út második szakaszán, a kivitelező hamarosan elkezdi a jobb oldali sávon is a korszerűsítést, a Puskás Tivadar utca Málik József utca és Tulipán utca közötti szakaszán viszont tervezési gond miatt elakadtak, a munkálatok viszont nem állnak le teljesen.