Teremtett képek

2019. október 19., szombat, Közélet

Éltes Barna kiállításával ideiglenesen kivonult az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) a Lábas Házból: jövőtől a Székely Nemzeti Múzeum – felújításának tervezett három évére – költözik be az épületbe. Az EMŰK viszont emlékezetes kiállítással búcsúzik a Lábas Háztól.

  • Éltes Barna és alkotásai. Albert Levente felvétele
    Éltes Barna és alkotásai. Albert Levente felvétele

A Demeter Miklós pásztordallamai keretezte tegnap délutáni kiállításmegnyitón Dimény András képzőművész méltatta Éltes Barna művészetét. Mindenekelőtt emlékeztetett: Éltes Barna festészet szakon végezte a Plugor Sándor Művészeti Líceumot, a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen váltott át szobrászatra. A kezdetekhez azonban hű maradt – erről tanúskodik most megnyílott tárlata is, ahol néhány tárgy kivételével képeket állított ki: olyan képeket, melyek „problémafelvetésre képesek, ami nem könnyű ma, amikor mindent szabad s mindent lehet a művészetben”, mondta Dimény András.

Képei megalkotásához Éltes Barna témaként a föld évezredek alatt felgyülemlett jelképtárát használta fel, a témafelvetéssel „mintha azt sugallná, hogy érdemes volna visszatérni egy természetesebb létformához, nemcsak a természetközelséghez, hanem egy olyan életvitelhez, amiben megtalálható a mértékletesség, a ciklikus rend és az ehhez szükséges türelem, ritmus” – fogalmazta meg Dimény András.

A megnyitóra nagy számban összegyűlt közönséggel megosztotta, Éltes Barnának a földet művelő ember fehér ingébe ragadt por és sár adta a képek ötletét, megalkotásukhoz sajátos technikát alkalmazott: lealapozatlan lenvászonba vízben oldott, színes földeket dörzsöl, melyekbe azonban nem vegyít rögzítő anyagot, így a festékként alkalmazott föld egy része száradás után lepereg – a kép tehát állandóan módosul, érvényesítve azt az elvet: nem a műnek kell öröknek lennie, hanem a tartalomnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1448
szavazógép
2019-10-19: Közélet - Hecser László:

Magyarságuk volt a bűnük

Nem voltak fegyverforgató, marcona katonák, senkire sem emeltek kezet, legtöbben még szólni is csak halkan szóltak – mégis kemény börtönévekre ítélték őket.
2019-10-19: Közélet - Szekeres Attila:

Mesél az orgonák szerelmese (Az 1916-os román betörés az unitárius egyházi forrásokban)

„El a hontalanságba…” Az 1916-os román betörés az unitárius egyházi forrásokban című, a Hargita Népe Lapkiadónál megjelent könyvet mutatták be szerda este Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtárban a 10. Székelyföld Napok rendezvénysorozat keretében. A kötet bevezető tanulmányainak szerzői – Gidó Csaba székelyudvarhelyi történész és Pál János történész, homoródszentmártoni unitárius lelkész – objektív okokból nem lehettek jelen a bemutatón, de a dokumentumok fő felkutatója, a szerzőtárs Márk Attila sepsiszentgyörgyi unitárius kántor, zenész, orgonaszakértő állta a sarat, azaz Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője, a kötet anyagainak gondozója kérdéseit. A rendezvényen a kor hangulatát idézte meg népdalaival Ürmösi-Incze Hunor, hegedűn kísérte Iffiú Szabolcs prímás.