Folytatódik az ozsdolai visszaállamosítási per: kedden lesz az első tárgyalás

2019. október 21., hétfő, Közélet

A kézdivásárhelyi bíróságon kedden délelőtt kerül sor a román államot képviselő pénzügyminisztérium az ozsdolai Láros Erdő- és Legelőtulajdonosok Egyesülete ellen indított, Sepsiszentgyörgyről a céhes város bíróságára visszahelyezett perének első tárgyalására.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Mint azt már lapunkban hírül adtuk, az alapfokú tárgyalás a Kézdivásárhelyi Bíróságon kezdődött el, s az első tárgyaláskor, idén április 2-án az ozsdolai közbirtokossági tagok tiltakozó táblákkal jelentek meg a bíróság épülete előtt. Akkor a közbirtokosságot képviselő dr. Laczkó-Dávid Géza ügyvédnek sikerült elérnie, hogy a pert áthelyezzék a Kovászna Megyei Törvényszékre, ahol május 2-án a 2018/322/2462-es számmal iktatták, s az első tárgyalást május 23-ára tűzték ki. A tárgyaláson a felperes ügyvédje azzal a kéréssel állt elő, hogy a pert helyezzék vissza a Kézdivásárhelyi Bíróságra. Érdemben nem tárgyaltak semmiről, május 30-án a Kovászna Megyei Törvényszék a brassói táblabíróságra bízta annak eldöntését, hogy a kézdivásárhelyi vagy a megyei törvényszék illetékes-e alapfokon letárgyalni az ügyet és ítéletet hozni abban az ügyben, ami számos székelyföldi közbirtokosság erdővagyonát tekintve precedensértékű lehet. A Brassói Táblabíróság augusztus 6-án visszahelyezte a pert a Kézdivásárhelyi Bíróságra.

A per ide-oda helyezgetésének és a különböző bíróságok illetékességének kérdése könnyedén tűnhet fölösleges jogi hercehurcának. Az viszont, hogy alapfokon Kézdivásárhelyen vagy a megyei bíróságon születik döntés az ozsdolai közbirtokossági erdőkről, nagyon is lényeges. Egy kézdivásárhelyi döntés után ugyanis egyetlen fellebbezési lehetősége marad a feleknek, ez pedig a Kovászna Megyei Törvényszék. Kedvezőtlen ítélet esetén a károsult erdőtulajdonosok tehát sem a Brassói Táblabírósághoz, sem a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszékhez nem fellebbezhetnek, a 2900 hektáros erdővagyon visszaállamosításának kérdése a megyei bíróságon véglegesen eldől. 

Pál István közbirtokossági elnök arra kéri az ozsdolaiakat: jelenjenek meg minél nagyobb számban a bíróságon, lássák, hogy összefogás van.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1301
szavazógép
2019-10-21: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

Jó élmény volt a Barbárok

Hegymegi Máté rendező, színész, táncos, koreográfus 2014-ben végzett a budapesti színművészeti egyetem fizikai színházi koreográfus-rendező szakán, és pályakezdőként valósággal berobbant a magyar színházi köztudatba. A Junior Prima díjas művész a májusban készült Barbárok után ebben az évadban újabb előadást rendez Sepsiszentgyörgyön.
2019-10-22: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezünk
Barót
Az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében a Tortoma Önképzőkörben ma 19 órától  Az én ’56-om címmel Puskás Attila biológus, volt ’56-os politikai fogoly (Sepsiszentgyörgy) tart előadást. Verset mond: Dragu Emese Florentina, a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum diákja. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.